Tips om de volgende Warren Buffett te worden

CREDITS: Foto: Big Stock

Zoveel geld hebben als Warren Buffett maakt niet gelukkig, maar probeer maar eens ongelukkig te zijn met een decadente Porsche onder je billen. Precies, succes daarmee. Let’s face it: een rekening met zes nullen zet de mondhoeken toch iets verder omhoog dan rode cijfers op de BankierenApp.

De befaamde zes nullen bereiken door Warren Buffett

Maar, hoe bereik je dat miljoen? Door braaf in loondienst te blijven ploeteren? Door elk lot van de loterij op te kopen? Wrong: door flink te beleggen als Warren Buffett natuurlijk. That’s right: beleggen is dé manier om flinke stacks binnen te slepen. Omdat wij jou een leven vol rijkdom (en geluk) gunnen, hebben wij dé tips om Warren Buffett 2.0 te worden.

Warren Buffett, Tips om de volgende Warren Buffett te worden
Credits: Burst

Jezelf verdiepen

Omgeef jezelf met waardevolle mensen

Goed, je maten blijven je maten. No matter what. Toch is het goed om een keer kritisch naar je boys te kijken, en jezelf af te vragen of wel echt iets toevoegen aan jouw leven. De mensen om je heen bepalen namelijk jouw overtuigingen, zo concludeerde Tom Corley in zijn boek ‘Rich Habits. Dat hoeft dus niet te betekenen dat jouw maatjes miljonairs moeten zijn met een dikke villa. Nee: ze moeten gewoon de juiste mindset hebben, met doelen en ambities. Rijk worden is mooi, maar rijk worden met je boys is al helemaal een droom.

Hou je emoties onder controle

Onze Buffett is misschien een ware beleggingsgoeroe, maar ook hij is niet perfect. Bij de aankoop van Berkshire Hathaway handelde Buffett namelijk allesbehalve verstandig. Nadat de eerste eigenaar genaamd Stanton valse beloftes maakte over de prijs van de aandelen, kocht Buffett alle resterende aandelen op en ontsloeg Stanton uit woede. Stiekem vinden wij dit een boss move, maar Buffetts portemonnee werd er minder blij van. Volgens Warren Buffett zelf was de textielindustrie destijds zeker niet booming, waardoor hij het bedrijf enorm moest aanpassen. Dat kostte hem uiteindelijk bijna 200 miljard euro. Beleg dus nooit uit emotie, want dat gaat geheid mis.

Warren Buffett, Tips om de volgende Warren Buffett te worden
Foto: Bigstock

Rendement-op-rendement

Eén van Buffetts favoriete beleggingsmogelijkheden: index funds. Met deze belegging pak je onbeperkt rendement door je doekoe in een soort pakket van aandelen te pompen. Het gemiddelde rendement van deze belegging is 7% per jaar. Om het echt interessant voor je te maken: als je 40 jaar lang, 300 euro per maand in een index funds stopt, heb je meer dan 750.000 euro bij elkaar gesprokkeld.

Hoe eerder, hoe beter volgens Warren Buffett

Door de index funds zie je de kracht van vroeg beginnen met beleggen. Warren zelf begon ook al vroeg met money maken, op zijn zesde verkocht hij bijvoorbeeld al kauwgom aan kennissen voor een extra zakcentje. Het is heel simpel: als je jezelf eerder verdiept in beleggen heb je meer kennis, en pak je long-term meer rendement.

“Do not save what is left after spending, but spend what is left after saving”

Geld is leuk, en het uitgeven al helemaal. Wij, en Buffett ook, raden je wel aan om het rustig aan te doen met geld verbrassen. Het is heel lastig om groot geld te verdienen, maar het is heel makkelijk om het weer kwijt te raken. Daarom adviseren wij je om maandelijks eerst geld aan de kant te zetten wat je opspaart, en daarna pas de rest spendeert. Wanneer je deze volgorde omdraait, blijft er namelijk nooit iets over om te beleggen.

Warren Buffet
Foto: Big Stock
LEES OOK
Maak kennis met de Porscheboerderij
Normaal ga je even snel langs de garage voor een kleine onderhoudsbeurt. Niks meer, niks minder. Behalve bij de Autobarn dan: bij deze garage blijf je waarschijnlijk nog…