De essentie van minimalistisch leven

Minimalistisch leven. Betekent dat dan dat je geen spullen meer mag hebben? Mag je dan geen nieuwe tafel, bank of fauteuil kopen? Nope, dat is helemaal niet de gedachte achter een minimalistische levensstijl. De gedachte is dat je een bewustere levensstijl aanneemt en stilstaat bij wat je hebt. Je zou kunnen beginnen door je, wanneer je iets nieuws koopt, af te vragen of het wel echt nodig is.

Minimalistisch

Schoolvoorbeeld van hoe het niet moet is Jeff Bezos die een jachtje voor 430 miljoen laat bouwen. Vervolgens moet even de oude, monumentale Hef ontmanteld worden zodat het jacht de oceaan op kan. Als een maximalistische levensstijl nog niet bestond, heeft Jeff die nu uitgevonden. Dit wordt overigens zijn tweede megajacht. Als het nou zijn eerste was, hadden we het nog begrepen.

Jeff

De essentie

Geniet ook van kleinere dingen, zoals een heerlijke maaltijd of een prachtig stukje natuur. En het belangrijkst: geniet van de mensen om je heen. Want dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait. Alle mooie dingen die je meemaakt en voor elkaar krijgt, zijn vooral mooi omdat je die dingen deelt met je vrienden. Je kunt dan nog drie megajachten hebben, als je er in je eentje mee vaart is het heus niet zo speciaal.

Daarmee komen we tot de essentie van het verhaal. Geniet, en doe dat met een leuke club mensen om je heen. En als je dan een nieuwe auto of laptop koopt, omdat dat gewoon nodig is, is er niks aan de hand. Beperk dit wel tot een minimum als je een minimalistische levensstijl wilt aannemen.

Maar wat moet je dan met al die centen die je overhoudt? Tip: investeer in ervaringen. Trakteer jezelf en je vrienden vaker op een uitgebreid etentje of pak uit voor je vakantie. Als je op minimalistische wijze op vakantie wilt gaan, maar ondertussen toch wilt uitpakken, ga je op een back-to-basics vakantie. Of zet je geld gewoon op een spaarrekening en kijk later wat je ermee wilt doen. Je hóéft het niet uit te geven.

Valkuil

Sla niet door in deze levensstijl. Stel jezelf de vraag hoe voor jou een minimalistisch leven eruitziet. Als je daar (al) aan voldoet, is het goed. Het moet niet oncomfortabel worden, ben dus niet te hard voor jezelf. Zorg vooral dat je bewust bent van het leven en je acties. Dan heb je het eigenlijk al voor elkaar.

levensstijl

LEES OOK
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…
De grondleggers van het nieuwe CUPRA-tijdperk
Er zijn maar weinig types waar wij niet mee door één deur kunnen. Maar ja-knikkers, routinejunkies, comfortzeilers en lijntjeslopers staan wél op dat lijstje. Sorry, not sorry.…