Nee zeggen: moeilijk, maar verlichtend

Nee zeggen is moeilijk. Maar toch kun je soms niet anders. Het liefst wil je alles op je nemen, anderen uit de brand helpen. Maar zelf heb je ook een volle agenda en taken op je lijstje staan. Daardoor ontkom je er soms niet aan om iemand die net om je hulp of tijd heeft gevraagd, nee te zeggen.

Nee zeggen. Waarom is het zo lastig?

Maar waarom is nee zeggen dan zo moeilijk? Je hebt het gevoel dat je de persoon die jou iets gevraagd heeft, afwijst. “Ga je straks mee de kroeg in voor een biertje?” Vraagt die ene vriend nadat je net een slopende werkdag hebt gehad en je eigenlijk een filmpje op de bank wilde gaan kijken. Nee zeggen lijkt alsof je tegen die vriend zegt dat je niet met hém naar de kroeg wilt. Dat is natuurlijk niet zo, maar toch heb je dat gevoel.

Mensen vinden afwijzing nou eenmaal niet leuk, maar je mag soms ook een beetje egoïstisch zijn. Je moet wel, om jezelf een in bescherming te nemen en ervoor te zorgen dat je jezelf niet vergeet. Daarbij is het belangrijk te onthouden dat mensen nog altijd liever ‘nee’ horen, dan een halve ‘ja.’ Als je ergens op toezegt terwijl je er eigenlijk geen tijd, zin of energie voor hebt, doe je het half en dat is voor anderen niet per se vervelender dan het horen van een ‘nee.’

werk
Foto: Big Stock

Positieve nee

Dus, als je je dan hebt bedacht dat het een ‘nee’ moet worden, hoe ga je dan te werk? Nee zeggen is in de kern iets negatiefs, maar iets negatiefs kun je positief brengen. Begin bijvoorbeeld door enthousiast in te gaan op het verzoek of de uitnodiging. “Super gaaf project waar je mee bezig bent! Ik heb het op dit moment alleen zo druk, het gaat me niet lukken om je te helpen, sorry!”

Zo laat je weten dat, als je tijd en enthousiasme had gehad, je best had willen helpen. En dat is de kern. Het is niet dat je het verzoek of de uitnodiging inhoudelijk afwijst, je hebt er gewoon geen zin in of tijd voor.

Wees gedecideerd

Belangrijk bij jouw ‘nee,’ is dat je gedecideerd bent. Don’t leave an opening! Zeg niet iets als “ik zal kijken of ik volgende week tijd vrij kan maken,” als dat eigenlijk een excuus is om jouw ‘nee’ uit te stellen naar volgende week. Nogmaals, je mag soms best een beetje egoïstisch zijn! Zo weet degene die jou om hulp vraagt ook waar hij of zij aan toe is. Hetzelfde geldt voor een uitnodiging voor een feestje of een vraag of je iets leuks wilt gaan doen. Heb je er geen zin in? Gewoon die ‘nee’ droppen.

nee, Nee zeggen: moeilijk, maar verlichtend

LEES OOK
Het dualistische verhaal van Les Deux
Dualistisch. Niet per se een woord waardoor happy feelings worden opgetrokken. Máár in een wereld van tegenstellingen vindt het Deense merk Les Deux de sweet spot. Ze…