Basistips voor de nieuwe generatie energiebezuinigers

CREDITS: Netflix Media Center

Moeten we hier nu écht zeggen: ‘Gasprijzen doen nog steeds pijn in de portemon…, uhm in het hart’ Nope, dat hoeft niet hè. Ondanks dat er regelingen worden getroffen, én het ietsje lijkt af te nemen, kunnen basistips nooit kwaad. Zéker niet als je vroeger zonder nadenken alles in huis aanzette..

Energie besparen geen vrijwillige keuze meer

Daarom gaan we de generatie die ineens zuinig om moet gaan met energie helpen. Een goed moment, want het aantal zonuren daalt snel in deze maanden. Daar kun je op zich niets aan doen, natuurlijk. Waar je wél iets aan kunt doen, is door een aantal slimmigheden je energierekening laag proberen te houden. En wij helpen je daar een beetje bij.

einde van het jaar checklist financien

1. Energie besparen door nieuwe lampen

Of je nu een handige Harrie bent of niet, een lampje in en uitdraaien is voor iedereen weggelegd. Veel huizen kennen de mooiste interieuritems, maar nog steeds die oude energievretende lampen. Hoe shinny je nieuwe meubels ook mogen zijn, wanneer ze verlicht worden door gloei- of halogeenlampen ben je dief van je eigen portemonnee. Een simpele aankoop en installatie van led- of spaarlampen bespaart niet alleen de nodige kosten en energie, maar brengt wellicht ook nog een betere kwaliteit belichting mee voor je huisie.

2. Radiatorfolie

Waar de oude klassieke radiatoren aan de muur geplakt zitten, is het daar natuurlijk het warmste te vertoeven. Vraag dat maar aan de muur zelf.

Doordat de radiator de warmte direct uitstraalt naar de muur, gaat er tal van energie en warmte verloren. De muur neemt alle warmte op om vervolgens aan de andere kant teniet te worden gedaan. Een simpel ritje – op de fiets natuurlijk – naar de bouwmarkt zorgt ervoor dat je het probleem tackelt. Voor een paar krappe centen kun je radiatorfolie kunt scoren. Hierdoor weerkaatst de warmte en energie terug in je huis, waardoor je vers opgestookte salaris niet door het putje wordt gespoeld.

3. Thermostaat met hersencellen

Wanneer je de nodige hersencellen vanuit huis mee hebt gekregen, wil je ze optimaal gebruiken. Energie besparen is nog nooit zo makkelijk geweest als je thermostaat en cv-ketel ook een dergelijk brein hebben.

Het is geen geheim dat het komende winter kouder wordt en iedereen wel eens iets vergeet. Door een slimme thermostaat met een paar schroefjes hier en daar te monteren, wordt het omtoveren van je huis in een sauna verleden tijd. Onbehoorlijke temperaturen of simpelweg vergeten het ding uit te schakelen zijn niet meer van deze tijd natuurlijk. Gewoon een slimme jongen installeren dus.

energie besparen, <strong>Basistips</strong> voor de nieuwe generatie energiebezuinigers
Foto: Dan LeFebvre | Unsplash

4. Het tocht hier een beetje

Wanneer je als kind de deur ook maar één seconde open liet staan, kreeg je hem naar je kop geslingerd. ‘We stoken hier toch niet voor de vogeltjes‘.

En toch gebeurt het op latere leeftijd ook nog steeds. Er is haast geen huis dat geen kieren, scheuren of andere manieren heeft waardoor warmte uit je huis ontsnapt. Een tochtstrip aanbrengen bij kozijnen en deuren is dan ook een simpele én goedkope manier om van energie besparen jouw ding te maken.

5. Energie besparen? Isoleren blijft het antwoord

Of het nu gaat om de muren, vloer, het dak of de leidingen van je cv-ketel: isoleren is en blijft een efficiënte manier voor energie besparen. Eenmaal hartje winter wil je er natuurlijk warmpjes en comfortabel bij zitten. Ooit zal die kachel een keer aan moeten. Als je energie dan toch aan moet, kun je het maar beter goed doen.

Energie besparen is geen keuze meer. Je kunt het niet snel genoeg doen, en zo zie je maar, het hoeft geen hogere (of dure) wiskunde te zijn.

6. Een kleine douchekop-wissel

Wil je de energierekening simpelweg bijna halveren? Schaf dan als de wiedeweerga een waterbesparende douchekop aan. In tegenstelling tot de 12 liter water die per minuut ontsnappen, douche je net zo warm en lekker met 7 liter per minuut. En achteraf nog lekkerder in de wetenschap geld over te kunnen houden voor een diner date of weekendtripje.

Douchen
Foto: Bigstock
Source:
Home keur, Wonen en zo, Netflix Media Center