Proost tijdens je volgende vakantie in de Champagnestreek

Een glaasje champagne gaat er altijd wel in, oui? Als dat voor jou geldt, zou je eens een tijdje in de Champagnestreek moeten vertoeven. Nog dichterbij dan Parijs kun je in de Champagnestreek met eigen ogen bekijken hoe de druiven uiteindelijk in jouw flesje bubbels veranderen.

champagnestreek, Proost tijdens je volgende vakantie in de Champagnestreek

Roadtrip naar de Champagnestreek

Alle champagne die je tegenkomt wordt namelijk in de Champagnestreek geproduceerd. In een ideale wereld ten minste. Je hebt natuurlijk ook producenten buiten de streek die hun brouwsel gewoon champagne noemen, maar dat is zeker niet de bedoeling. Het recept is al honderden jaren oud en er gelden strenge regels. Zo worden de druiven allemaal met de hand geplukt en beoordelen de plukkers direct de kwaliteit. Niet goed genoeg is weggooien. Verder zullen we je de details van het recept besparen. Alleen nog leuk om te weten is dat voor een normale fles, 75 cl dus, 1,2 kg druiven nodig is.

Waar moet je dan zijn in de Champagnestreek? Je zou als beginpunt de (onofficiële) Champagnehoofdstad kunnen nemen, Reims. Een mooi, historisch stadje waar je meteen de vakantie vibe te pakken krijgt. Je slentert gelijk door van die pittoreske Franse straatjes met terrasjes en boutiques. Ook heb je er prachtige bezienswaardigheden, zoals de kathedraal van Reims. Je zou zeggen dat de architect van deze kathedraal ook in Parijs werk heeft geleverd. Verder zijn in dit stadje zelf al een aantal champagnehuizen te vinden waar je van een rondleiding of proeverij kunt genieten.

champagnestreek, Proost tijdens je volgende vakantie in de Champagnestreek

En verder?

Daarnaast kan je vanuit Reims goed de streek verkennen. Er zijn altijd genoeg campings in Frankrijk, dus je kan je roadtrip ook met een camper doen. Trek als je Reims gezien hebt de omgeving in en ontdek de heuvelachtige landschappen vol met wijngaarden. Bijvoorbeeld in het Parc Naturel Régional de la Montagne de Reims. Je kunt hier even uitwaaien en van de natuur genieten terwijl je de ene wijngaard na de ander aantreft. Als je vervolgens weer even klaar bent met de natuur reis je weer door naar Épernay, het hart van de streek. Aan de Avenue de Champagne vind je champagnehuizen van allerlei grote namen, zoals Moët & Chandon.

Na Épernay kun je nog door naar Troyes, een prachtig middeleeuws stadje met kleurrijke straatjes. Ook hier kom je wat betreft kathedralen en musea niets te kort. Als je op dit moment nog niet uitgekeken bent, heb je nog veel meer opties in de Champagnestreek. Zo kun je voor meer natuur bijvoorbeeld naar Fôret d’Orient. Als je geen genoeg van de historische stadjes kunt krijgen, is een bezoek aan Chalons-en-Champagne een goede keuze. Zo is er dus genoeg te doen en krijg je een beeld van het proces waardoor jij van je bubbels geniet. Dus spring binnenkort in de auto en proost vanuit de Champagnestreek. Santé! 

champagnestreek, Proost tijdens je volgende vakantie in de Champagnestreek