Dit zijn de tofste freelance jobs

CREDITS: Doug Hyun/AMC - AMC Press

*BIEP BIEP BIEP* 07.15. Ja hoor, het is weer zover. Met een flinke portie tegenzin druk je de wekker uit en stap je uit je warme bed. Buiten is het nog pikkedonker en van leven op de straat is geen sprake. “Had ik maar lekker verder kunnen tukken”, denk je bij jezelf.

We kennen het gevoel amigo, we gaan je helpen.

De beste freelance jobs om uit te oefenen

Je eigen baas worden. Dat is het simpele antwoord dat we voor je eerste wereld problemen klaar hebben liggen. Je eigen werktijden bepalen, je eigen verantwoordelijkheden, eigen werkzaamheden kiezen, hogere tarieven en ga zo maar door. Freelancen is tegenwoordig he-le-maal dé way to go om je schaapjes op het droge te krijgen. Om jou alvast een inleiding te geven in het leventje als eigen basis, brengen wij je alvast wat inspiratie: dit zijn de beste jobs om als freelancer uit te voeren. Daarna hoef jij alleen nog maar een bankrekening voor zzp’ers te openen en je bent ready. 

1. Fotografie

Fotografen krijgen op freelancebasis een aardige zak met geld toegeworpen. En nee, je kan niet direct als fotograaf aan de slag wanneer je Instagram er spik en span uitziet, vergeet het maar. Als fotograaf op freelancebasis wordt er wel écht kwaliteit verwacht, en tevens moet je aardig investeren in de benodigdheden. Een goede camera is namelijk niet zomaar op de kop getikt. Enfin, het blijft altijd een vet iets om van je hobby je werk te maken en bovendien kan je als ervaren fotograaf zo 50- tot 100 euro per uur vragen.  

Freelancen, Dit zijn de tofste <strong>freelance jobs</strong>
Foto: Charley Pangus

2. Grafisch design

Grafische ontwerpen maken is in het overgrote deel van Nederland de meest uitgeoefende freelance job. En dat is niet zo gek, want voor het overgrote deel van de bedrijven zijn termen als vector, CMYK en DPI reden genoeg voor een paniekaanval. Als jij een lopende encyclopedie bent op het gebied van grafische termen en een meester bent met de tools van Adobe is er goudgeld te verdienen als grafisch ontwerper. Het chillste van alles is dat je zelf kan bepalen op wat voor grafische designs jij focust.  

3. Bijles en/of examentraining geven

De huidige generatie is volgens de oudere generaties een stuk luier geworden. En als we kijken naar de schoolprestaties dan kunnen we de oude generatie geen ongelijk geven. Het aantal bijlessen en examentrainingen dat in de laatste jaren wordt aangevraagd is nog nooit zo hoog geweest, en dat biedt een hoop kansen. In principe heb je geen diploma nodig als bijlesdocent, maar er wordt natuurlijk wel verwacht dat je de kennis over de bijbehorende stof tot in de puntjes beheerst.

4. Auteur zijn – bij een magazine bijvoorbeeld

Op número quattro: als auteur aan de slag gaan op freelancebasis – bijvoorbeeld bij een magazine voor mannen, we roepen maar wat – is een enorme aanrader. Veel bedrijven hebben de ballen verstand van een pakkende promotietekst schrijven of een productomschrijving in elkaar flansen. Als echte woordenkunstenaar kun jij die bedrijven uit de brand helpen terwijl je een leuk zakcentje verdiend. Als freelance-auteur bepaal je zelf welke opdrachten je leuk genoeg vindt om over te schrijven, en kan je ook altijd een digital nomad zijn of vanuit huis werken. Ideaal dus.

Freelancen, Dit zijn de tofste <strong>freelance jobs</strong>

5. Websites bouwen

De creatieve sector blijkt het goudmijntje te zijn als het gaat over freelance werken. Alleen bij het noemen van WordPress bibbert menig bedrijfsleider al met de knietjes, waardoor het uitbesteden van deze taken vrijwel altijd het geval is. En ook ZZP’ers zelf hebben vaak sites nodig, twee vliegen in een klap dus. Het bouwen van websites klinkt misschien een beetje als een pure taak voor programmeurs, maar het vereist ook een hoop creatieve input.

6. Virtuele assistent

Wederom goed nieuws voor de drop-outs onder ons: ook als virtuele assistent heb je officieel geen diploma nodig, terwijl je er wel aardig mee kan verdienen. Als virtuele assistent ben je eigenlijk verantwoordelijkheid voor alle online uitvoerbare taken waar anderen geen tijd voor hebben. Ook voor deze freelance job heb je dus geen vaste locatie nodig en heb je eigenlijk alleen wifi nodig om knaken te maken. Vooral georganiseerde mensen zijn goed in deze job, dus als je nog niet eens een vriendenweekje bij elkaar kan regelen dan kan je dit werk wel vergeten.

7. Socialmediaspecialist

Ah, het zijn van een sociale media specialist. Hét toekomstperspectief van vrijwel elke influencer die op sociale media zit. Enfin, even zonder grappen: als sociale media specialist op freelancebasis heb je een heel tof baantje met een hoop verantwoordelijkheden. Daarbij is het vanzelfsprekend dat je met deze job altijd op de hoogte bent van de trends in de maatschappij en weet je daarop in te spelen. Last but not least weet je precies hoe je de beoogde doelgroep moet triggeren en van online campagnes een succes maakt. Zoals we zeiden: het toekomstperspectief van vrijwel elke influencer dus.

Freelancen, Dit zijn de tofste <strong>freelance jobs</strong>
Foto: Phil Desforges