De vijf fases van langdurig droog staan

Seks. Het is naast eten, drinken en slaap één van onze primaire levensbehoeften. Het is de reden waarom wij op deze aarde zijn, al willen we daar meestal liever niet over nadenken. Seks is lekker, seks is productief. Een goede beurt kan helpen om je hoofd leeg te maken, frustraties eruit te gooien of gewoon even lekker los te gaan. Laten we eerlijk zijn, we hebben het soms gewoon nodig. Toch ligt het niet altijd binnen handbereik. Vooral als je geen relatie hebt, kan het soms een hele uitdaging zijn om een keer van bil te gaan. Velen hebben het wel eens meegemaakt en velen vrezen het: een tijd van stof en zand, van onverzadigde honger. We hebben het natuurlijk over langdurig droog staan.

Te lang geen seks kan zorgen voor een emotionele ervaring. Het brengt verwarring, verlangen en vooral heel veel pijn met zich mee. In veel opzichten lijkt het een beetje op rouwen. Daarom zet ons radicale broertje Mellowed bij dezen de vijf fases van rouw op een rijtje.

Vijf fases van een seksloze periode

Fase 1: Ontkenning

“Het is nog maar een paar maanden geleden. Ik kan het orgasme van mijn vorige sekspartner nog voelen.” “Ik krijg nog steeds berichten van mijn vorige scharrel, ik ben nog niet toe aan een nieuwe.” “Porno? Nee dat kijk ik niet. Geen behoefte aan.” De eerste fase treedt in na een maand of twee. Het is weer even geleden, maar in je hoofd houd je je vorige beurt vers. Je kan er nog wel even tegenaan, denk je.

Je hebt moeite toe te geven dat het weer even geleden is, je zit in de beroemde ontkenningsfase. “Nog geen nood: binnenkort komt er vast wel weer iemand voorbij om helemaal uit elkaar te trekken.”, maak je jezelf wijs. No stress. De harde waarheid van je bestaan als seksloos individueel is nog te moeilijk om te bevatten. 

lange tijd geen seks
Foto: Eduard Delputte

Fase 2: Boosheid

Wanneer je weer een nacht wakker ligt omdat je huisgenoot in de kamer naast je aan het rampetampen is, neemt de woede je over. Waarom zij/hij wel en ik niet?  Het kijken van films wordt iets frustrerends, bij iedere seks scene lijkt er iets te gebeuren in je broek. Ook op stap lijk je alleen nog maar seks te zien. Tongende mensen, gekreun uit de wc-hokjes.Uit frustratie ga je drinken, maar door het drinken word je niet veel aantrekkelijker. Met als resultaat dat jij vanavond weer in je eentje naar huis loopt, tegen lantaarnpalen stampend omdat je wederom niet geslaagd bent in je missie voor vanavond.

Fase 3: Het gevecht aangaan

Het kan zo niet langer door. Je moet veranderen, vanavond zorg jij dat je er écht lekker uit ziet. Je staat uren voor de spiegel, googelt de best werkende pick-up lines. Je dankt god op je blote knietjes voor de youtube tutorial over hoe iemand versieren nou daadwerkelijk in zijn werk gaat. Vanavond gaat het lukken. In de derde fase van rouw stel je voor jezelf doelen op en probeer je de strijd aan te gaan. Je denkt dat verandering de oplossing is. Vol adrenaline begin je aan je missie.

flirten

Fase 4: Depressie

Je nieuwe kapsel mocht niet baten. Je bent klaar met de sportschool én met de wekelijkse teleurstellingen. Op stap gaan heeft weinig zin meer als je steeds maar faalt. En dus geef je toe aan het feit dat jij een mislukkeling bent, die waarschijnlijk de rest van zijn leven droog zal staan. Met vier tabbladen pornhub open en een bak Ben&Jerry’s zeg je tegen je huisgenoten dat ze maar zonder jou op stap moeten gaan. Het heeft voor jou geen zin meer om er goed uit te zien, je kan maar beter voor de rest van je leven op crocs lopen. Dan ben je tenminste nog comfortabel in je tijd van droogte.

Fase 5: Acceptatie

Een nieuwe jij is geboren. Gefeliciteerd: je hebt het gebrek aan seks in je leven een plaatsje kunnen geven. Je gedachten zijn niet langer overgenomen door de seksuele frustratie, je kan weer fatsoenlijk functioneren. In de kroeg ben je niet meer gefocust op alles wat benen heeft, en je hebt je rol als eeuwige wingman geaccepteerd. De waarheid is dat na het bereik van deze fase, je een stuk zelfverzekerder bent en dat is opwindend voor vrouwen. Je straalt geen wanhoop meer uit, je hebt een plek van complete innerlijke rust gevonden. Laat seks maar komen, jij bent er helemaal klaar voor!

seksstandjes
Foto: Bigstock