De 9 verschillende soorten katers

Vriendelijke vriend, het is weer de dag na Koningsdag. Je hebt gisteren weer kansloos van de fles verloren en ligt waarschijnlijk met een krokante kater in bed.

Toch is de ene kater de andere niet. Het ligt eraan wat je gedronken hebt, hoeveel je in je mik hebt gegoten en hoeveel slaap je hebt gehad. Ons broertje Mellowed heeft negen soorten katers voor je op een rijtje gezet, waarvan je er vast een zeker een paar herkent.

De 9 verschillende soorten katers

1. Futloze kater

Oorzaak: een uit de hand gelopen vrijdagmiddagborrel met vier tot zes biertjes of glazen wijn.
Symptomen: Beetje misselijk, dingen gaan langs je heen, fysiek moe.

Eentje die we allemaal wel eens hebben gehad en komt meestal door de gedachte: “Nog één drankje kan geen kwaad”. Dat drankje op vrijdag na je werk, worden er al snel vijf waardoor je de volgende dag toch niet helemaal fit bent. Gelukkig is de schade nog te overzien.

2. De kater met rancune

Oorzaak: Veel te veel drank in een verkeerde omgeving
Symptomen: Paranoïde en zelfhaat

Jij hebt te veel gedronken in een situatie waar dat eigenlijk niet gewenst is. Een familieverjaardag, afscheidsborrel van een collega of een toevallige ontmoeting met je ex. In dit soort situaties moet je vaak boven je eigen uitstijgen op sociaal gebied, en dan is te veel drank dus geen goed idee. Je kunt je namelijk de volgende dag niet herinneren wat je hebt gezegd en hebt een onderbuik gevoel dat je iets verkeerd hebt gedaan of gezegd. En dat gevoel knaagt aan je toch al niet zo’n fitte lichaam.

, De 9 verschillende <strong>soorten katers</strong>
Foto: Bigstock

3, WTF-happened kater

Oorzaak: Sterke drank, heel veel sterke drank
Symptomen: Complete blackout

Versie 2.0 van de vorige kater en sommige zien het als een voordeel. Want wat je niet meer weet, kun je jezelf ook niet voor schamen. Totdat de filmpjes opduiken waar je een verkeersbord mee de taxi mee in wilt nemen. Ouch.

4. De man met de hamer

Oorzaak: weinig slaap
Symptomen: prima wakker worden maar later op de dag volledig instorten

Je wordt wakker na een avond stevig drinken en voelt je eigenlijk best prima. Jij begint met vol goede moed aan je dag en bent blij dat je geen vieze kater hebt. Maar dan komt de man met de hamer, rond 15:00 in de middag, wanneer de alcohol echt is uitgewerkt. Je kunt je ogen amper openhouden en wilt het liefst zo snel mogelijk je roes uitslapen.

5. “Ik drink nooit meer” kater

Oorzaak: Speciaalbier
Symptomen: Koppijn, kotsen en diarree

Dit keer is je hoofd, maag en/of darmen de dupe van jouw drankgebruik. Je voelt je lichamelijk ziek en moet in de buurt van een wc blijven. Volgende keer misschien een 0,0 bestellen?

, De 9 verschillende <strong>soorten katers</strong>

6. Onnodige kater

Oorzaak: een saaie avond
Symptomen: depressie en pessimisme

Jij wist het zeker, dit zou een avond voor in de boeken worden. Toch was het een enorme tegenvaller en om de avond wat leven in te blazen dacht jij dat het een goed idee was om veel drank in je keel te gieten. De volgende ochtend vraag je jezelf: waarom ga ik ook alweer op stap? Ondertussen check je ook nog even je rekening en ziet dat je een halve maandsalaris erdoorheen hebt gejast. Wat een kutavond, deze gedachte spookt nog heel de dag door je hoofd.

7. De combi-kater

Oorzaak: Tequila, Jagermeister en Absint om het af te toppen
Symptomen: niet te beschrijven

Oi, oi, oi, wat ga jij het slecht hebben vandaag. Jouw kater is een combinatie van minimaal drie bovenstaande katers en gun je zelfs je ex niet. Jij bent een zielig hoopje mens waar niks mee te beginnen is. Deze kater is alleen veroorloofd als je net gedumpt bent, het je vrijgezellenfeest is geweest of als de wereld vandaag zou vergaan. En dat is niet, dus de laatste valt af. What were you thinking?

, De 9 verschillende <strong>soorten katers</strong>
Foto: Kelly Lacy

8. Agressieve kater

Oorzaak: te veel rode wijn of whiskey
Symptomen: moordneigingen, weinig geduld en irritatie

Vandaag is voor jou een dag die je snel wilt vergeten. Je bent niet te genieten en dit uit je op iedereen die op je pad komt. Je partner, buschauffeur, huisgenoot en zelfs de spelende kinderen in het park. Waarom blijven ze gewoon niet bij jou uit de buurt?

9. Geen kater

Oorzaak: Je hebt werkelijk waar geen idee
Symptomen: Trotsheid ofzo?

Geen idee hoe je het hebt geflikt, maar hebt nergens last van. Je voelt je zelf helemaal het mannetje/vrouwtje/andertje, terwijl je een kater eigenlijk wel hebt verdiend. Je klapt in je handjes en bent trots op je lichaam die al de alcohol verwerkt heeft. Je hebt nu al weer zin in vanavond en gaat gewoon evenveel drinken als gisteren. Een beetje zoals Allan in The Hangover.

Toch zul je dan waarschijnlijk bedrogen uitkomen, aangezien de kater-goden ons maximaal één of twee keer per jaar zo goed gezind zijn.

, De 9 verschillende <strong>soorten katers</strong>
Foto: Screenshot The Hangover | Warner Bros Pictures