Deze verrassende dingen wist jij nog niet over parfum

CREDITS: Bigstock

Parfum is een ware essential. Het is de perfecte manier om net dat beetje extra aantrekkelijkheid en zelfverzekerdheid te kweken.

Dat weet iedereen. Jij ook. Maar er zijn veel dingen die jij nog niet weet over parfum. En daarom vertellen wij je alles wat je moet weten over ‘per fumum’.

Parfum of per fumum?

Goed, ‘per fumum’ dus. Dat is direct het eerste puntje wat jij waarschijnlijk niet wist van parfum. ‘Per fumum’ is het originele Latijnse woord voor de geurtjes die wij dagelijks op onze huid sprayen, en als je dit vertaalt krijg je: “Door rook”. Vroeger werden namelijk lichamen en ruimtes ‘geparfumeerd’ door verneveling, en dat was niet alleen voor hygiënische doeleinden, maar ook voor religieuze. Ah joh, nu gebruiken we het gewoon om te versieren. Ook een prima doeleinde.

Parfum, Deze verrassende dingen wist jij nog <strong>niet over parfum</strong>
Foto: Bigstock

Parfum lifehack

Tegenwoordig is er voor alles wel een lifehack. Zo ook voor parfum. Een beetje vaseline zorgt er namelijk voor dat jouw geurtje heel de dag ruikbaar blijft, precies zoals je het wilt. Het idee hierachter is dat parfum minder lang ruikbaar is op een droge huid, en laat het nou net zo zijn dat er in parfum een shitload aan alcohol zit waardoor je huid sneller uitdroogt. Een beetje vaseline is dan ook de perfecte moisturizer, omdat die ervoor zorgt dat je huid minder snel uitdroogt. Meer weten over deze lifehack? Check het hier.

Charmeermiddel of kalmeermiddel?

Ook goed om te weten: parfum werkt niet alleen als wondermiddel voor extra charme, maar ook als wondermiddel om te kalmeren. Of nouja, sommige dan. Geuren zoals den, lavendel, pepermunt, vanille en jasmijn hebben allemaal een kalmerende werking. En dat terwijl geuren met een paar tinten citroen, bergamot en grapefruit juist weer zorgen voor extra energie en concentratie. Dat komt door de effecten van de geurtjes op ons limbisch systeem, oftewel het deel van de hersenen dat de emoties en geheugen controleert. Hier leer je meer over hoe we ruiken.

Parfum, Deze verrassende dingen wist jij nog <strong>niet over parfum</strong>

Parfum goes way back

Als je denkt dat parfum echt een dingetje is van de laatste eeuwen, dan heb je het helemaal mis, amigo. Archeologen hebben namelijk aangetoond dat er in Egyptische graven die dateren uit de tijd voor Christus al geparfumeerde oliën en zalven te vinden zijn. De oudste parfums die ooit gevonden zijn komen om precies te zijn uit 3100 voor Christus. Veel Egyptische goden zouden in deze tijd geurtjes dragen, en werd het veel gebruikt bij rituelen.

Een dierlijk product

Ben jij sinds een tijdje op de vegan toer gegaan? Allereerst, lekker bezig hoor. Maar heb je je parfumerie al wel eens gecheckt? In heel veel parfums zitten namelijk ingrediënten die van dieren afkomstig zijn. Een voorbeeldje hiervan is muskus, dat wordt gewonnen uit de klieren van mannelijke herten. De vraag naar veganistische parfums stijgen dan ook tot het dak.

Parfum, Deze verrassende dingen wist jij nog <strong>niet over parfum</strong>
Foto: Bigstock