Zo overleef je Blue Monday

Hij is er weer: Blue Monday! Oftewel, de meest depressieve maandag van het jaar. Jouw voornemens zijn overboord, de vakanties zijn nog mijlenver, het is koud en donker, de feestdagen zijn voorbij en je beseft dat je weer serieus aan de bak moet. Genoeg redenen om jezelf lichtelijk depressief te voelen dus. Nu kun je daar twee dingen aan doen: óf je geeft er aan toe óf probeert er wat van te maken. En aangezien wij van de positieve aanpak zijn, kiezen wij voor het laatste. En natuurlijk hebben wij de nodige tips voor je om ervoor te zorgen dat ook jij deze dag tot een positief einde brengt.

5 tips om Blue Monday te overleven

Ga niet mee in de hype

Laten we even realistisch blijven. Als ‘Blue Monday’ niet zo’n media hype was geweest, had je waarschijnlijk nergens last van gehad. Want waarom voel je je depri op de laatste maandag van een volle week van de maand januari en niet een maandag eerder. Of later. Blue Monday is, ondanks tegenstrijdige berichten, namelijk helemaal niet wetenschappelijk bewezen. De kans is inderdaad aanwezig dat je je rond deze tijd van het jaar een beetje mwa voelt: de feestdagen zijn voorbij, je bent de nodige kilo’s rijker en centen armer, de dagen zijn donker, en met een beetje pech zit je ook nog eens middenin Dry January.

Oorspronkelijk zou Blue Monday door een Brits pr-bureau in het leven zijn geroepen in opdracht van reisbureau Sky Travel. Door mensen wijs te maken dat Blue Monday de meest depressieve dag van het jaar is, zouden zij eerder geneigd zijn een reis te boeken. Een pure publiciteitsstunt dus.

Laat jezelf dus niet gek maken. De Blue Monday is gewoon een maandag zoals iedere andere maandag, niks aan het handje.

Trommel je vrienden op

Mocht je je nu toch aan de Blue Monday depressie hebben toegegeven, zorg dan vooral dat je niet alleen bent. Wanneer je slecht in je vel zit, ben je geneigd jezelf te isoleren, maar dit doet een mens vaak niet veel goed. A long, long time ago was het zo dat de oermens die van de groep afdwaalde het veel moeilijker had om elementen te verzamelen om te overleven of om hongersnood te vermijden. Hoewel het fysiek tegenwoordig veilig genoeg is om een eenzaam leven te leiden, kan sociaal isolement iemands geestelijk welzijn toch nog behoorlijk bedreigen.

Kom uit dat donker hol, stuur een bericht naar je vrienden en ga wat leuks doen. Iets creatiefs bijvoorbeeld…

Blue Monday, Zo overleef je Blue Monday
Foto: Rawpixel

Laat je inner crea-spirit naar boven komen

Dat idee om met je vrienden iets creatiefs te gaan doen komt natuurlijk niet uit de lucht gevallen. Mocht je beschikken over zo’n lekkere creatieve geest, dan is dit punt namelijk voor jou van toepassing. Ben je niet zo creatief in de wieg gelegd, dan trouwens ook. Creatief bezig zijn kun je leren.

Er bestaat een verband tussen creativiteit en depressie. Creatievelingen hebben sneller de neiging om depressief te worden, maar ze zijn er vervolgens wel retegoed in om deze depressieve gevoelens om te zetten in iets positiefs. Wanneer je jezelf op Blue Monday dus flink down voelt, is het een idee om je inner crea-spirit eens vrij te laten. En met creatief bedoelen we dus geen stoffige, wazige bloemschik- of kaarten maken activiteiten, maar denk bijvoorbeeld aan muziek maken, schilderen, tuinieren, schrijven, een video maken of fotografen. Gegarandeerd dat je je hierna een stuk beter voelt.

Kom in actie

Wanneer je je down voelt, is sporten misschien wel het laatste waar je op zit te wachten, maar toch is het dé manier om van de Blue Monday-feeling af te komen. Medische experts zijn het er namelijk over eens dat fysieke activiteit je humeur kan helpen opbeuren.

Volgens WebMD, een Amerikaanse site die allerlei medisch nieuws publiceert, zorgt beweging ervoor dat je lichaam endorfines vrijmaakt. Endorfines “nemen contact op” met receptoren in je hersenen, om pijn te verminderen en een positief gevoel in je lichaam op te wekken, vergelijkbaar met morfine.

Bovendien toont een studie door Edge Hill University aan dat trainingen buiten huis extra voordelen geven. Zo zorgt een wandeling in groepsverband (hey, groepsverband! Zie bovenstaand punt) voor verminderde depressie gevoelens, stress en negatieve gevoelens. In groepen naar buiten dus!

Blue Monday, Zo overleef je Blue Monday
Foto: Alexander Redl

Neem een break

Helpen bovenstaande punten allemaal niet? Of heb je gewoon echt niet de kracht om je er toe te zetten? Neem dan een break. Jezelf down voelen na de feestdagen en misschien zelfs een paar weken vakantie is op zich niet zo vreemd.

Neem een snipperdag, blijf lekker de hele dag in je nest liggen met wat gezelschap van Netflix en doe vooral helemaal niks op deze maandag.

Of nog beter: geef toe aan de oorspronkelijke pr-stunt die achter Blue Monday zit en boek een vakantie. Geloof maar dat je je daarna een stuk beter voelt.

Blue Monday
Foto: Karim Mansour