Tattoo verzorging is belangrijk voor een blijvende kwaliteit

CREDITS: Allef Vinicius | Unsplash

De één zit helemaal onder de tattoo’s, terwijl een ander twijfelt over wat zijn eerste tattoo zal worden. Als eenmaal het kunstwerk op je lichaam is gezet ben je er erg trots op. Helaas neemt de waarde van dit werk niet toe, net als de meeste kunst, maar de tattoo is wel veranderlijk. Alle veranderingen die je lichaam doormaakt hebben hier invloed op. Denk bijvoorbeeld aan een ouder wordende huid, gewichtstoename of afname en/of schade door de zon. Dit wil je maar al te graag voorkomen. Je tattoo is namelijk een investering voor jezelf die je wilt beschermen. Met behulp van de juiste tattoo verzorging zal jouw kunstwerk er zo lang mogelijk goed uit blijven zien.

Tattoo verzorging is belangrijk voor een blijvende kwaliteit

Nazorg

De nazorg is het eerste element dat erg belangrijk is voor tattoo verzorging. Nadat de tatoeage is gezet zal jij je gedurende een bepaalde tijd moeten concentreren op het genezen van de wond. Dit grootste gedeelte zal ongeveer twee weken in beslag nemen. Het duurt echter een maand voordat de tatoeage helemaal is genezen. Zodra die tijdsduur verstreken is kan jij de focus van genezing verleggen naar bescherming.

Zonnebrand

Onze huid verandert van kleur als deze is blootgesteld aan UV-stralen. Dit zal ook gebeuren bij de inktdeeltjes van je tatoeages bij blootstelling aan de zon. Het is namelijk net als verf op een gebouw dat na verloop van tijd kan verslijten. Om bescherming te bieden aan je tattoo’s is het dagelijks dragen van zonnebrand een uitkomst. Daarbij biedt zonnebrand met zink of titaniumdioxide de meeste bescherming. Deze stoffen blokkeren de zonnestralen door een barrière op de huid aan te brengen.

Het is een fabel dat tatoeages de kans op huidkanker vergroot. Echter is het wel zo dat je vanwege de inkt huidkanker minder snel zult merken. Het is namelijk moeilijk te zeggen of er iets kwaadaardigs groeit onder een laag zwarte inkt. Zonnebrand is daarom voor personen met meerdere of grote tatoeages erg belangrijk. Daarnaast is het nooit verkeerd om een jaarlijkse controle te laten uitvoeren door de dermatoloog. De arts kan dan de getatoeëerde delen van je lichaam zorgvuldig controleren.

tattoo verzorging
Foto: Chang Hsien

Hydrateren

Boven de inkt heb je lagen huid zitten. Als die huid eeltig, dik, ruw of droog is zal dat het uiterlijk van de tatoeage beïnvloeden. Hydrateren is dan de oplossing om je huid en tatoeages fris te houden. Een inked tattoo balm biedt dan een goede uitkomst. De kwaliteit van je huid verbetert hierdoor en de inkt zal nog beter tot zijn recht komen. Een goed middeltje voor optimale verzorging van je tatoeage!

Ouderdom

Als je wat ouder wordt, wat bij jou natuurlijk nog lang niet het geval is, kan het voorkomen dat de kleuren van je tattoo zich verspreiden. Inmiddels is van een mug dan ook een olifant gemaakt. Letterlijk. Dit heeft te maken met het natuurlijk collageen verlies. Collageen is na water de meest voorkomende stof in je huid. In combinatie met elastine zorgt het voor een stevige huid. Tot je 25e is de aanmaak van deze eerste stof in balans met de afbraak ervan. De productie van collageen in de huid vertraagd na deze leeftijd. Je huid verliest vervolgens zijn elasticiteit en stevigheid met rimpels tot gevolgd.

Je gaat echter geen goedje vinden waar collageen in zit verwerkt. Deze stof is namelijk erg groot en de huid zal het niet via de poriën kunnen opnemen. Vloeibaar collageen is daarentegen wel verkrijgbaar. Ook kunnen hyaluronzuur en peptiden ervoor zorgen dat het verlies van collageen wordt afgeremd. Als je zoekt op een van deze supplementen zal je heel wat resultaten tegenkomen.

Allergische reactie

Zelfs als je al tientallen jaren een tattoo hebt kan deze nog steeds een allergische reactie opwekken. Dit wordt ook wel een vertraagde reactie genoemd. De tatoeages zullen op dat moment rood worden of gaan jeuken. Als je dit merkt kan je het beste contact opnemen met de dermatoloog. Zij kunnen er dan voor kiezen om de tattoo te laten verwijderen. Niet de leukste oplossing voor jou, maar wel beter voor je huid. Het goede nieuws is dat de kwaliteit en technologie van tatoeages de afgelopen jaren is verbeterd. Hierdoor zouden tattoo’s voor een langere tijd er beter uit blijven zien. Toch zullen de kunstwerken op jouw lichaam met behulp van bovenstaande tips over tattoo verzorging de beste kwaliteit behouden. Wat word je volgende aanwinst?

tattoo verzorging
Foto: Allef Vinicius
LEES OOK
Maak kennis met de Porscheboerderij
Normaal ga je even snel langs de garage voor een kleine onderhoudsbeurt. Niks meer, niks minder. Behalve bij de Autobarn dan: bij deze garage blijf je waarschijnlijk nog…