Dit is de makkelijkste lifehack om beter te slapen en je dag te starten

CREDITS: Unsplash - Andrew Neel

Het is 08:00 wanneer de wekker je ontwaakt van het slapen. Met frisse tegenzin stap je met je beste been uit bed, waarna het ochtendritueel van start gaat. De bammetjes worden naar binnen gewerkt, de tandjes worden gepoetst en de haartjes gaan in de lak. Een keurig begin van de dag, toch? Yeah right, dream on amice. Je vergeet namelijk een onderdeel dat volgens onderzoeker en auteur William H. McCraven sowieso in jouw ochtendritueel thuishoort: je bed opmaken.

Extra productiviteit door de dag heen

We horen je al zeggen: “Mijn bed opmaken? Wat heb ik daar nou weer aan?” Nou, best wel heel veel. Zo schrijft William H. McCraven in zijn boek ‘Make Your Bed: Little Things That Can Change Your Life…And Maybe the World’ bijvoorbeeld dat het opmaken van je bed voor extra productiviteit zorgt. Door iedere ochtend je bed op te maken, heb je namelijk de eerste taak van de dag volbracht. Dit moedigt je dan weer aan om nog een taak te doen, en nog één, en nog één, en nog één, en nog.. Allright, you get the idea.

slapen, Dit is de makkelijkste lifehack om beter te slapen en je dag te starten
Foto: Unsplash – Andrew Neel

Beter slapen door een opgemaakt bed

De logica van McCraven wordt tevens ondersteund door diverse wetenschappelijke onderzoeken. Uit een nationaal onderzoek van the National Sleep Foundation blijkt bijvoorbeeld dat mensen die hun bed in de ochtend opmaken, een betere nachtrust hebben. De reden is best simpel: mensen voelen zich beter wanneer ze slapen in een opgemaakt bed, dan wanneer ze slapen in een rommelig bed. “Mensen geven aan dat ze langer sliepen en zich beter voelden als ze naar bed gingen wanneer hun bed was opgemaakt.” Aldus Cloud, de Chief Operator van het nationale onderzoek.

Een schone geest begint met een schoon bed

Om ons punt helemaal te maken toveren we er nog maar een onderzoek tevoorschijn. Uit een Amerikaanse studie onder 60 huishoudens blijkt namelijk dat een schoon bed ook nog eens zorgt voor een schone geest. Deelnemers met een rommelig huis – en dus ook een rommelig bed – hadden vaak veel meer stress dan ‘schone’ mensen. Daarnaast bleken de rommelige deelnemers vaker last te hebben van een negatieve mindset.

Hoe voordelig het ook is, voor dit ochtendritueel moet je natuurlijk wel eerder uit je nest. Je mag er dan ook gerust nog een nachtje over slapen voordat je besluit wat je doet. Just remember: dat doe je beter in een opgemaakt bed.

slapen
Foto: Big Stock