6 redenen waarom we wintersport superhard missen

Waar kun je ons voor wakker kan maken? Dikke auto’s, mooie vrouwen, goed gezelschap, een mooi verhaal of een uit de hand gelopen festival… Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar we worden helemaal excited van wintersport. Wintersport is de allerdikste vakantie die je jezelf maar kan bedenken. Alleen het zit er dit jaar niet in.

Redenen waarom we dit jaar wintersport gaan missen

Zo ziet de ultieme dag eruit:

  • 08:30 uur – Als eerste je handtekening zetten in verse poedersneeuw.
  • 09:30 uur tot 12:00 uur – Toeren over de pistes met je maten.
  • 12:00 uur tot 13:00 uur – Een goede schnitzel met een 0,5 liter Hefeweizen.
  • 13:00 uur tot 15:00 uur – De pistes onveilig maken, dingen doen in de sneeuw die je eigenlijk niet kan.
  • 15:00 uur tot 16:00 uur – Laatste rondes op de piste. Iedereen verzamelen.
  • 16:00 uur tot 19:00 uur – Ongehoord zuipen met Hey, Wir Woll´n Die Eisbären Seh´n op de achtergrond.
  • 19:00 uur tot 20:30 – Dronken ergens eten. Waar of wat, maakt eigenlijk niet uit.
  • 21:00 uur tot ? – Je gaat door met stappen; het is onverstandig, maar knettergezellig. Eindtijd? Dat zie je straks wel. Eenmaal op de piste heb je toch geen kater.

Dit is een doodnormale dag op wintersport. Het is tekenend. Helaas moeten we het dit jaar doen met onze fijnste herinneringen. Deze dingen gaan wij het meeste missen aan de ultieme vakantie.

wintersport
Foto: Yann Allegre

Buitenlucht

Op wintersport ben je overdag constant in de frisse buitenlucht. In de bergen voel je jezelf fris, je bent helemaal aan het mannetje. Eenmaal op de latten of op een snowboard kan je de hele wereld aan. Door de felle zon in de Alpen voel je de Vitamine D gewoon naar binnenglijden.

Sporten met plezier

Hier in Nederland ga je sporten in de sportschool binnen of met tegenzin een rondje hardlopen. Op wintersport ben je gewoon aan ’t sporten met het grootste plezier van je leven. Uit onderzoek is gebleken dat een ‘gewone skiër’ met lichaamsgewicht van 80 kg 560 calorieën per dag kan verbranden. Ideaal.

Check ook: Zoveel calorieën verbrand je op een dagje wintersport

wintersport
Foto: Lucas Favre

Geen gezeik om uiterlijk

Iedereen die zichzelf op de piste bivakkeert is er maar voor één ding: plezier maken. Het maakt niet uit hoe je eruitziet, want je hebt toch een comfortabele outfit aan en een helm op. Er is niemand die checkt of jij wel wax in je haar hebt gedaan. Een heerlijk gevoel.

Ook tijdens het après-skiën maakt je uiterlijk niet uit. Je hebt de hele dag gezweet, je houdt dezelfde kleren aan en je krijgt bier over je heen. Normaal gesproken zijn het alle facetten voor een chagrijnige bui, maar op wintersport zit iedereen in hetzelfde schuitje.

Je wordt nergens raar aangekeken. Zelfs niet met een roze broek, groene jas en blauwe helm. Álle outfits zijn eigenlijk normaal op wintersport. Al vinden we wel dat je als man ook stijlvol voor de dag kan komen op de piste.

Wintersport = zuipen

We kunnen er niet omheen. Op wintersport wordt veel te veel gezopen. En dat is heerlijk. De sfeer die tijdens het après-skiën wordt gecreëerd vind je nergens anders. Elke wintersporter maakt zich er schuldig aan. Iedereen heeft op het nummer Mama Laudaaa staan shotten met een dronken Italiaan. Ooh man, wat missen we dit.

Aangezien op veel plekken de eerste halve liter om 11:00 uur al wordt geserveerd, besloot verzekeringsmaatschappij Direct Line een onderzoek te doen. Daaruit blijkt dat een wintersporter gemiddeld 15 units per dag drinkt, waardoor je in totaal 105 units per week drinkt. De geadviseerde maximale hoeveelheid is 14 units per week. Oeps.

Onderzoek: Wintersporters drinken veel, héél veel

En na al dat gezuip heb je wonder boven wonder de volgende dag geen kater. Hier in Nederland bonst je hoofd door de slaapkamer na drie wijntjes, terwijl je op wintersport om 08:00 uur weer uitgeslapen bent.

wintersport, 6 redenen waarom we wintersport superhard missen

Vrijheid

Het gevoel van ‘moeten’ is op wintersport helemaal weg. Als je eenmaal in de bergen bent dan kom je tot rust. Ben je het beu om bij een groep te blijven? Dan ga je toch gewoon alleen de pistes onveilig maken. Hetzelfde geldt voor het après-skiën en stappen. Mocht je om 20:30 uur klaar zijn, dan kan gewoon zeggen: ‘Jo, dit was het. Ik ben klaar.’ Geen vuiltje aan de lucht, want iedereen laat jou in je waarde.

Goed eten, de hele dag

Echt goed skiën én après-skiën kan alleen met een goede bodem. Dan doelen we op het eten natuurlijk. Wintersporters weten als geen ander waarmee je dit doet. Of je nu in Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland of Noorwegen bent; overal zorgen ze ervoor dat jij genoeg energie krijgt.

Twee keer per dag warm eten is doodnormaal. Het is alsof je in een witte droom terecht bent gekomen. En elk gerecht wordt afgetopt met een versnapering.