Achter de hype: wat is Dogecoin en heeft het echt toekomst?

CREDITS: Bigstock

Mensen zijn soms onnavolgbaar. Sommigen kiezen voor zekerheid en zetten alles (lees: geld) netjes opzij, terwijl anderen al een aantal jaar roepen: DOGE KOPEN! Tja, het is soms gewoon lastig om op zo’n uitspraak te teren. Een beetje achtergrondinformatie is dus wel lekker. Wij hebben de experts van het cryptoplatform LiteBit gevraagd om alles over het ‘succesverhaal’ van Dogecoin in kaart te brengen. En succesverhaal zetten we tussen haakjes, want de koers schommelt als een kind van zes in de speeltuin.

Wat is Dogecoin én heeft het écht toekomst?

Toch mogen we niet ondermijnen hoe hard de cryptomunt is gestegen. Het ging van 0,002 US-dollar naar 64 cent per DOGE. Om twee weken later weer te bivakkeren op 35 cent. Bizar. Veel investeerders werden miljonair, terwijl anderen met plezier al hun DOGE op 8 cent verkochten en de kans misten. Analisten gaven reden om eraan te geloven dat Dogecoin pas net is begonnen met een langetermijn-rally. Terwijl TikTok-influencers (gevestigde namen, géén dansende 14-jarigen) zijn er absoluut zeker van dat Dogecoin later dit jaar een prijs van 1 US-dollar gaat bereiken.

Maar wat is Dogecoin eigenlijk? En waarom werd het ineens zo succesvol? We gaan een beetje dieper in op de beroemdste cryptocurrency ter wereld die nauw verbonden is met een meme.

Dogecoin
Foto: Bigstock

Wie is de grote man achter DOGE?

Om met een antwoord te komen op wat Dogecoin is, moeten we eerst in het jaar 2013 beginnen met de uitvinding ervan. Een van de meest prominente figuren in de geschiedenis van Dogecoin is Jackson Palmer. Zijn motief om een cryptocurrency te creëren was heel anders dan alle andere cryptocurrency ontwikkelaars die hem voorgingen. Andere uitvinders zoals Satoshi Nakamoto of Litecoin’s Charly Lee wilden een cryptocurrency creëren die daadwerkelijk wordt gebruikt en die mogelijk de manier zou kunnen veranderen waarmee de mensheid transacties regelt.

Het ontwerp van Dogecoin ligt dicht bij Litecoin, omdat Doge in feite een Litecoin-fork is. Inhoudende dat Dogecoin was gebaseerd op Litecoin’s code, maar de uitvinder veranderde een aantal eigenschappen en functies. Alleen maar om het geschikter te maken voor het doel waarvoor Dogecoin is uitgevonden; als grap. Dogecoin was écht bedoeld als grap. Meneer Palmer wilde cryptocurrencies en een vroege industrie belachelijk maken, hij dacht dat het een beetje louche was.

Al snel bleek dat Dogecoin meer werd dan alleen een grap. Zelfs de uitvinder kon het enorme succes van Dogecoin, dat de munt een paar maanden na de start had, niet voorzien. Het is de moeite waard om te vermelden dat Jackson Palmer Dogecoin lang geleden heeft verlaten. Hij houdt zichzelf er nu niet meer mee bezig. Palmer schonk al zijn DOGE jaren geleden aan goede doelen.

Waarom is Dogecoin een meme?

Om cryptocurrencies belachelijk te maken, heeft Palmer Dogecoin gemaakt door de technologie van een cryptocurrency met een al bestaande meme te combineren. Aan het eind van de dag heeft hij per ongeluk meer mensen kennis laten maken met cryptocurrencies door memes en tips. Dogecoin was zo goedkoop en er waren er zoveel dat het sturen van duizenden Doge als fooi helemaal niet duur was.

Degenen die de fooien kregen, waren niet alleen blij omdat ze iets cadeau kregen, maar ze moesten ook uitzoeken hoe je een wallet moest gebruiken en maakten kennis met het idee van de blockchain zelf. Andere gebruikers een fooi geven via bots op sociale media werd de nummer één case van Dogecoin slechts een paar maanden na de uitvinding. Dit is ook een reden waarom het zo wijdverspreid en succesvol werd.

De namaak van Dogecoin is de Shiba Inu. De Shiba Inu is een ras uit Japan en de honden zijn zo schattig dat “Doge” op zichzelf al een meme werd vóór de uitvinding van Dogecoin. Daarom gebruikte Dogecoin een meme die al populair was op het internet en een deel van het succes is dat de munt door veel mensen werd herkend.

Dogecoin
Foto: Bigstock

Waardeloos?

Ondanks het feit dat Dogecoin een recordhoogte van 64 cent zag, geloven veel analisten dat Doge waardeloos is. Hun mening is gebaseerd op de specificaties van Dogecoin. Het meest belangrijke verschil tussen Dogecoin en andere cryptocurrencies is dat Doge een onbeperkt aanbod heeft.

Omdat veel analisten geloven dat Bitcoin waardevol is vanwege zijn schaarste, ontkennen ze eenvoudigweg de waarde van Dogecoin, omdat het precies het tegenovergestelde is van BTC. Desalniettemin heeft de munt een geweldige rally gezien, omdat deze theorie er niet van uitgaat dat Doge geen oneindigheid aanbod heeft op dit moment. Het heeft een circulerend aanbod van ongeveer 129 miljard DOGE en een aanzienlijk bedrag wordt beheerd door slechts een paar entiteiten. Met de toenemende koopdruk, nam de prijs een hoge vlucht, omdat het relevanter is hoeveel DOGE er beschikbaar zijn op het moment waarop de vraag snel toeneemt.

Veiligheid, simpel en persoonlijk zijn kernwaarden die je wil lezen als het gaar om Dogecoin kopen. Bij het onafhankelijke platform LiteBit staan deze waarden sinds 2013 bovenaan het lijstje. Hier kun je een account aanmaken. Het is supereasy, daarna kan je aan de slag in de wereld van crypto.

Is dit allemaal een grap?

Nee, het begon als een grap, maar Dogecoin is uitgegroeid tot een internetfenomeen en is een serieuze investering. Het is niet door zijn ontwerp geëvolueerd, maar door het feit dat de massa het als een investering herkende. Het is de moeite waard om te vermelden dat een investering in Dogecoin veel risico’s met zich meebrengt, maar zoals het recente verleden heeft laten zien, ook veel opwaarts potentieel. Dus; ja, er zit muziek in en het heeft toekomst. Met alle risico’s van dien.

Dogecoin
Foto: Bigstock
LEES OOK
Maak kennis met de Porscheboerderij
Normaal ga je even snel langs de garage voor een kleine onderhoudsbeurt. Niks meer, niks minder. Behalve bij de Autobarn dan: bij deze garage blijf je waarschijnlijk nog…