De vraag der vragen: maakt geld nou echt gelukkig?

CREDITS: Screenshot The Wolf of Wall Street | Universal Pictures

Insta staat er vol mee: nieuwe auto’s of peperdure horloges van een paar ton die worden gekocht alsof het dagelijkse kost is. Daarnaast zijn er ook mensen die pronken als ze iets hebben gewonnen in het online casino, terwijl voor iedereen de risico’s meer dan duidelijk zijn. Deze mensen lijken extreem gelukkig. Maar is dat gespeeld, komt dat door het geld óf zijn ze gewoon extreem materialistisch? Het zijn vragen waar iedereen mee rondloopt.

Maakt geld je nou écht gelukkig?

Sommigen mannen zullen in koor roepen: ‘Ja, absoluut’. Anderen roepen: ‘Geld maakt het leven in ieder geval makkelijker.’ Mannen blijven mannen. Als je het gaspedaal van een BMW M5 Competition indrukt zal je het stofje dopamine aanmaken. Daardoor voel je jezelf tevreden, want je beloningssysteem wordt in werking gesteld. Maar goed, op een gegeven moment heb je de topsnelheid bereikt. En dan?

Een mooi voorbeeld van iemand die constant dopamine aanmaakt is Conor McGregor a.k.a. The Notoriousmma. Hij maakt het stofje aan door dure, extraverte producten aan te schaffen. Hij pronkt, hij showt en hij is arrogant. En toch heeft Conor veel fans. Er zijn ook mensen die hem haten, maar veel mensen willen hem zijn. Zou dat hem dan gelukkig maken?

Researching the researches

Er zijn verschrikkelijk veel onderzoeken te vinden over geluk in verband met geld. Uit deze onderzoeken blijkt dat er niet één specifiek antwoord mogelijk is. Om een beetje een beeld te krijgen zijn er twee scenario’s geschetst. Bij de ene maakt geld gelukkig. En bij de ander niet. Kijk zelf maar onder welk scenario jij valt.

Scenario 1: Geld maakt gelukkig. Als je in financiële nood zit en je hebt geen onderdak, dan kan geld je redden. Op die manier maakt geld je wel degelijk een stukje gelukkiger. Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar het geeft wel aan dat geld een rol speelt.

Als je bepaalde basisbehoeften wél hebt, dan kan geld je alleen nog maar happy maken tot op bepaalde hoogte. Uit onderzoek blijkt dat je vanaf twee keer het modale inkomen je niet extra gelukkig wordt. Het feit dat je op vakantie gaat kan je gelukkiger maken. Of je dan op een camping in ’s Gravenmoer staat, of wakker wordt op Bali maakt niet uit. Toch is Bali wel bruut hoor. Kijk zelf maar:

Maakt geld gelukkig
Foto: Radoslav Bali

Scenario 2: Geld maakt niet gelukkig. Dit heeft vooral betrekking op emotionele factoren. Wanneer deze emotionele factoren niet goed zijn, is geld totaal niet meer relevant. AIs er iemand uit je familie ziek is, dan maakt het niet uit of je zes nullen op je rekening hebt. In dat opzicht maken de centjes je dus niet gelukkig. Je naasten blijven van groter belang. En ook al is iedereen in je familie gezond: het betekent niet dat je meteen geld nodig hebt om gelukkig te zijn. Sommige mensen hechten meer waarde aan dingen die geen geld kosten.

Gelukkig zijn

Dus nee, geld maakt niet direct gelukkig. Maar ja, het kan je wel gelukkiger maken tot op zekere hoogte. Wat duidelijk naar voren komt is dat de mensen die belangrijk voor je zijn wél direct invloed hebben op je happiness. De twee scenario’s schetsen een ruw voorbeeld en zijn geen vaste maatstaven. Geluk heeft te maken met jouw kijk op de wereld. Het is dus persoonlijk verschillend of geld invloed heeft op je geluk. Of je dus gelukkig wordt van een dikke bak of juist van een leuke meid naast je, is aan jou. En als het beiden kan, is het lekker meegenomen natuurlijk.

Maakt geld gelukkig
Foto: Cody Black