Smullen: na 50 jaar is de ‘originele’ Lamborghini Countach terug

Lamborghini is weer terug met een flink pk-monster. Een oude auto in een nieuw jasje gestoken: de (hybride) Countach LP500 uit 1971. Huh? Een auto uit 1971 die hybride is? Ja, deze auto is namelijk nooit daadwerkelijk uitgebracht in het begin van de jaren ’70.

Het is een long-lost prototype dat nu door Lamborghini na 50 jaar, op aandringen van een vermogend VIP-klant, alsnog gerealiseerd is. En heel eerlijk? Deze bak is gruwelijk.

Countach LP500: Lambo’s oude prototype heeft een nieuw leven

Het ontwerp stamt dus al van vijftig jaar terug, terwijl de echte autokenners weten dat de Lamborghini Countach LP500 pas in 1974 uitkwam.

De originele LP500 overleefde een crashtest namelijk niet, waarna het prototype aangepast werd en de originele ontwerpschetsen zonder pardon werden weggestopt.

Fast-forward naar vijftig jaar later. Polo Storico, onderdeel van Lamborghini, besloot om deze schetsen toch maar eens af te stoffen.

Lamborghini Countach
Foto: Lamborghini

Een ellenlang proces

Tja, als er zó lang ergens niet naar omgekeken wordt vind je niet alles in volle glorie terug. De foto’s van de schetsen en bouwtekeningen waren dan ook allesbehalve compleet. Door middel van de hedendaagse technologie – met onder andere een 3D-scan – kon Polo Storico toch een goed beeld krijgen van de originele vormen van de LP500.

Het bij elkaar sprokkelen van al deze info duurde alleen al 2000 uur, en daarna moest alles dus nog daadwerkelijk gebouwd worden. Een lang proces, dus. Uiteindelijk heeft het 25000 uur (bijna 3 jaar) geduurd. Maar het resultaat mag er zijn.

Lang proces of niet: het is het sowieso waard geweest. Dit is namelijk de enige echte Lamborghini Countach in volle glorie hersteld. Een auto die destijds door zijn minder verfijnde uitstraling de autowereld deed verbazen, is hier om de wereld te veroveren.

Foto’s: Lamborghini