Hedendaagse motorhelden, we zetten ze voor je op een rijtje

Het is een ware subcultuur; de overlanders. Avonturiers die het aandurven over land de wereld over te reizen. Lopend, liftend, fietsend of rijdend continenten doorkruisen. Het is niet voor iedereen weggelegd maar toch, het gebeurd steeds vaker. Afgelopen jaar hebben wij er zelf van mogen proeven door op de motor naar Kathmandu te rijden! Binnen elke subcultuur heb je iconen, legendes of hoe ze nu in deze tijd worden genoemd ‘influencers’. Dit geldt uiteraard ook voor de overlanders cultuur. Hier komen de motorhelden!

Motorhelden

Paul van Hooff

De van Nederlandse bodem Paul van Hooff is een bekende naam binnen de Nederlandse motorhelden cultuur. De 54 jarige Amsterdammer die de kost verdient als freelance journalist, maakte op z’n eenenveertigste zijn eerste grote reis. Deze begon hij in het ijskoude hoge noorden van Alaska. In drie jaar tijd reisde hij naar de meest zuidelijk gelegen plaats op aarde: Ushuaia in Argentinië. Het is een bekende route binnen de overlanders cultuur genaamd de Pan American Highway. Wat Paul helemaal uniek maakt is dat hij alles doet op zijn V7 Moto Guzzi uit 1975, oftewel ‘Guus’. Paul wist zijn avonturen op een prachtige manier te omschrijven in het boek: ‘Man in het zadel’. Inmiddels heeft Paul alweer een tweede grote trip op de Guzzi op z’n naam staan; Amsterdam-Tokyo. Het nieuwe boek ligt inmiddels ook alweer in de schappen en is een echte aanrader!

Kinga Tanajewska

Kinga Tanajeweska, of hoe de meeste haar kennen “On Her Bike”, is binnen de online motorhelden wereld een hele grote. Deze 37 jarige Australische dame die oorspronkelijk uit Polen komt, is twee jaar geleden begonnen met met haar RTW (round the world) trip. Dit alles doet ze op haar BMW met de naam ‘Chillie’. Kinga is vertrokken vanuit Australië en heeft inmiddels landen als Mongolië, Kazachstan, Turkeministan en Iran op haar naam staan. Met name voor de vrouwelijke motoravonturiers is Kinga een grote influencer. Wekelijks plaatst ze video filmpjes op YouTube en dagelijks vind je haar op Instagram.

Ewan McGregor & Charley Boorman

De Engelsmannen Ewan en Charley maakten in 2004 hun eerst lange overland reis. Dit deden ze allebei op een BMW 1200GS. De reis startte in Londen en ging via Europa en Azië naar New York. De reis werd verfilmd en later verwerkt tot de zeer succesvolle televisie serie: ‘Long Way Round’. Daarnaast werd er een boek geschreven en een dvd uitgebracht. Na het grote succes van de Long Way Round maakte het Engelse koppel in 2007 nog een grote reis de: ‘Long Way Down’ van London naar Zuid-Afrika. Ook deze reis is een groot succes en nu zijn de geruchten dat de mannen in 2019 een nieuw avontuur aangaan, je raad het al, de Long Way Up! Tot de dag van vandaag is dit duo een grote inspiratie binnen de overlanders cultuur! 

Ben King

De 22 jarige Ben doet zijn naam eer aan, hij rijdt op zijn Honda CRF250L de wereld rond. Je leest het goed een 250cc Honda. Ben doet dit voor UK Charity en maakt dagelijks content voor zijn social media acounts. Waar Ben met name bekend om staat is zijn Big smile. Met een glimlach van oor tot oor is hij terug te vinden op al zijn content. Hoe onschuldig Ben ook over mag komen, de landen waar hij doorheen gaat zijn niet de minste. Zo is hij inmiddels al bijna een half jaar aan het rondrijden door Pakistan!

En wie weet kan in de toekomst aan dit rijtje toegevoegd worden de auteur van dit artikel!

Boas Kragtwijk

Zelf ben ik afgelopen Augustus vertrokken vanuit Amsterdam richting Singapore. Hierin doorkruis ik de grootste woestijnen van Iran, de gevaarlijkste gebieden van Pakistan en de hoogste gebieden van India. Ik doe de trip ivm mijn stage voor mijn studie Marketing Communicatie. Gedurende de reis verwerk ik mijn ervaringen voor Manify en The Hike. Ook op instagram ben ik te volgen onder de naam Boas.Biking. Momenteel zit ik in Nepal en kan ik een boek schrijven over wat ik allemaal heb meegemaakt!