Op bezoek bij de fabriek van Bowers & Wilkins

Of we met Maserati’s naar Worthing UK willen rijden. Om daar de fabriek van Bowers & Wilkins willen bezoeken, die fabrikant van high-end, premium audioproducten. Ehm, ja! Hoe laat gaan we?!

Vanaf het hoofdkantoor van Maserati Benelux in Brussel rijden we in een colonne van splinternieuwe, blauwe Maserati’s richting Brighton. Met Maserati Ghibli’s en Maserati Levante’s racen we via Calais richting de UK om via de zuidring van Londen richting aan de ruwe Britse kust te geraken. Met onze favoriete muziek over de Bowers & Wilkins geluidsinstallatie en het gebrul van de 3 liter v6 van achteren is dit een fantastisch begin van de trip!

Bowers & Wilkins, Op bezoek bij de fabriek van Bowers & Wilkins

Met een ietwat zwaar hoofd van een veel te gezellige avond in de Revolutions betreden we de fabriek van Bowers & Wilkins. De plek waar speakers met de hand worden gemaakt naar het motto:

The best loudspeaker isn’t the one that adds the most, it’s the one that loses the least.

Iets wat je in het hele assortiment terug ziet hoort komen. Bowers & Wilkins probeert op elk prijspunt het best mogelijke geluid te creëren. Niet door meer bas toe te voegen voor een dieper geluid of andere EQ en surround trucjes om het voller te laten klinken. Maar juist een zo schoon mogelijk geluid, zoals de studio engineer het bedoeld heeft. Vandaar dat je ook Bowers & Wilkins terugziet in de legendarische Abbey Road Studios!

Deze filosofie zie je overal in het bedrijf terug. Vanaf het begin van het bedrijf  in 1966 toen John Bowers begon met het monteren van luidsprekers in de werkplaats van zijn elektronicazaak, tot aan de huidige collectie. Van de Bowers & Wilkins PX Hoofdtelefoon á €349,- (die wij in het rijtje van de beste hoofdtelefoons van 2018 hebben gezet) tot aan de Nautilus die zo’n €55.000,- kost. Per stuk.

Tijdens een rondleiding door de fabriek valt meteen de passie voor de producten op. Is er iets niet helemaal naar wens? Terug! Zit er een minuscuul, voor mijn ogen onzichtbaar stofje onder de lak? Terug! Is de speaker helemaal af, maar klopt de karakteristiek van het geluid niet helemaal bij de laatste test? Terug!

Shine bright like a diamond

Één voorbeeld van de passie die Bowers & Wilkins in haar producten stopt is in mijn ogen de Diamond Tweeter. “Het klinkt misschien een beetje overdreven om diamant te gebruiken in de tweeter van een speaker. Maar in de zoektocht naar een tweeter die zo min mogelijk van het geluid verliest, ben je op zoek naar een materiaal dat ontzettend stijf is met een lage dichtheid. En dat is waar diamant naar voren komt” – aldus Dr. Gary Geaves.

Met de diamanten tweeters in onder andere de Bowers & Wilkins 800 series, kunnen de speakers de grens van 70kHz doorbreken. Nu zeg je wellicht: “het menselijk gehoor kan toch maar tot 20kHz waarnemen?!”. En dat is correct, dat was mijn vraag ook direct. De theorie hierachter luidt: Stel je wil 200 km/h rijden in een auto. Gaat dat makkelijker in een auto met een topsnelheid van 200 km/h of een auto met een topsnelheid van 350 km/h?

De Bowers & Wilkins ervaring

Na een indrukwekkende rondleiding door het productieproces van Bowers & Wilkins 800, is het dan eindelijk zo ver. We gaan ze ervaren! Ik zal niet zeggen dat ik een HiFi expert ben, maar ik mag mezelf wel een muziekkenner noemen. En ik sta werkelijk versteld. Een snaredrum achter in de opnamestudio, waarvan de snaar meetrilt bij de tonen van de piano. Het smakken van een zanger en zelfs de volledige positie van elk bandlid in de opnameruimte is terug te horen en lijkt tot leven te komen.

Wij zijn in één dag fan geworden van Bowers & Wilkins. De instelling en het motto van het bedrijf, de grote passie waarmee de producten worden geproduceerd en het fenomenale en vooral eerlijke geluid dat in elk product terug te vinden is maken het een merk dat bij Manify past.

 

LEES OOK
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…
De grondleggers van het nieuwe CUPRA-tijdperk
Er zijn maar weinig types waar wij niet mee door één deur kunnen. Maar ja-knikkers, routinejunkies, comfortzeilers en lijntjeslopers staan wél op dat lijstje. Sorry, not sorry.…