How to: je focus en concentratie verbeteren

CREDITS: Bench Accounting

We krijgen tegenwoordig continu van alle kanten informatie op ons afgevuurd. Hierdoor krijg je niet alles meer mee en moet je keuzes maken. Dit zorgt er ook voor dat we sneller afgeleid raken en niet meer gewend zijn onszelf lang op iets te focussen. Maar geen paniek, want met deze tips scherp jij je focus en concentratie binnen no time aan!

How to: focus en concentratie verhogen

What’s the difference?

Het verschil tussen de woorden ‘focus’ en ‘concentratie’ kan nog wel eens verwarring opleveren. Deze termen lijken weliswaar op elkaar, maar betekenen eigenlijk iets anders.

Focus gaat vooral over het aanscherpen van je aandacht naar een beperkt aantal punten, terwijl je andere prikkels van buitenaf opzij zet. Concentratie refereert daarentegen meer naar de mogelijkheid om je aandacht voor iets voor een bepaalde tijd te behouden. Daarom wordt er veelal gezegd dat je door middel van concentratie gefocust blijft.

concentratie
Foto: Zan

Train your brain

Nu je het verschil tussen deze twee termen weet, is het tijd voor een aantal tips die jouw focus en concentratievermogen zullen verbeteren. Let op: bouw het rustig op voor een beter resultaat op lange termijn.

Brain games

Games die je geheugen trainen zijn – naast dat ze leuk en vermakelijk zijn -, ook nog eens goed voor je brein. Denk eens aan kruiswoordpuzzels, sudoku, of legpuzzels. Dit klinkt misschien saai, maar je hoeft dit ook geen uren te doen. Zelfs als je maar 20 minuten bezig bent, kan het je focus en concentratie al verbeteren.

Beweeg!

Het hanteren van een regelmatig sportschema zorgt voor het hebben van meer energie, het verbeteren van je slaap en het verminderen van stress. Deze factoren zorgen samen voor een positief effect op je focus, concentratie en geheugen. Het hoeft geen work-out te zijn waardoor je helemaal kapot gaat. Sterker nog, een wandeling van een half uurtje kan al genoeg zijn wanneer je dit op een regelmatige basis doet.

Organizing is key

Wanneer je kantoor, woonkamer of bureau rommelig of onoverzichtelijk is, is je brein dat ook. Voor creatievelingen is dit misschien heerlijk, maar als je daar zelf onrustig door wordt is het noodzakelijk om te organiseren. Als je jouw rommel opruimt zul je meteen het verschil merken.

concentratie
Foto: Olena Sergienko

Voorkom afleiding

De beste manier om niet afgeleid te raken, is door de kans kleiner te maken dat afleidingen jou bereiken. Dat betekent dat je een afleidingvrije omgeving creëert. Denk bijvoorbeeld aan het uitzetten van je TV op de achtergrond of je social media toegang tijdelijk blokkeren.

Verbeter je dieet

Een gezond lichaam resulteert in een gezonde mind. Daarnaast bestaan er ook potentiële brain foods die goed zouden zijn voor je brein. Dit zijn vooral bessen, vette vis zoals makreel of tonijn en groentes zoals spinazie, broccoli of sla.

Lees een boek 

Het lezen van een boek is een goede oefening voor het trainen van je focus en concentratie. Een manier hoe je dit kunt toepassen is door een timer te zetten en eerst vijf minuten te focussen op een boek dat je wil lezen. Daarna stop je twee minuten en vervolgens lees je weer vijf minuten. Herhaal de oefening elke dag en bouw zo op tot 10, 20, 30, of misschien wel 45 minuten. Op deze manier bouw je je concentratie op en kom je tot rust bij het lezen van je boek.

concentratie
Foto: Kinga Cichewicz