7 hacks voor een betere weerstand

CREDITS: Alessio Lin

De griepjes ‘hangen in de lucht’ en je bent weer eens een van de eerste slachtoffers. Of je voelt alweer die vervelende blaasjes op je lip. Het wordt kouder en je gezondheid moet er direct aan geloven. Als je vrij snel ziek wordt, zul je je toch wat moeten afvragen. Je hoeft geen full bodyscan te laten maken om erachter te komen dat je weerstand waarschijnlijk niet heel goed is. Deze simpele dingen kun jij doen voor een betere weerstand.

Dit moet je echt doen voor een betere weerstand

1. Bewegen voor een betere weerstand

Het wordt bijna irritant voor hoeveel dingen sporten wel niet goed is. Zo kunnen we er bijna niet aan ontkomen, maar het is overduidelijk goed voor je gezondheid. Door te sporten zorg je in principe dat je lichaam goed blijft werken. Een actief hart zorgt voor een goed lopend systeem. Zo voer je dus de stoffen in je lichaam beter en sneller af en ben je actiever.

Het is moeilijker om jezelf in het donker naar de sportschool te slepen. Het wordt wel weer vroeger licht: dan maar ’s ochtends? Het is pittig, maar je hebt er veel baat bij.

2. Rust voldoende: hoeveel slaap heb je nodig?

Voldoende rusten is ook altijd belangrijk. Nu is ‘genoeg slapen’ een relatief begrip. Probeer in de koude maanden zeker voldoende uren te maken. Dit varieert voor iedereen en ligt meestal zo tussen de zes en acht uur. Weet wel dat je wellicht in de winter wat meer te verduren krijgt en meer rust nodig zou kunnen hebben. Dit is van cruciaal belang voor een betere weerstand of als je al ziek begint te worden. Je lichaam krijgt dagelijks al veel te verduren: be nice.

betere weerstand, 7 hacks voor een betere weerstand
Foto: Jonathan Pielmayer

3. Vul je gezonde voeding aan

Vitaminen worden in de koude maanden nog populairder. Gezonde voeding is hét antwoord om voldoende binnen te krijgen. Probeer deze dan ook vooral te verkrijgen uit bijvoorbeeld citrusvruchten, paprika’s, aardappelen, bessen of kiwi’s. We hoeven je niet te vertellen dat fruit en groenten goed zijn voor je, dus probeer dit gewoon voldoende te eten.

Soms heb je als hardwerkende man een beetje hulp nodig. Zonder een beetje bijsturing kunnen we onszelf nog wel eens keihard tegenkomen. Multivitaminen zorgen ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt als aanvulling op de gezonde voeding. Handig als je soms twijfelt of je wel genoeg binnenkrijgt en zorgt ervoor dat je zeker aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid komt.

4. Houd de bacteriën weg voor een betere weerstand

Met een betere weerstand probeer je vooral beter tegen bacteriën te vechten. Om te voorkomen dat je dit intern te veel moet doen, moet je goed oppassen wat er op je lichaam komt. Zo is het goed om regelmatig je handen te wassen. Al die vieze handjes schudden is in de winter funest voor je gezondheid.

Let ook goed op wat je in je lichaam stopt: was je fruit en groenten extra goed. Verder is het beter om je vlees bijvoorbeeld goed te doorbakken. Vooral je kip natuurlijk, die eet je nooit medium rare

5. Niet te veel alcohol

Je mag best alcohol drinken. Het is natuurlijk niet gezond, maar het mag. Vaak zoeken we onze grens op en voor iedereen is dit wederom relatief. Probeer in ieder geval op te letten dat je niet te vaak en niet te veel drinkt. We kunnen je geen limiet opleggen, maar als je drie keer per week wakker wordt met een kater: niet top.

Dit heeft op den duur uiteindelijk nare gevolgen voor je gezondheid. Over roken gaan we niet eens beginnen.

6. Verminder stress en sluit jezelf niet af

Menig mens heeft last van een herfst- of winterdipje. Je algemene ervaring van het leven wordt wat slechter en je voelt je misschien sneller gestrest. Het is dan ook zeker in de kou en met de donkere dagen veel verleidelijker om je terug te trekken van iedereen. Je ziet iedereen ook als lopende ziektekiemen. Nee, bedankt.

Toch is het beter om je te omgeven met mensen. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die zich eenzamer voelen, een slechtere weerstand hadden. Voor een betere weerstand en minder stress helpt het om sociaal te blijven. Soms anti-sociaal zijn, mag natuurlijk nog, maar isoleer je niet. Het zal je dipje en je weerstand niet helpen.

7. Zorg dat je het niet koud krijgt!

Je wordt natuurlijk niet per se ziek van de kou, maar van een virus. Toch zijn wetenschappers ontzettend in dubio over de invloed van kou. Onderzoeken wijzen al jaren verschillende tegenstrijdige resultaten uit. Een van deze resultaten zou zijn dat je wél sneller ziek zou kunnen worden als je het koud hebt. Je lichaam zou dan harder moeten werken tegen de kou, waardoor je minder goed tegen bacteriën kunt vechten. Dit klinkt wel erg plausibel.

Bovendien voel je je wel lekkerder in een dikke trui dan een korte broek in de kou. Dan heb je in ieder geval je best gedaan.

betere weerstand, 7 hacks voor een betere weerstand
Foto: Alain Wong