5 energietips om de inflatie te bestrijden

CREDITS: Screenshot Breaking Bad | AMC

Goed, we kennen de headlines van het nieuws nu wel: ‘Gasprijzen schieten weer omhoog’, ‘Energieprijzen hoger dan ooit’ en ga zo maar door met de ellende. Wij worden er natuurlijk ook niet heel vrolijk van, maar van al dat gezeik aan de kop hebben wij ook wel een keer genoeg gehad. Het glas is eerder halfvol dan halfleeg, toch?

Energie besparen om de inflatie tegen te gaan

Daarom gaan wij eens even kijken naar de manieren hoe jij zo min mogelijk merkt van al die ellende om je heen. Al staat de wereld in de fik, wij vinden wel een manier hoe we dat vuurtje kunnen blussen. Wij gaan dus eens een kijkje nemen naar de beste manieren om energie te besparen zodat jij lekker door kan gaan met geld spenderen aan belangrijkere dingen. En laat het nou net zo zijn dat we ook een aantal hele mooie manieren hebben bedacht om jouw geld aan ‘essentiële’ dingen te besteden.

1. Neem meer groen in de tuin

Misschien kwam deze wat minder snel omhoog als ideetje om geld te besparen, maar geloof ons, neem meer groen in je tuin. Door veel bomen en struiken in je tuin is het namelijk een stuk koeler dan wanneer je tegels op de grond hebt liggen. Wanneer je bijvoorbeeld klimplanten op je gevels zet, wordt de gevel veel minder warm. Bij ongeïoseleerde gevels zorgt een klimplant voor schaduw en stille lucht, waardoor de hitte er niet doorheen kan komen. En vice versa werkt deze theorie als het op kou aankomt. Waar die planten allemaal wel niet goed voor zijn hé.

energie, <strong>5 energietips</strong> om de inflatie te bestrijden
Foto: Priscilla Du Preez

2. Gebruik andere verlichting voor minder energie

Eerlijk is eerlijk, een gloeilamp in een kroonluchter ziet er stijlvol uit. Kost alleen wel wat centen. Enfin, als je toch een kroonluchter in huis hebt hangen maakt dat waarschijnlijk toch weinig uit – dus kan je beter naar alternatieven kijken. Die kunnen trouwens ook minstens net zo stijlvol zijn, zelfs een led paneel. Ledverlichting is tegenwoordig veruit de meest duurzame vorm van verlichting. De gemiddelde ledlamp verbruikt namelijk tot 90% minder energie dan een gloeilamp. Tja, nu gaat er wel een lampje branden binnen die hersenpan van jou, of niet? Waar vroeger ledverlichting alleen geschikt was voor de plaatselijke school, kan het nu ook gewoon in je interieur.

3. Geef de droger extra energie

Kijk, als je de volgende dag een sollicitatiegesprek hebt en je nette blouse en trui zijn nog kletsnat van de wasmachine, dan snappen wij dat de droger overuren draait. Maar, zeker in deze mooie zomermaanden is het geheel overbodig om überhaupt de droger aan te slingeren. Door eens ouderwets de kleding aan de waslijn op te hangen bespaar je gemiddeld zo’n 120 euro. En laat het nou ook nog zo zijn dat je droger vaak je kleding lichtelijk beschadigd waardoor de houdbaarheid van je kleding ook nog eens daalt. Een simpel rekensommetje lijkt ons dus.

4. Ventilator boven een airco

Goed, mochten die klimplanten tegen de warmte al te laat zijn, gebruik dan op zijn minst een ventilator in plaats van de airco. Een airco vreet namelijk energie alsof het vijf dagen niet gegeten heeft. Een ventilator daarentegen is relatief duurzaam. Mocht je nou vinden dat die ventilator niet koud genoeg is, zet er dan een bak met ijs voor en voilà: je kamer is binnen no-time weer heerlijk verkoeld. Zonder te veel energie verspild te hebben, most importantly.

Wij hebben jou dé tips gegeven om die energiekosten eens flink te dekken. Als je het nu nog voor elkaar krijgt om bij elke energierekening te roepen: “Hé, dat kan niet kloppen!” dan weten wij het ook niet meer amigo. Succes!

5. Verwarm je slaapkamer niet meer

In de zomermaanden doe je dit waarschijnlijk sowieso niet, maar in de wintermaanden is dit ook compleet overbodig. Toegegeven, het is een stuk minder aantrekkelijk om uit je bed te stappen wanneer je kamer als de Noordpool aanvoelt. Maar, de keerzijde ervan is dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je een betere nachtrust pakt in een koude slaapkamer. Een win-win situatie dus: minder betalen voor je energierekening én een betere nachtrust.

huis
Foto: Roberto Nickson
Source:
LEES OOK
Maak kennis met de Porscheboerderij
Normaal ga je even snel langs de garage voor een kleine onderhoudsbeurt. Niks meer, niks minder. Behalve bij de Autobarn dan: bij deze garage blijf je waarschijnlijk nog…
Weekend Desires #343
Kom maaaaaar door! Het is weekend, en dat willen we weten ook. Geniet van je vrije dagen met de állermooiste dames van het moment: View this post…
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…