Dit zijn de GOATS van hiphop

CREDITS: Foto: Netflix

Het is 08:30. Na je vaste ochtendritueel stap je de auto in, waarna je de radio aan slingert.  “Kom binnen uhuh, met je b*tch uhuh..” klinkt het door de speakers. En voilà, de radio gaat binnen no-time weer uit. Ieder zo zijn smaak natuurlijk, maar dit soort ‘hiphop’ nummers haalt het bloed onder de nagels vandaan bij de échte hiphop fans onder ons. Om hun een pleziertje te doen brengen we een ode aan de tijd van echte hiphop. Dat doen we met een lijstje van de beste hiphop-artiesten of all-time. Dit zijn dé ‘GOATs’ a.k.a. the Greatest Of All Time van hiphop.

De beste hiphop-artiesten of all-time

Nas

We beginnen direct met één van de grondleggers van hiphop: Nas. Met zijn album ‘Illmatic’ dat in 1994 uitkwam, heeft hij volgens veel hiphop-liefhebbers het beste album ooit uitgebracht. Daarnaast wordt Nas als ware GOAT gezien omdat hij Jay-Z figuurlijk heeft ‘gemurderd’. Het nummer ‘Ether’, dat in 2001 uitkwam wordt tot op de dag van vandaag als de beste disstrack ooit gezien. Niet alleen is Nas goed in disstracks, hij is ook een geweldige performer. In 2017 stond deze legende nog op het WooHah festival in Hilvarenbeek, en daar was hij fan-tas-tisch.

Eminem

Hoe mainstream hij tegenwoordig ook is: Eminem is een absolute GOAT van hiphop. Hoewel hij zijn middelbare school nooit heeft afgemaakt, klinkt Slim Shady als een lopende encyclopedie. Niet alleen zijn muziek is ongelofelijk, maar het verhaal achter het leven van Marshall Mathers is dat ook. Van in een trailer samenwonen met zijn opium-verslaafde moeder, tot zijn beste vriend ‘Proof’ verliezen op jonge leeftijd door een dodelijk schietincident: deze man heeft het allemaal meegemaakt. Hoe je het ook wendt of keert, deze bestverkopende hiphop-artiest ooit is een icoon.

Mobb Deep

We spelen een beetje vals in dit lijstje, want met Mobb Deep heb je twee legendes voor de prijs van één. Prodigy en Havoc zijn twee artiesten die samen meer dan 20 jaar lang muziek hebben gemaakt. Na hun geflopte debuutalbum in 1993, kwam het duo in 1995 met hun album ‘The Infamous’. Met dit album legden ze de basis voor de hiphop sound van de 90’s. Het iconische duo overleefde disses van legendes zoals Tupac, Jay-Z en Nas, en behoort met recht tot de lijst van best of all-time.

Jay-Z

De man van Beyonce en één miljard: Jay-Z a.k.a. Hov. De selfmade billionaire richtte in 1995 Roc-A-Fella Records op, waar al snel artiesten als Eminem en Kanye West zich aansloten. Hier pakte hij zijn eerste echte knaken mee, waarna de selfmade billionaire zich bleef excelleren in het ondernemerschap. Ook zijn muziek discografie is er eentje om door een ringetje te halen. Hij werd misschien door Nas ‘gemurderd‘, maar met albums als ‘The Blueprint’ en ‘Vol. 2… Hard Knock Life’ mag Jay-Z zich zeker kronen tot een van de hiphop GOATs.

The Notorious Big

Volgens velen de nummer één hiphop artiest aller tijden: The Notorious Big, a.k.a. Biggie. Biggie was dé belichaming van ‘gangsta rap’, tot hij in 1997 werd vermoord na een afterparty. Dit gebeurde na een lange rivaliteit tussen Tupac en Biggie, waarna Tupac in 1996 werd vermoord, en een halfjaartje later Biggie aan de beurt was. Fast-forward naar 2021, en nummers als ‘Hypnotize’, ‘Juicy’ en ‘Mo Money Mo Problems’ worden nog altijd wereldwijd beluisterd. Een GOAT die de hiphop industrie nooit meer zal vergeten.

Ghostface Killah

Oud-lid van de iconische groep Wu-Tang Clan: Ghostface Killah. Deze legende van de rapgame brak met Wu-Tang door waarna hij voor eigen succes ging. Dat lukte zeker bij Ghostface, want zijn eerste solo-album ‘Ironman’ leverde direct platina op in de VS in 1996. De hiphop OG wordt vooral geroemd voor zijn snelle flow, pakkende manier van storytelling en zijn cryptische taalgebruik. De artiest kreeg in 2006 een ‘eervolle vermelding’ op MTV’s lijst van ‘Best MC’s Of All Time’, maar volgens ons hoort hij er toch echt tussen met albums als ‘Supreme Clientele’ en Fishscale’.

Tupac Shakur

Last but not least hebben we de aartsvijand van The Notorious Big: Tupac Shakur. Hoewel hij in 1996 vermoord werd, is er nog altijd meer dan genoeg te doen om deze man. Zo geloven veel fans dat Tupac nog altijd leeft. In 2012 leek dat voor een luttele seconde waar te zijn toen hij opeens in Coachella op het podium verscheen, maar dat bleek een hologram van Mr. Shakur te zijn.  Hoewel hij samen met Biggie grondlegger van de ‘gangsta rap‘ was, liet Tupac in veel nummers zoals bijvoorbeeld ‘Changes’ ook zijn zachte kanten zien. Hierdoor werd Tupac enorm gerespecteerd in de hiphop scene, en wordt hij dan ook door velen gezien als de échte GOAT van hiphop.