Guide: zo haal je alles uit een kleine tuin

CREDITS: Pexels | Blank Space

Het staat nog op je to-do lijstje: een vrijstaand huis met een grote tuin. Ieder weekend plan je in om je vrienden te verbazen met je barbecue skills. Helaas voor nu moet je nog even doen met een kleine tuin of het balkon van je appartement. In de categorie roeien met de riemen die je hebt: zo haal je alles uit een kleine tuin.

Klein maar fijn: zo haal het maximale uit je kleine tuin

Bij het inrichten van een kleine tuin dien je met een aantal factoren rekening te houden. Zo is het handig om te bepalen wat voor functie de tuin gaat krijgen en welke stijl je gaat doorvoeren. Je kan ervoor kiezen om je huidige woonstijl door te voeren, of je kiest ervoor om juist een andere weg in te slaan. Als je de functie hebt bepaald en je weet voor welke stijl je gaat, ga je met de volgende onderwerpen rekening houden.

The green part

Of terwijl: de beplanting. We kunnen gewoonweg niet meer om planten heen. De groene jongens zijn een ware toevoeging aan je interieur, maar als we het over de tuin hebben dan is het de basis. Juist in een kleine tuin kun je met planten heel veel kanten op, daar is niet veel grond voor nodig. De beste tip die we je kunnen geven is het fenomeen ‘verticaal tuinieren.’ Planten die rechtop staan zijn makkelijk te plaatsen en voegen direct iets toe aan jouw tuin. Daarnaast zijn er ook verticale wandsystemen beschikbaar om meerdere planten in kwijt te kunnen. Dit zorgt voor variatie en kun je easy aan de muur hangen, waardoor het niet veel ruimte in beslag neemt.

kleine tuin, Guide: zo haal je alles uit een kleine tuin
Foto: Daria Shevtsova

Tuinmeubelen

Je tuin is een plek waar je jezelf even weg kan halen uit de sleur waar je dagelijks mee te maken krijgt. De beste plek om dat de doen is in een stijlvolle tuinset of loungebank. Ook al is je tuin klein, je kunt altijd wel een goede optie vinden die bij jouw tuin past. Kies een stijl die je bij je past en kijk goed naar de formaten. Dit gaat namelijk, naast de beplanting, de basis worden voor je tuin.

Accessoires

Een kleine tuin zorgt ervoor dat je creatief met de ruimte om moet gaan. Dit wil ook zeggen dat je sfeer wil creëren, iets wat je het beste kan fixen met accessoires. Deze kleine toevoegingen kunnen van een saaie ruimte zomaar een sfeervolle tuin of balkon maken. Omdat je niet veel ruimte hebt is het verstandig om te kiezen voor accessoires die naast mooi zijn ook nog een functie hebben.

Kleine barbecue

Dat je niet veel ruimte hebt, wil niet zeggen dat je jouw vrienden niet kan verrassen met een goede maaltijd gemaakt in de buitenlucht. Er zijn veel soorten barbecues die je in een hoekje kan plaatsen of aan een wand kan hangen. Een diner gemaakt op een barbecue straalt mannelijkheid uit en brengt het oermens in je naar boven.

Decoratie 

Nee we raden je niet aan om met je vrouw door de Xenos te gaan huppelen en jezelf mee te laten slepen. We hebben het hier over échte decoratie die  een ware upgrade zijn. Hang aan de wanden zwart-wit foto’s van je favoriete acteurs of kunst dat bij je persoonlijkheid past, zo maak je het een inspirerende plek voor jezelf.

Tuinverlichting

Verlichting is in eerste instantie natuurlijk praktisch omdat je dan in het donker te weg kan vinden. Een bijkomend voordeel is dat je met licht ook sfeer kan creëeren. Sfeervolle verlichting in een kleine tuin kun je regelen met bijvoorbeeld lichtsnoeren. Als de lampen wat robuuster zijn geeft dit je tuin een ruw tintje.

Verlichting kan je ook ‘slim’ inzetten. Als je snapt wat we bedoelen… Bijvoorbeeld met de Philips Hue Amarant. De buitenlamp kleurt volledige muren, hagen of paden met miljoenen kleuren. Hiermee kun je de mooiste lichteffecten creëren, waardoor je jouw tuin in handomdraai sfeer krijgt. Tot in de late uurtjes heb je tof licht in je tuin. Extra pluspunt: de lamp kan je aansluiten op ieder stopcontact. Een kind kan dus de was doen.

kleine tuin, Guide: zo haal je alles uit een kleine tuin

Laat je tuin groter lijken

Ondanks dat je tuin misschien klein is, kan het wel groot lijken. Dit kun je doen door een aantal handigheidjes toe te passen. Met deze tips is je tuin gegarandeerd een stuk groter dan die van je buurman. En groener dan aan de overkant.

  • Maak de achterkant donker of licht. Door verschil aan te brengen in je kleine tuin lijkt het of er twee verschillende delen zijn;
  • Wissel grote planten af met kleine. Plaats naast een grote plant met huge bladeren bijvoorbeeld een klein boompje. Dit oogt rustig en daardoor lijkt het of je meer ruimte hebt;
  • Gebruik dezelfde zachte kleuren. Ook dit gaat over de planten; zet geen planten met felle kleuren naast een plant met donkergroene bladeren. Maak gebruik van gemiddelde planten die samen hand in hand gaan qua kleur;
  • Voeg diepte toe. Heb je een schutting? Gebruik dan horizontale planken toe, je tuin lijkt daardoor in een keer een stuk dieper.
kleine tuin
Foto: Blank Space