Timemanagement voor pro’s

CREDITS: Andrew Neel | Unsplash

Tijd. Eén van de weinige dingen waar je geen invloed op hebt. Het is het enige waar je als mens niet meer van kunt krijgen. Timemanagement is daarom de ultieme manier om meer uit je beschikbare tijd te halen. Er zijn duizenden boeken en artikelen over geschreven, video’s over gemonteerd en podcasts opgenomen over het onderwerp. De beste tips & tricks hebben we er voor je uitgehaald.

Hier zijn 14 tips & tricks voor timemanagement

Wil je iets bereiken in je leven, dan zul je er hard voor moeten werken. Velen denken echter dat hard werken betekent dat je constant bezig moet zijn om productief te zijn. Constant bezig zijn en productief zijn: twee wezenlijk verschillende dingen. Daarbij is timemanagement de sleutel. Zo doe je dat.

Doelen stellen

Het állerbelangrijkste bij timemanagement is het stellen van heldere doelen. Doelen zorgen voor focus in je dagelijkse werkzaamheden en geven je een richting. Door de diepere betekenis achter deze doelen duidelijk te hebben, werk je effectief naar de deze doelen toe. Daarbij dien je jouw doelen zo op te stellen dat ze je motiveren en je mannenhart er sneller van gaat kloppen.

Eat that frog; de belangrijkste taken eerst

Als je Eat that frog nog niet hebt gelezen, dan is het tijd om ‘m nu te gaan bestellen. Wanneer je ’s morgens wakker wordt bepaal je een aantal taken die cruciaal zijn voor die dag. Deze taken kun je ook de avond voordat je gaat slapen maken. Door deze taken als eerst af te ronden maak je een effectieve start die voldoening geeft. De rest van de dag kun je hierop teren.

Slaap 7 tot 8 uur

Wanneer tijd schaars is, is slaap het eerste waar we vaak op inleveren. Voldoende nachtrust zorgt er echter voor dat je gedurende dag optimaal gebruik kunt maken van die grijze massa tussen je oren. Door te weinig slaap gaat het denkproces trager en kun je zeker op lange termijn chronische kwaaltjes krijgen. Op slaap wordt niet bezuinigd. Punt.

Time management, Timemanagement voor pro’s

To-do-lijstjes

De ultieme manier om voldoening te halen uit je taken is het afstrepen van je to-do-lijst. In het Duits hebben ze hiervoor een geweldige term: entlistungsfreude. Dit betekent letterlijk de vreugde van het afstrepen. Het is heerlijk om eindelijk ‘nieuwe zorgverzekering zoeken’ af te strepen.

Begin vroeg

Veel succesvolle mensen staan vroeg op. Hoe laat? Dat is lees je in dit artikel. Door direct te beginnen aan de belangrijke taken van de dag ben je productiever. De rest van de dag heb je hier profijt van.

Work smart, not hard

Bij slim werken gaat het om het effectief plannen van je taken. Hak grote projecten op door ze te verdelen in hapklare brokken, zo boek je snel progressie. Deze progressie helpt je om mentaal minder energie te verbruiken die je kunt besteden aan andere taken.

Balans

Een goede werk-privé balans zorgt voor mentale gezondheid die je hard nodig hebt tijdens je drukke leven. Daarbij hoort een gezonde levensstijl die jouw lichaam en geest voedt. Regelmatig sporten en rusten geeft je tijd om te herstellen van belangrijke taken die je eerder die dag hebt uitgevoerd.

Time management - MANIFY
Foto: Cottonbro

Hyper Focus

Wil je productief zijn dan is afleiding de ultieme sluipmoordenaar. Leg je telefoon weg, sluit alles af wat je niet nodig hebt en zet notificaties op pauze. In een ruimte zonder afleiding geef je jouw geest volledig de ruimte om te focussen op de taak die je te doen staat. Chris Bailey schreef het boek Hyper Focus over hoe je jouw aandachtsruimte volledig kunt toewijden aan die ene belangrijke taak.

Belangrijke taken worden gewoonte

Tijdens je dagelijkse werkzaamheden keren aantal taken regelmatig terug. Bij ons op de redactie is dat bijvoorbeeld schrijven. Door veel te schrijven maak je hier een gewoonte van en kun je deze taken uitvoeren zonder dat deze extreem veel energie kosten. Zo houd je energie over voor andere intensievere taken gedurende dag.

Hou vrije tijd over

Wanneer je non-stop aan het werk bent kak je in. Je concentratie en focus dalen en je productiviteit neemt af. Hoe moeilijk het ook is wanneer je je hoofd vol hebt, neem regelmatig je rust. Dit zorgt ervoor dat je mentaal scherp blijft. Door tussen twee taken twintig minuten te gaan wandelen wordt je creatieve hersenhelft weer actief en zul je nog productiever kunnen werken.

Groepeer taken die op elkaar lijken

Het groeperen van taken die op elkaar lijken zorgt ervoor dat je in één rits makkelijk door kunt gaan. Denk daarbij aan het schrijven van rapportages of simpele huishoudelijk taken zoals wassen, schoonmaken etc… Wanneer je veel verschillende dingen tegelijk doet zorg je ervoor dat je hersenen steeds van taak moeten schakelen.

Time management - MANIFY
Foto: Carl Heyerdahl

Werken wanneer jij het meest productief bent

De één is een ochtendmens en de ander leeft in de avond. Werk dus wanneer jij het meest productief bent. De belangrijkste taken van de dag zijn dan een peulenschil.

Laat onbelangrijke dingen je niet stoppen

Vaak spenderen we veel tijd aan het perfect maken van dingen en verspillen we tijd aan onnodige details. Deze zuigen de productiviteit uit je dag. Voor een perfectionist zal dit voelen alsof zijn ziel uit zijn borstkas wordt gerukt, maar het heeft geen nut om over details te gaan die je al tien keer hebt gecheckt.

Vier je succes

Hoe leuk het ook is om je timemanagement on point te hebben. Het vieren van succes is essentieel. Sta stil bij de successen van de dag en wees een beetje trots op jezelf. Lekker gewerkt pik!

Time management - MANIFY
Foto: Oleg Ivanov
LEES OOK
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…
Pusha T schuift aan de tafel van Louis Vuitton
Pharrell heeft als creatief directeur van Louis Vuitton ondertussen zijn hele entourage meegenomen naar het iconische modehuis. In zijn eerste campagne schitterde Rihanna in de spotlights, Jay-Z…
Weekend Desires #343
Kom maaaaaar door! Het is weekend, en dat willen we weten ook. Geniet van je vrije dagen met de รกllermooiste dames van het moment: View this post…