Deze ‘simpele’ kunstwerken zijn bizar veel geld waard

CREDITS: Christian Fregnan

Even ter verduidelijking: een kunstwerk is eigenlijk nooit simpel. Iedereen ziet elk stukje kunst weer net iets anders. Toch waren we gewoonweg aangeslagen toen we de absurde bedragen van deze kunstwerken lazen.

Dure kunstwerken die té simpel lijken

Kunst wordt door iedereen anders geïnterpreteerd, zo kan jij iets prachtig vinden en voel je de emoties van de kunstenaar. Terwijl een ander denkt: ‘Ik ben gewoon naar een stukje canvas aan het kijken.’ Daarentegen willen we benadrukken dat kunst negen van de tien keer mooi is om naar te kijken. Ook als je het voor geen meter begrijpt. Soms is kunst zo simpel en toch zo elegant. Het enige wat je jezelf afvraagt is: waarom ben ik hier in godsnaam niet opgekomen?

Rhein II van Andreas Gursky – $4.3 miljoen

De fotograaf Andreas Gursky stond bekend om zijn foto’s van gebouwen en landschappen. Zo gingen er meerdere foto’s van hem onder de hamer voor miljoenen. In 2011 werd de foto Rhein II geveild. Er werd rekening gehouden met een megabedrag van 3 miljoen dollar voor deze foto die simpel lijkt. Uiteindelijk werd het werk voor 4.3 miljoen dollar verkocht. Heb je dus nog wat leuke vakantiefoto’s liggen? Misschien heb je wel goud in handen.

Riot (1990) van Christopher Wool – $29.9 miljoen

De kunstenaar, psychiater en moleculair bioloog Christopher Wool lijkt écht alles te kunnen. De parttime kunstenaar verkocht het ene werk na het andere. Alle kunstwerken gingen zonder enig probleem onder de hamer voor grote bedragen. Zo verkocht hij het ene kunstwerk voor 7.7 miljoen en een schilderij voor 26.4 miljoen. Maar zijn oogappeltje ‘Riot’ werd verkocht voor maar liefst 29.9 miljoen dollar. Zo zuiver en simpel, maar toch veel impact.

Untitled (1970) van Cy Twombly – $ 69.6 miljoen

Het lijkt wel of een kind heeft gekrast op een krijtbord. De stijl van Cy Twombly werd dan ook gezien als kladschrift-stijl. En daar zijn we het helemaal mee eens. Eigenlijk gekkenwerk als je erbij stilstaat dat in 2014 het kunstwerk voor een recordbedrag van 69.6 miljoen dollar werd verkocht.

https://www.instagram.com/p/CDsCmuUHr6r/

Black Fire 1 van Barnett Newman – $84.2 miljoen

Bij Christies werden de veilingen georganiseerd om deze kunstwerken te verkopen. Dit was dan ook de veiling der veilingen. Record na record werd verbroken tijdens deze veiling. Als kers op de taart werd het kunstwerk ‘Black Fire 1’ verkocht voor een absurd bedrag van 84.2 miljoen dollar. Nog lulliger als je erachter komt dat Barnett Newman hier nooit van heeft kunnen profiteren. Hij kon vroeger zelfs zijn gezin niet eens onderhouden en in 1970 stierf hij.

Kunstwerk
Foto: Christie’s

Orange, Red, Yellow van Mark Rothko – $ 86.9 miljoen

De absolute winnaar is het kunstwerk Orange, Red, Yellow van Mark Rothko. Het kunstwerk werd voor 86.9 miljoen dollar verkocht. De echte kenners zien dit werk als het beste werk van Mark Rothko. Zo simpel, maar toch zijn er miljoenen voor betaald. Bizar toch, als je kijkt naar het resultaat.

Bijna alle kunstenaars zijn overleden voordat ze überhaupt iets van deze absurde bedragen konden innen. Dus mocht je jezelf voornemen om kunst te maken: stay fit.

 

LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
Op de bank bij de broertjes de Boer
We zijn altijd wel te porren voor een potje LaLiga, maar deze keer is het net effe anders. In oer-Hollands weer rijden we via een modderig zijweggetje…