Waarom zweet eigenlijk je beste vriend is

CREDITS: Unsplash - HUUM

Tijdens de zomerperiode nemen onze oksels weleens de vorm aan van een tropisch regenwoud: warm, klef en verrekte vochtig. Het resultaat is vaak dat we een zweetgeur met ons meedragen waar menig dame allesbehalve vrolijk van wordt. Daarnaast ziet het er ook gewoon niet uit dat het lijkt alsof het Gardameer tussen je oksels zit.

Zweten is he-le-maal ruk. Of toch niet?

Vaak voelen we ons – als we weer eens ontiegelijk aan het zweten zijn – genoodzaakt om de gehele bus deo leeg te spuiten. Kortom: zweten is shit. Er zijn zelfs mensen die het zó klote vinden, dat ze het tegen willen gaan met een botox behandeling. 

Maar de werkelijkheid is toch echt effe anders. Zó vervelend is zweten namelijk niet voor je. Sterker nog, zweten helpt ons daar waar we het niet verwachten en is enorm goed voor je. Laat die okseltjes dus maar lekker wapperen joh en hier leggen we je haarfijn uit waarom.

zweten, Waarom <strong>zweet</strong> eigenlijk je beste vriend is
Foto: Nathan Dumlao

Het grootste effect van zweten op ons lichaam

Je hoeft geen Mr. Sherlock te zijn om te bedenken dat zweten helpt met het afkoelen van ons lichaam. Dat is de hoofdreden waarom zweten goed voor je is. Wanneer je lichaamstemperatuur stijgt naar ‘Code rood’, a.k.a. boven een temperatuur van 37 graden beginnen je zweetklieren toeren te draaien. Wanneer het zweten begint, verdampt het en neemt het de warmte van je lichaam mee.

Huidverzorging is overbodig

Iets verrassender is om te weten dat het zorgt voor een gladdere en gezondere huid. Ja, huidverzorging is belangrijk, maar een dagje in de sauna zorgt pas echt voor een babyhuidje. Door zweet wordt de huidspanning verhoogd, waardoor de vocht op je lichaam zich beter bindt aan moleculen op je lichaam. Lang verhaal kort: door te zweten reinig je de poriën waardoor er minder acné wordt gevormd en er minder zwarte puntjes op je lichaam verschijnen.

Zweet maakt happy

Wat veel mensen ook niet weten, is dat je door te zweten een beter humeur krijgt. Tijdens het zweten komen er bepaalde moleculen los die invloed hebben op onze gemoedstoestand. Wanneer we ‘code rood’ hebben bereikt, worden er zodoende signalen naar onze hersenen verstuurd die ons helpen te relaxen en vrolijker te zijn. Misschien moet je je chagrijnige stiefouders maar eens meenemen naar de sauna, daar kikkeren ze blijkbaar van op.

zweten, Waarom <strong>zweet</strong> eigenlijk je beste vriend is
Foto: HUUM

Extra gezond

Ja ja, het lijstje blijft maar doorgaan. Zweten is eigenlijk een blessing. Het zorgt er namelijk ook nog eens voor dat jij minder vaak de huisarts moet bezoeken. Tijdens de vloedperiode van jouw oksels neemt het namelijk allerlei bacteriën en afvalstoffen vanuit je nieren en lever mee. Door flink te zweten zorg jij er dus voor dat potentiële virussen KO gaan.

Zweten verleidt

Oké, misschien denk je dat we nu gewoon dingen aan het verzinnen zijn. Gek genoeg zijn we dat absoluut niet aan het doen. Hoe lastig het ook te geloven is dat jouw stinkende oksels de ladies verleiden, het is daadwerkelijk zo. Tijdens het zweten komen feromonen a.k.a. hormonale signaalstofjes los. Deze zijn kenmerkend voor een persoon en sturen de keuze van een mogelijke partner. Of denk je nu: ja ja, hormonale signaalstofjes… Blijf maar weg als je kleeft als constructielijm.

zweten, Waarom <strong>zweet</strong> eigenlijk je beste vriend is
Foto: Dollar Gill