Bewezen: gamen helpt om te ontspannen en angst te overwinnen

CREDITS: Foto: Big Stock

Na een lange dag werken ben je toe aan rust. Even geen gezeik aan je hoofd en gewoon een momentje voor jezelf. Maar hoe zorg je nou voor die oase van rust waardoor je weer in tiptop shape bent voor de volgende werkdag? Nou, de mannen die regelmatig nog de PlayStation aanslingeren snappen dit al. Volgens gediplomeerd gezinstherapeut Goldman is gamen namelijk dé manier hoe je afkomt van stress, angst, en andere shit die je absoluut niet nodig hebt.

Gamen al langer een therapeutische methode

Speltherapie en videogames worden al langer op therapeutische manier gebruikt, maar de belangstelling blijft toenemen. Dit is te danken aan de pandemie waardoor therapeuten overboekt raakten. Thanks again Covid. Het voorschrijven van spellen die gericht zijn op de mentale welzijn zoals Sea of Solitude, Nights in the Woods en Gris, bleken uitkomst te bieden in het therapeuten tekort.

Naast het voorschrijven van gamen, zijn artsen zelf via online platforms zoals Roblox of Minecraft steeds vaker virtueel in contact met hun cliënten. Dat bespaart niet alleen tijd: het helpt ook om onzekere mensen een stem in verschillende vormen te laten ontdekken.

gamen
Foto: Big Stock

Een nieuwe coping strategie

Hier blijven de voordelen van gamen niet bij: het lijstje blijft maar doorgaan. Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat videogames minstens net zo effectief zijn als andere methodes in de geestelijke gezondheidszorg. Met name angst is een issue die gamen oplost. Een studie van Prevention Science toont aan dat bijvoorbeeld de game Mindlight even effectief is als het normale therapeutische programma om angst bij kinderen te verminderen. Uit ander onderzoek blijkt dat het voorschrijven van het spelen van bepaalde games meer effect heeft dan het toevoegen van een tweede medicijn aan de behandeling.

Teveel gamen is nooit goed

Tetris is trouwens ook een héél effectief spelletje. Uit een onderzoek van PLOS One blijkt dat dit puzzelspelletje het voorkomen van traumatische flashbacks bij mensen vermindert. “Het spel hackt in feite de aandacht en het geheugen om te voorkomen dat iemand continu over die herinneringen nadenkt.” Aldus Daramus, klinisch psycholoog en auteur van Understanding Bipolar Disorder.

Heerlijk man. Dat wordt dus f*cking veel gamen in the name of science. Let wel: té veel van het goede, is nooit goed. “Als we gamen te veel gebruiken als coping strategie hebben we nog steeds dezelfde problemen die we vermeden.” Zo vertelt Goldman. Conclusie: geniet, maar game met mate.

gamen
Foto: Big Stock