TED-talk Inspiratie: Sport en Gezondheid

CREDITS: Urban_Data
We voelen ons allemaal slimmer als we een boek uitgelezen hebben of een documentaire gekeken hebben. Een documentaire duurt overigens soms uren. Een boek uitlezen kost misschien wel dagen tot weken. De oplossing: kijk eens een TED-talk, met deze week talks over sport en gezondheid.

TED staat voor Technology, Entertainment and Design. De korte presentaties op dit platform van sprekers geven je inzichten over een breed scala aan onderwerpen. De sprekers op dit platform zijn zorgvuldig uitgekozen en brengen interessante inzichten aan het licht. Er zijn inmiddels meer dan duizenden talks beschikbaar. Wij filteren hieruit voor jou wat interessante soul food.

Deze week: TED-talk over sport en gezondheid

David Epsteins TED-talk over de evolutie van sport en atleten

Alhoewel het soms onmogelijk lijkt, worden records in de sport steeds weer verbroken. Worden we dan echt sneller, sterker en steeds beter? En zit daar dan niet op gegeven moment een limiet aan? David Epstein heeft het in zijn TED-talk over deze schijnbare evolutie van atleten. Een interessante talk over wat de mens allemaal kan.

Marc Bamuthi Joseph over voetbal en vrijheid

Sport is niet alleen voor vermaak en gezondheid. Het verbindt ook mensen op manieren waar we ons niet altijd bewust van zijn. Marc Bamuthi Joseph vertelt in zijn talk over het belang van voetbal. Voetbal blijkt veel te zeggen over vrijheid. Ook gecombineerd met andere factoren kan het helpen bij het oplossen van maatschappelijke problemen. Hij vertelt over zijn toepassing hiervan.

Ueli Gegenschatz’ TED-talk over extreme sport

Waarom doen mensen een extreme sport en wat heb je er aan? Ueli Gegenschatz vertelt in zijn TED-talk over extreme wingsuit flying. Dit heftige broertje van skydiven is een echte adrenaline-kick. Bovendien toont hij ook nog waanzinnige beelden tijdens zijn talk. Zo krijg je ook een beetje van deze rush mee. Het kost namelijk veel ervaring om dit ook te kunnen doen. Interessant voor een duik in de wereld van extreme sport.

Eric Dishmans ideeën over de gezondheidszorg

Dishman kreeg op vroege leeftijd te horen dat hij nog maar enkele jaren te leven had. Inmiddels is dat alweer jaren geleden. Niks aan de hand, maar zijn visie op de zorg is daardoor enorm veranderd. In zijn TED-talk stelt hij voor de zorg volledig om te gooien. Gezondheidszorg moet een teamsport zijn. Zo zouden patiënten meer in de middelpunt van hun zorg moeten staan. Ook het idee van ziekenhuizen vindt hij achterhaald. Innovatief of onmogelijk?