Tom Brady kapt ermee: zijn beste momenten op rij

649 Touchdowns. Drie NFL MVP’s. Drie verloren Super Bowls en zeven(!) gewonnen SuperBowls. Dat is Tom Brady voor je: de absolute G.O.A.T. van American Football.

De beste momenten van Tom Brady op een rijtje gezet

Helaas zal er niks meer aan dat lijstje van waanzinnige prestaties toegevoegd worden. Tom Brady gaat – nu echt – met pensioen, daarmee komt er na 22 seizoenen een einde aan de meest gedecoreerde carrière ooit van de NFL. De New England Patriots en de Tampa Bay Buccanneers mogen trots als een pauw zijn dat zij onderdeel hebben uitgemaakt van Tom’s carrière met een eindeloze hoeveelheid aan hoogtepunten. Wij hebben de beste hoogtepunten van zijn carrière even op een rijtje gezet, om zo aan ode te brengen aan de G.O.A.T. die Tom Brady is.

Onvergetelijke comeback(s)

Tijdens zijn carrière, heeft Tom Brady een beetje een status als ‘Comeback King’ ontwikkelt. Niet alleen omdat hij vorig jaar alsnog terugkwam na eerder al zijn pensioen bekendgemaakt te hebben, maar vooral om zijn legendarische comebacks in 2013 en 2017. In 2013 streed Brady samen met de Patriots tegen de Broncos, die dat jaar de hoogst scorende aanval in de geschiedenis hadden, logischerwijs werden de jongens van Brady in het begin compleet afgedroogd. Het derde kwart werd er tegen een 24-0 achterstand aangekeken, maar dat is het moment waarop Brady opstond: hij slaagde er in om 31 punten te scoren en bracht uiteindelijk in overtime een 34-31 overwinning naar huis. Ongekend.

Een onvergetelijke comeback, maar de comeback tijdens de Super Bowl LI is misschien nóg een tikkeltje beter. Hoe onmogelijk dat ook lijkt. Twee getallen vertellen eigenlijk alles dat je moet weten: 28-3 in het voordeel van de Atlanta Falcons. Brady leek een verlies te moeten slikken, maar in plaats daarvan steeg hij naar goddelijke status. Brady was opeens niet meer te stoppen en bracht vier opeenvolgende scoringsdrives op het bord om de stand naar 28-28 te brengen. In overtime bracht Brady de Patriots naar de eindzone om de hele wereld te verbazen en de grootste comeback ooit compleet te maken. Wat. Een. Baas.

‘Most Valuable Player’ op 40-jarige leeftijd

Daar waar de meesten American Football-spelers op 40-jarige leeftijd allang met pensioen zijn, schreef Brady gewoon nieuwe records op zijn naam op deze leeftijd. Bovendien won Brady op 40-jarige leeftijd voor de derde keer de ‘Most Valuable Player’-award, daarmee werd hij de oudste quarterback ooit die tot NFL MVP werd uitgeroepen. Daarnaast was hij ook de ‘league leader’ als het op passing yards aankwam. Hij eindigde in totaal met 4.577 yards en 32 touchdowns, ook sleepte hij de Patriots naar een 13-3 record en de eerste plaats in de AFC. En dat terwijl hij eerder in dat seizoen al de meeste overwinningen in de geschiedenis achter zijn naam mocht schrijven. Uiteindelijk sluit Brady zijn carrière af met 278 overwinningen.

Beste seizoen ooit in 2007 van Tom Brady

Uiteindelijk speelde Tom Brady dus tot zijn 45e door, en in die tussentijd heeft die heel wat seizoenen gespeeld. Maar zijn beste seizoen had hij misschien nog wel in 2007, het jaar waarin de Pats het eerste team ooit werden met een perfecte score van 16-0, maar vooral het jaar waarin Brady dé ster van de NFL werd. Brady scoorde in dit seizoen maar liefst 50(!) touchdowns en brak daarmee het record van Manning en bovendien won Brady in dit seizoen zijn eerste MVP-award. Ook werd hij de quarterback die het snelst 100 overwinningen in één seizoen haalde en sloot hij het seizoen af met 4806 yards en bijna 70% aan completion percentage.

Zeven(!) Super Bowls voor één man

Drie touchdowns en nul intercepties. Dat was de score die Tom Brady kon opschrijven na de 31-9 overwinning op Kansas City Chiefs. Een overwinning die hem zijn zevende Super Bowl ooit bracht. Die prestatie is opzichzelfstaande al gekkenwerk, maar het gaf nog extra glans aan het nalatenschap van Brady omdat hij deze overwinning op zijn naam schreef samen met de Tampa Bay Buccaneers. Het team dat hij joinde nadat hij 20 jaar bij de Patriots record na record had verbroken. Om dit extra kleur te geven: geen enkel team in de NFL heeft ooit zeven Super Bowls geschreven. Ja, denk daar maar eens over na.