Stappen zonder alcohol: deze voordelen maken het best lekker

Stappen is voor veel mensen zuipen tot ze kruipen, niets meer weten de volgende ochtend en knetterharde katers hebben. Klinkt lekker… Toch is dat wel een beetje wat we doen als we in NL op stap gaan. En als je dat twee keer per week doet, kan het woord alcoholisme weleens door je hoofd dwalen.

Nu Nederland weer opengaat, gaan we ook weer meer stappen. Maar moet dat dan met veel te veel alcohol? Nee hoor, eigenlijk helemaal niet. Aan losgaan met je amigo’s zonder alcohol zitten veel voordelen. Wij zetten ze effe voor je op een rijtje.

Voordelen van stappen zonder alcohol

Geen saldo = verleden tijd

“Godverdomme, hoe kan dat nou?” – Een willekeurig persoon na een stapavond, ’22

De bovenstaande man heeft zijn bankrekening gecheckt na een avondje van God los in de kroeg. Pils, IPA’s, witte wijn, jägerbombs, flügultjes, baco’s en GT’s zijn namelijk allemaal mokertje duur. De gemiddelde prijzen zijn niet alleen heel hoog tijdens je boodschappenrondje, maar ook op een stapavond. Alcoholische dranken kosten dus veel geld, en waarschijnlijk blijf je op een avond bestellen. Terwijl je geen dienbladen vol met spa rood wegtikt.

Daarbij komt ook nog eens dat je met alcohol op minder helder denkt. Lees: zomaar rondjes geven in de kroeg, bier halen voor vreemden of 24 shotjes bestellen. Fijn hoor, dat sociale gedrag, maar niet goed voor je centjes.

Conclusie? Stappen zonder alcohol is goed voor de portemonnee.

, Stappen zonder alcohol: deze voordelen maken het best lekker
Foto: Jeremy Paige

Niet het lachertje

Toegegeven: de schaamteloosheid die alcohol met zich meebrengt is geniaal. We durven tien keer zoveel met een bakkie op. Toch zijn wij Nederlanders goed in doorslaan. Dan weten we onszelf echt niet meer in de hand te houden. Oké oké, we zijn er niet zo goed in als de Engelsen. We stoppen geen vuurwerk in ons reet, doen geen handstand en laten onszelf niet gebruiken als menselijk, naakt machine-vuurwerkgeweer.

De mafkees hierboven beschreven zal zichzelf de volgende dag hebben geschaamd. Tenminste, dat hopen we. Als-ie zonder alcohol op pad was gegaan die dag was het waarschijnlijk niet gebeurd. Een mooi voordeel dus: niet viral gaan, niet meer uitgelachen worden of jezelf moeten verontschuldigen bij medemensen.

Fysiek en mentale steun

Een avond doorzakken levert vaak een fucked up zondagochtend (of dinsdagmiddag) op. Fysiek én mentaal. Zaterdagavond ben je een blij ei die rondhuppelt als een hert, maar diezelfde flying hirsch kan de volgende dag niet lopen en voelt zich kut.

Enfin, dat kunnen we na onze talloze stapavonden wel invullen. Wat gebeurt er als je géén alcohol drinkt? Geen alcohol nuttigen heeft een positief effect op je bloedsuikerspiegel en op jouw cholesterolgehalte. Je voelt jezelf een stuk fitter, je droogt jezelf niet uit en slaapt een stuk beter. En dat laatste komt dan weer zo (quote uit een eerder artikel):

Je kunt je nachtrust opdelen in twee delen. Je hebt de NREM-slaap waarin je voornamelijk diep slaapt en de REM-slaap, oftewel droomslaap. Wanneer je slaapt doorloop je een aantal keer deze cyclus waarbij je begint met de NREM-slaap. In dit eerste deel van je nachtrust slaap je met alcohol op nog dieper, waardoor de slaapproblemen die bij een diepe slaap horen heftiger zijn. Je hebt dus een grotere kans op slaapwandelen en snurken.

De effecten van alcohol op het tweede deel van je slaap, de REM-slaap, is erg afhankelijk van de hoeveelheid alcohol die je op hebt. Hoe meer alcohol je op hebt, hoe meer effect het heeft. Vandaar dus al die wazige dromen na een avond tanken. Omdat je tijdens je REM-slaap ook indrukken verwerkt, en dit met alcohol in je lijf niet zo goed gaat, lijden mensen die langdurig veel drinken aan geheugenverlies.

Niet chill, dus.

dronken
Foto: Bigstock

Kater, out

Hartkloppingen, zweetaanvallen en oorlogshelden die dansen op mijnenvelden in jouw hersenpan: een kater heeft alles wat je niet wil. En toch heeft heel Nederland geregeld een fikse kater. Ra, ra hoe kan dat?

Gewoon, omdat we het voor lief nemen. Doodzonde. Het is heerlijk om kakelvers wakker te worden terwijl je vrienden aan het struggelen zijn met hun leven. Geen grafbek, geen koppijn, geen gekots of zuur geschijt… Dan heb jij het goed, hoor.

Als je een avond stappen zonder alcohol hebt voltooid, mag je de volgende dag van ons extra genieten van een biertje op het terras. Want: soms mag je jezelf belonen.

Dat brengt ons op het volgende:

Misschien toch maar combineren?

Laten we de boel even relativeren. Alcohol is namelijk een wondermiddel als het gaat om het sociale aspect. Bier is zelfs hét geheim voor een stabiele samenleving.

Als man is het goed om de juiste balans te vinden. FOMO kan snel opspelen als je een avondje niet drinkt. Met een gezonde levensstijl kun je écht wel af en toe een alcoholische versnapering naar binnengooien. We hebben een paar richtlijnen voor je opgesteld zodat je soms kan drinken en tegelijkertijd ook gezond kan blijven:

  • Houd het zuipen bij één keer per week
  • Eet veel eiwitten
  • Houd je vetten laag
  • Water kun je niet genoeg drinken
  • Weet wat je drinkt
  • Geen dronken avontuurtjes naar de shoarmatent om de hoek
, Stappen zonder alcohol: deze voordelen maken het best lekker
Foto: Bigstock