In MANIFY Magazine #3 ontleden we de levensstijl van stijlkameleon en rasartiest David Bowie. Ons openingsartikel is één van paradeverhalen in het 132 pagina’s tellende printmagazine.
Hier delen we alvast een tipje van de sluier. En mocht je het levensverhaal al té tof vinden, dan vind je MANIFY Magazine #3 online en in meer dan 1000 winkels. Bingo!
David Bowie: Mystiek. Verbeeldend. Baanbrekend.
Waar moeten we beginnen… David Bowie. Een muziekgrootheid bij naam, een kameleon in een mensenlichaam, een verbeeldend kunstenaar in stijl. Deze man toverde de ene gedaantewisseling na de andere uit zijn hoge hoed. Elke keer weer wist hij er visueel meesterspel van te maken. En daarom is het tijd om deze levensstijl eens te ontleden.
We horen het elke dag: ‘Je moet jezelf opnieuw uitvinden’. Ja, ja, altijd leuk om te horen. Aan veel mensen is dit niet besteed, want we blijven liever gewoon lekker steady. Maar als je ziet hoe meneer Bowie zich elke keer weer opnieuw uitvond, dan begint het toch te kriebelen.
Dat begon al voordat hij zijn big hits maakte. Bowie heette namelijk geen Bowie, maar David Robert Jones. En dat vond hij – natuurlijk – veel te veel lijken op de naam van de zanger van The Monkees, Davy Jones. Typisch Bowie, of eigenlijk typisch Robert Jones. Hij probeerde en probeerde door te breken als saxofonist en zanger, en dat deed hij in bluesbandjes. Eind jaren ‘60, ‘69 om precies te zijn, komt er ineens een song over een gestrande astronaut op de BBC. Space Oddity is de naam. Deze akoestische klapper zorgde ervoor dat Bowie’s eerste hit een feit was, en zijn carrière werd als een raket afgevuurd.
Eén jaar na dit succes kwam – nadat hij een ring omdeed bij mevrouw Bowie – The Man Who Sold the World uit. Akoestisch maakte plaats voor rock, maar dan met latin-invloeden. Dit was een teken van zijn drang naar baanbrekendheid, naar hernieuwing. En dat werd dubbel en dwars bevestigd, omdat hij in een jurk op de cover verscheen. Hierdoor zette hij de eerste stappen richting zijn androgyne uiterlijk. Hij liet zien zich als man én vrouw te willen kleden/voelen, en dat kreeg extra kracht door zijn zelfverklaarde biseksualiteit.
Eerste alter ego’s
Die biseksualiteit en zijn androgyne uiterlijk kregen een extra dimensie toen hij zijn alter ego Ziggy Stardust introduceerde. Als buitenaardse rockzanger toerde én gaf persconferenties als Ziggy….
Meer lezen? Dan weet je wat je te doen staat: