Bijen houden | Manify Interests #59

CREDITS: Annie Spratt | Unsplash
Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt. Deze keer in Manify Interests: Bijen houden

Vorige keer: Moonshine

Bijen houden

De één heeft thuis een hond, de ander een paard en weer anderen hebben een rennetje met wat kippen. Maar er zijn maar weinig mensen met een bijenvolk in de achtertuin. Toch heeft het houden van bijen een grote invloed op je omgeving. Ze zorgen namelijk voor de bestuiving van planten. Zonder deze bezige bijtjes zouden er dus helemaal geen appels en peren aan de bomen hangen. Je ziet daarom ook bij menig boer een aantal kasten staan, maar hoe moeilijk is het houden van bijen eigenlijk?

Wanneer mag je bijen houden en je imker noemen?

Heb je bijen, dan kun je jezelf in principe imker noemen. Maar voordat je een professional bent die precies weet wat die aan het doen is, moet je flink wat ervaring verzamelen. Dat leer je net als bij veel andere dingen, door het simpelweg te gaan doen.

Voordat je kunt beginnen is het verstandig een cursus te volgen om te leren hoe je een bijenvolk verzorgt. De omgang met bijen leer je niet in een zomer, maar is het hele jaar door werk. In januari tot maart beginnen de eerste cursussen bij verschillende verenigingen van bijenhouders. Kijk op bijenhouders.nl voor een cursus vereniging bij jouw in de buurt.

Benodigdheden

Net als bij een andere hobby heb je vaak spullen nodig voordat je er echt een beetje kundig uit ziet. Dit is bij het houden van bijen niet echt een goedkope aanschaf, maar de aanschaf van de juiste materialen is een flinke stap in de goed richting. Dit is wat je nodig hebt:

  • Een bijenkast, maar ramen, kunstraat en raampjesdraad (dit is RVS staaldraad)
  • Een bijenvolk
  • 20 kg suiker inclusief een voerbak

Daarnaast heb je nog wat gereedschappen nodig om de bijen rustig te krijgen en jezelf te beschermen tegen de steken. Je hebt hiervoor de volgende spullen:

  • Beroker ( hiermee kun je de bijen rustig krijgen)
  • Kastbeiten
  • Handveger
  • Beschermende kleding

Vaak heb je bijen, omdat je ook de honing wilt gebruiken. Het eerste potje honing van jouw bijen is een bijzondere, maar ook de anderen zullen zeker smaken. In de honing proef je terug wat er rondom jouw bijenkast zoal groeit.

  • Honingslinger
  • Honingzeef
  • Ontzegelvork
  • Aftapvatje

We hebben nu de spullen en nu zullen we moeten gaan werken met de bijen. Maar hoe kom je daaraan?

Bijen houden
Foto: Annie Spratt

Hoe kom je aan een bijenvolk?

Het is niet zo dat je naar de bijenwinkel loopt om de mooiste koningin uit te gaan zoeken. Een bijenvolk bestaat uit een koningin met werksters en darren. Darren zijn de mannetjes die koningin bevruchten om zo te zorgen voor nieuwe nageslacht.

Wanneer je een basiscursus volgt, dan is het een goede gewoonte dat je aan het einde van je cursus met jouw ‘oefen’ volkje naar huis gaat. Verder is het ook mogelijk om via een bijenmarkt en vereniging aan een volk te komen. Via een imkervereniging kun je vaak de juiste contacten vinden voor jouw nieuwe hobby.

De juiste plek

Je kent nu de basis, je hebt de juiste spullen en een koningin met wat werksters. Het vinden van de juiste plaats om je bijenkast neer te zetten is erg belangrijk. Hieraan zitten eigenlijk maar twee eisen. Ten eerste moet er voor jouw bijen voldoende voedsel zijn. Een half-landelijke omgeving is dan ideaal, maar een woonwijk met geurende achtertuinen is ook geschikt. Daarnaast is het belangrijk dat jouw bijenhobby geen overlast veroorzaakt. Je kunt je voorstellen dat wanneer al jouw bijen naar de buuf vliegen, ze daar misschien niet op zit te wachten. Het is dan ook van belang dat je eventuele problemen snel kunt oplossen. Maar ook een potje verse honing doet wonderen!

Bijen houden
Foto: Anita Austvika

Voedsel voor jouw bijen

Bij het kiezen van de juiste plaats is voedsel het allerbelangrijkste. Een bijenvolk leeft op zowel nectar als stuifmeel. Nectar functioneert als een soort racketbrandstof voor de vliegbijen. Deze bijen verzamelen stuifmeel en nectar om dit vervolgens mee terug te nemen naar de kast. Hier droppen ze het stuifmeel en de nectar. Deze wordt opgeslagen om de koningin en larven te voeden.

Daarnaast verzamelen de bijen ook water. Dit gebruiken ze voor een aantal functies. Zo drinken ze het water, maar ze gebruiken het ook voor een soort van airco. Je kunt je voorstellen dat het in de zomer erg warm wordt in zo’n kast als er zo hard wordt gewerkt. Om het geheel te koelen, blazen ze de warme lucht via de ingang naar buiten. Hierdoor verdampt er water en koelt de kast af. Wel zo prettig om niet te hoeven puffen.

Bijen zijn vooral dol om een groot veld met veel ondiepe bloemen. Denk hierbij aan koolzaad velden. Deze gele velden zorgen voor veel voedsel voor de bijen, die op hun beurt de bloemen bevruchten. Zo maakt de plant koolzaad, waar wij weer mayonaise en andere lekkere sauzen van kunnen maken.

Bijen houden
Foto: Zachtleven

Eigen honing

Het slingeren van je eigen honing is waar je het voor doet. Eind mei kun je al de eerste honing slingeren. Dit doe je met de honingslinger die je eerder in je startpakket hebt aangeschaft. Wanneer je de honing uit de kast haalt, dan moet je er rekening mee houden dat dit eigenlijk de reservekast is van de bijen. Daardoor laat de imker de bijen eerst een voorraad voor zichzelf opbouwen. Daarna wordt er een zogenaamde honingbak bovenop gezet. Deze laag zie je als extra lagen op de kast. Hoe hoger de kast, hoe meer honingbakken en hoe sterker het volk.

De bijen stoppen de honing die ze produceren in de honingraten en dekken deze af met een laagje was om het te conserveren. Door de hoge hoeveelheid suiker bederft de honing niet.

Wil je meer weten over het houden van bijen, dan kun je je het beste aanmelden bij een vereniging van bijenhouders.

Bijen houden, Bijen houden | Manify Interests #59
Foto: Pass the Honey

 

LEES OOK
Pinterest Drop #64: Formule 1
Pinterest Drop #64: Formule 1
Pinterest is een onderschat fenomeen. Deze inspiratiesite heeft alles om jou te inspireren voor een onderdeel van leven: van mode tot interieur en van lifestyle-tips tot reiscontent.…