De stijl van…. Britse mode-iconen King Charles III, David Beckham en Sean Connery

CREDITS: Bigstock

8 september 2022. Stijlprins wordt stijlkoning. Nadat Elizabeth II 70 jaar met de scepter zwaaide, werd het stokje na haar overlijden overgegeven aan Charles Philip Arthur George. De beste man gaat sinds die dag verder als King Charles III. Maar voor ons was Prince Charles altijd al een fashion king. 

Britse stijliconen

Dat Britten stijl hebben, wist je al. Oké, niet allemaal, maar de klassieke Britse mode-iconen laten zien dat tijdloosheid key is. Het moment dat Charles een stapje hogerop ging, was voor ons hét moment om zijn stijl eens onder de loep te nemen. En omdat je op één been niet kunt lopen, pakken we er nog twee Britse stijliconen bij. Want: drie is nóg beter dan twee, toch?

Juist. Naast dat we Charles uitlichten, schijnen we onze modelichten ook op (de helaas overleden) legend Sean Connery én op de man die áltijd goed voor de dag komt: David Beckham. Maar we beginnen met de hoogste pief:

King Charles III

De scherpe jongens onder ons zullen zijn stijl het afgelopen jaar zijn opgevallen. Op 74-jarige leeftijd ziet hij er verdomd sharp uit. Maar dat is al heel zijn leven al, hoor. In de jaren ‘70, ‘80 en ‘90 kwam hij van dag tot dag stijlvol zijn befaamde Clarence House uit. Van een klassiek polo shirt tot Britse outdoor-outfits en van double breasted krijtstreeppakken tot babyblauwe legershirts.

En die verschillende outfits zijn ook logisch. Als prins – en nu als koning – is je leven een aaneenschakeling van aangelegenheden. Daarom is voor niemand de stijlregel ‘kleden op de gelegenheid’ belangrijker dan voor Charles III. Nu, op latere leeftijd, blijft hij iets meer trouw aan de Britse pakkenstijl. Gezien zijn staat van dienst vergeven we dat hem. Al moeten we hem wel iets nageven. Hij weet nog steeds op speelse wijze kleur, prints, details en combinaties aan te brengen in zijn stijl. En dat, beste mensen, maakt hem een Britse stijlicoon. Ook als je de koning bent. 


David Beckham

Was Becks nou een voetballer, of een regelrechte superster met Hollywood-allures en voetbalschoenen? Beide, denken wij. Tijdens zijn carrière werd David Beckham al een stijlicoon, maar dat werd nadat hij zijn schoenen in het vet hing nog ‘erger’. Erger tussen haakjes omdat we er alleen maar blij mee zijn.

David heeft zijn eigen onberispelijke stijl gecreëerd zonder over the top voor de dag te komen. Van een formele outfit tot aan een ‘boodschappenoutfit, alles staat ‘m. Beckham laat zien dat stijlvol voor de dag kan komen met ieder budget. Zijn sterkste punt? De nonchalante twist. Daardoor lijkt het alsof hij het woord casual heeft uitgevonden. 

Ook zijn casual outfits zijn klassiek en hij houdt zich aan de juiste stijlregels. Kenmerkend voor Beckham zijn het denim jack, zwarte jeans, flanellen overshirts en zijn suède overhemden. Deze klassiekers hangen bij hem aan overvloed in de kast en kan Beckham eindeloos combineren. En laten we vooral niet zijn kapsels vergeten. Van vlechtjes, tot een mohawk, van highlights, tot een man bun en natuurlijk zijn buzz cut. Er is geen kapsel meer dat de legend niet heeft geprobeerd. Tel daar ook nog zijn tatoeages, zijn etiquette én zijn goededoelengedrag bij op, en je bent geen stijlicoon, maar een algemeen icoon.

Sean Connery

31 oktober ’20 overleed Thomas Sean Connery. Een aderlating voor de hele wereld. Want, of je nu een Bond-fan bent of niet, Sean was meer dan alleen die rol. Hij werd alom geprezen door zijn stijl in de eerste Bond-films, maar ook later werd Connery iconisch. Vaak ging dat iconische beeld gepaard met een geruiten colbert en coltrui, terwijl hij ook bleef vasthouden aan zijn black tie.

Als het aankwam op die black tie, dan ging Sean Connery voor de klassieke look. Een helder wit overhemd, een keurig passend zwart maatpak en een zwarte vlinderstrik. Zoals het hoort. Hij liet dat vaak zien tijdens een awardceremonie of een rodelopermoment. Ook zoals het hoort.

Als we het hebben over Connerys off screen signature look, dan bedoelen we natuurlijk zijn geruite colbert met coltrui. Van het traditionele tartan tot het klassieke tweed, hij had alle varianten in zijn stijlvolle kledingkast hangen. Deze combineerde hij meestal met een donker gekleurde coltrui, of, met warmer weer, met een hagelwit T-shirt. Op latere leeftijd liet Connery zich ook vaak in flamboyante outfits zien. Zo kwam hij tijdens tenniswedstrijden regelmatig in beeld met herkenbare houden, kleurrijke combinaties en karakteristieke zonnebrillen. Een hele andere kant van de allereerste 007.