De beste films van ’23 (tot nu toe)

CREDITS: Apple TV+

In MANIFY Magazine #3 keken we terug op 1994 als het beste filmjaar ooit. Daarin haalden we aan: ‘In 1994 werd een blik cinematografische kunststukjes opengetrokken en een kluis aan topregisseurs opengebroken.’ Nou, dat kunnen we ook weer zeggen over 2023. Wát een jaar was het tot nu toe, zeker qua beste films.09

De beste films van 2023

De atoombom van Cillian Murphy en Christopher Nolan, de authentieke stijl van Wes Anderson en de chemie tussen Martin Scorsese, Leonardo DiCaprio en Robert De Niro. Alles waar je van tevoren op hoopte, de aankondigen en teasers de deur uit gingen, kwam samen. In deze recap nemen we je mee in onze favorieten. En 1994 lijkt er een concurrent bij te hebben.

Oppenheimer

Tuurlijk beginnen we met dit meesterstuk. Het galmde al lang, lang voordat de releasedatum bekend was door de gangen: Oppenheimer zou het gaan worden. Eén van de beste films ooit gemaakt. En filmliefhebbers- en critici zijn niet met lege handen komen te staan. Met het ultieme script, de topcast en een Cillian Murphy op zijn best, was het raak. 

De biopic vertelt het verhaal van de Amerikaanse wetenschapper J. Robert Oppenheimer, en zijn rol in de ontwikkeling van de atoombom. Topregisseur Christopher Nolan heeft het verhaal gebaseerd op het boek American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer. Al snel wist de geroemde regisseur wie hij nodig had voor de rol van Oppenheimer zelf: Peaky Blinders-ster Cillian Murphy. Naast de Ier spelen onder anderen  Matt Damon, Rami Malek, Emily Blunt en Robert Downey, Jr. fenomenaal. Nu nog maar even checken hoe het gaat bij de Oscars.

Killers of The Flower Moon

Ook toen Killers of The Flower Moon aan de wereld werd getoond, waren de verwachtingen sky high. Aan het roer staat Martin Scorsese en zijn bemanningsleden zijn onder anderen Leonardo DiCaprio en Robert De Niro. Apple Studios ging dus all out. 

Naast de bovengenoemde topnamen zien we ook Brendan Fraser, Jesse Plemons en Lily Gladstone terug. De film, geïnspireerd op het gelijknamige non-fictieboek van David Grann, speelt zich af in de jaren ’20 van Oklahoma. Het plot? Het onderzoek naar moorden op de Osage-bevolking toen enorme olievoorraden werden gevonden onder hun land. Geweldig kijkvoer. Mooi meegenomen voor stijlliefhebbers: GQ noemde de film ‘The Hat Movie of The Year’. Ook nog eens flink wat mode-inspiratie, dus.

John Wick: Chapter 4

Oké, oké, we hadden niet direct verwacht dat de vierde John Wick wéér goed zou zijn, maar Keanu Reeves heeft andermaal laten zien dat hij dé actiefilmkoning is. En dat ook blijft. John Wick: Chapter 4 werd ongekend goed ontvangen. Gelukkig maar, want voor Keanu zelf was het ook bikkelen. In gesprek met ComicBook vertelt hij: ‘Het was de moeilijkste film die ik ooit heb gemaakt. Maar dat is wat het goed maakt.’

Mensen waren al jaren aan het wachten op John Wick: Chapter 4, en daarom zijn we des te blijer dat het zich goed heeft ontvouwen. Naast dat hij weer werd begeleid door de befaamde Chad Stahelski, zie je ook namen als Donnie Yenn, Laurence Fishburne en Bill Skarsgård terug op het witte doek.

AIR

Ben Affleck heeft veel fans. Phil Knight heeft veel fans. Nike heeft veel fans. Dus wat doe je dan? Dan giet je alles bij elkaar en maak je een film over the rise of Nike. Met Affleck als oprichter Knight in de film AIR wordt hét sportmerkverhaal verfilmd.

Affleck wordt bijgestaan door onder anderen zijn buddy Matt Damon en Marlon Wayans. AIR neemt je mee in één van de grootste revoluties in de hedendaagse cultuur. Namelijk hoe de baanbrekende collab tussen Michael Jordan en de jonge basketbaldivisie van Nike tot stand kwam. Want, het succes dat we nu kennen is natuurlijk niet zonder slag of stoot gekomen. We zien een carrièrebepalende gok van een team dat echt alles op het spel zet om succes te boeken. Michael Jordan moest de man worden, maar een moeders visie die het talent van haar zoon herkent geeft niet altijd mee.

Asteroid City

Als er een film van Wes Anderson wordt aangekondigd, zijn wij van begin af aan direct hyped. Ook deze keer was het raak. Anderson heeft namelijk een volledig eigen stijl. Zoals we het graag zien. Een clichéblokbuster is niks voor deze regisseur. Nee, nee, Anderson zorgt altijd voor een authentieke stijl in zijn films. Bovendien weet hij altijd een ware sterrencast op te roepen en dat is met Asteroid City niet anders.

Sterker nog, Asteroid City overtreft alles. We hebben in de aanbieding: Scarlett Johansson, Margot Robbie, Tom Hanks, Stephen Park, Jason Schwartzman, Stephen Park, Ed Norton, Bryan Cranston, Liev Schreiber, Tilda Swinton, Jeffrey Wright, Rupert Friend, Jeff Goldblum en ga zo nog maar eventjes door. Anderson neemt de uitspraak: ‘Beter te veel dan te weinig’, dus wel heel erg serieus. Iets wat we ook terugzien in de recensies. Met als rode draad: de typische Wes Anderson-stijl komt er opperbest uit.

Creed III

Met Michael B. Jordan die niet alleen als Adonis Creed himself speelt, maar ook achter de spotlights dé man is waar het om het draait. Creed III was namelijk het regiedebuut van de iconische acteur die klaar is om ons te trakteren op een rit vol actie. ‘Creed III is niet zomaar een typische boksfilm.’

Zo klonken de woorden van de acteur slash regisseur zelf. In plaats van alleen maar bloedspatten en gebroken botten, heeft de film van Jordan namelijk een scenario waarin we worden meegenomen in een emotionele reis. ‘En dat dat in de ring brengen en het op een fysieke manier laten gelden.’  Het ‘groentje’ klinkt in ieder geval al als een echte regisseur, en dat vond de rest van de filmwereld ook. Creed III heeft ook de critici weten te bekoren.

Source:
LEES OOK
Mad Men
De boeken die schitterden in Mad Men
Mad Men is één brok aan inspiratie. Oké, Don Draper was geen lieverdje (integendeel), maar op het gebied van stijl en creativiteit mag hij gezien worden als…
Pinterest Drop #63: Pharrell Williams
Pinterest is een onderschat fenomeen. Deze inspiratiesite heeft alles om jou te inspireren voor een onderdeel van leven: van mode tot interieur en van lifestyle-tips tot reiscontent.…
The American Dream op wielen
Huisfotograaf Jereau van den Heuvel maakte zijn American Dream waar. Hij crosste een aantal maanden kriskras door de VS om de reis van zijn leven te maken.…