Koffie, mits juist gezet, blijkt uiterst gezond te zijn

Koffie is slecht voor je tanden, kan voor hardkloppingen zorgen, koffie onttrekt veel vocht uit je lichaam en is slecht voor je nachtrust. In 2018 deed een Amerikaanse rechter zelfs de uitspraak dat op koffieverpakkingen moet staan dat het kankerverwekkend kan zijn. En nu blijkt het tegenovergestelde waar. Tenminste, als je op de juiste manier koffiedrinkt.

Koffie verkleint de kans op kanker

Meer dan de helft van de mensen in Nederland heeft overgewicht, één van de grootste veroorzakers van veel soorten kanker. Het gaat om een te veel aan vetcellen die de kans op bepaalde vormen van kanker verhogen.

Nu blijkt uit recent onderzoek van Prof. Dr. Ir. Ellen Kampman, Wageningen Universiteit, dat koffie voedingsstoffen bevat om deze opstapeling van vetcellen te verlagen. “Koffie bevat naast cafeïne, meer dan 100 verschillende stoffen – die ook wel bio-actieve stoffen genoemd worden – die allerlei gunstige eigenschappen kunnen hebben in je lijf,” aldus de professor in ‘De Universiteit van Nederland Podcast’.

Deze voedingsstoffen zijn goed tegen Diabetes type 2 en er zitten anti-onstekingsstoffen in. Maar in het nieuwe onderzoek komt dus ook naar voren dat koffie een rol kan spelen bij het voorkomen van leververvetting.

Deze zelfde stoffen zitten overigens ook in chocolade, maar omdat koffie vrijwel geen calorieën bevat is dit een stuk gezonder.

, Koffie, mits juist gezet, blijkt uiterst gezond te zijn
Foto: Nathan Dumlao

Niet alle soorten koffie

De gezonde werking werkt pas echt als je de goede hoeveelheid én op de juiste manier koffie drinkt. Zo treed het effect pas écht op als je drie à vier bakjes koffie op een dag drinkt. Klein voordeel: dit is exact hoeveel Nederlanders gemiddeld drinken.

Let wel op: er zit cafeïne in koffie en dit is niet echt gezond. Check dus vooral hoe je lichaam hierop reageert. Breekt je lijf het snel af, dan is het minder erg om meerdere bakjes op een dag te drinken. Je merkt in principe zelf hoe dit in jouw lijf geregeld is. Kan je er slechter tegen? Wissel dan af met cafeïne-vrije koffie, deze bevat nog steeds dezelfde goede voedingsstoffen. Mits je ‘m goed zet, dus.

Er zit natuurlijk een flinke ‘maar’ aan dit verhaal. Niet alle koffie zorgt voor dit gezonde effect. Drink jij pure filter- of bonenkoffie? Dus koffie, water en meer niet, dan zit je goed. Dus geen cappuccino’s, flat whites of espresso martini’s (als het je om de gezondheid gaat).

Ook moet je je koffie op de juiste manier zetten. Een French Press is lekker (hipster), maar zorgt ervoor dat de koffie niet goed gefilterd is en zorgt voor een averechts effect. Ook in oploskoffie, koffiepads en -cups zitten deze stoffen, al is het wel een stuk minder.

Dús, zegt dit onderzoek: drink pure filter- en bonenkoffie voor minder kans op kanker!

, Koffie, mits juist gezet, blijkt uiterst gezond te zijn
Foto: Unsplash