Is koffie het medicijn om obesitas tegen te gaan?

CREDITS: Rawpixel.com | Pexels

Het ene onderzoek lees je de reden waarom je moet poepen door koffie en het andere onderzoek gaat over het maximum aantal koppen koffie per dag. Weer een ander onderzoek gaat erover dat het denken aan koffie al genoeg is om je uit bed te krijgen. Het is duidelijk. Koffie is vaak het hoofdonderwerp van onderzoek. Niet zo gek als jij je bedenkt dat dit goedje een van de populairste dranken ter wereld is. Ook dit keer is het weer raak bij een nieuw onderzoek. Vergeet een vermoeiende work out. Voortaan is koffie het medicijn!

Is koffie hét medicijn om obesitas tegen te gaan?

Wetenschappers van de Universiteit van Nottingham hebben ontdekt dat het drinken van een kopje koffie ‘bruin vet’ kan stimuleren. Dit nieuwe inzicht kan zomaar eens de sleutel zijn tot het aanpakken van obesitas. Het bruine vet is een van de twee soorten vet in mensen. De belangrijkste functie is het creëren van lichaamswarmte door calorieën te verbranden. Het andere soort vet in mensen is ‘wit vet’. Dit soort zet energie niet om, maar slaat het juist op. Gegroet bolle buik en speknek!

Bruin vet

Het liefst wil je dan ook bruin vet in plaats van wit vet. De kou lijkt de beste manier om de aanmaak van het bruine vet te stimuleren. Een koude douche zal deze zomer dan ook op meerdere manieren een genot zijn. De studie van de Universiteit van Nottingham is de eerste studie bij mensen om te laten zien dat een kop koffie direct effect kan hebben op het bruine vet. Aangezien obesitas een groot probleem is in de wereld zijn de resultaten erg belangrijk. Uit eerdere studies bleek dat bruin vet voornamelijk in de nek zit. Het nieuwste onderzoek keek dan ook of het bruine vet in de nek heter werd na het drinken van koffie. Bruin vet zorgt immers voor lichaamswarmte.

Het resultaat was positief. Er zal nu moeten worden vastgesteld welke stof in koffie helpt bij het activeren van bruin vet. De onderzoekers vermoeden cafeïne en kijken momenteel naar andere cafeïne supplementen. Op die manier zullen zij zien of het effect vergelijkbaar is. Voorlopig werk jij je bolle buik dus nog niet weg met de nodige liters koffie. Sportschool dan maar, of toch afvallen zonder sportschool?

koffie het medicijn
Foto: Karl Fredrickson