Drie variaties op een Espresso Martini

CREDITS: Dalessi Fotografie

De Espresso Martini is inmiddels een klassieker: mix wodka, espresso, koffielikeur met ijs, en je hebt een gruwelijk lekkere cocktail. De cocktail werd in de jaren ’80 voor het eerst in de Londense wijk Soho geschonken, bedoeld als ‘wake up drink’. Wakker worden lukt wel met deze gevaarlijk lekkere mix van smaken!

“Give me something that wakes me up, than fuck me up.”

Deze legendarische woorden ging vooraf aan de eerste espresso martini die ooit geshaket werd. De wens van een jonge dame in de Londense Freds Club, bracht bartender Dick Bradsell eind jaren ’80 op het geniale idee om koffie te mixen met wodka en koffielikeur.

MANIFY: Out of office

Tijdens de laatste editie van onze heerlijke vrijdagmiddagborrel in Eindhoven gingen de Espresso Martini’s als warme broodjes over de plank. Samen met Tia Maria organiseerden we een Espresso Martini Workshop en zette onze gasten aan het werk om één of meerdere van de drie soorten van de Tia Maria Coffee Cocktail te maken. En op te drinken 😉

Wil je deze heerlijke koffiecocktails zelf maken? Dat kan, we hebben de recepten voor je op een rijtje gezet. Maar als je slim bent zorg je gewoon dat je er de volgende keer bij bent ;-). Volg @manify.outofoffice of check Out of office voor de volgende edities.

espresso martini, Drie variaties op een Espresso Martini

Klassieke Espresso Martini

De basis van deze vier onderstaande cocktails is elke keer weer de originele Espresso Martini. Een Espresso Martini is een mix van wodka, espresso en Tia Maria, die je vervolgens samen met wat ijsblokjes heel goed shaket. Het drankje schenk je in een ijskoud martini-glas en de meest gebruikelijke garnering hierbij is een koffieboontje (of drie).

Het opvallende aan deze cocktail is het perfecte schuimlaagje bovenop. Deze ontstaat door de cocktail samen met ijsblokjes heel goed te shaken in een cocktailshaker. Je schenkt hem hierna door het zeefje van de shaker in het glas en hierdoor ontstaat het mooie schuimlaagje bovenop.

Ingrediënten
50ml Espresso
25 ml Tia Maria
25 ml Wodka
5 ml suikersiroop
3 koffieboontjes
IJs

Bereiding
Voeg alle ingrediënten in een shaker met ijs. Hard shaken en strainen in een ijskoud Martini-glas. Time to wake the fuck up!

espresso martini, Drie variaties op een Espresso Martini
Foto: Daphne Ponsteen

Espresso Martini Variaties

Wereldwijd staat de Espresso Martini wereldwijd in de top 10 van best verkochte cocktails. De koffiecocktail groeit de laatste jaren flink in populariteit, niet alleen in de horeca, maar ook thuis. Logisch dus dat er veel nieuwe varianten op bedacht worden, voornamelijk in trendy bars in New York en Londen. De cocktailvarianten met verse koffie en Tia Maria zijn hier leidend, met de Oriental Espresso Martini als best verkochte coffee cocktail op The Amsterdam Coffee Festival.

Oriental Espresso Martini

Let’s spice things up, met deze oosterse variatie op de klassieke espresso martini. Bij deze variant is de wodka vervangen door Opihr Gin, wat een spicy twist geeft aan deze heerlijke koffiecocktail.

Ingrediënten
50ml Espresso
25 ml Tia Maria
25 ml Opihr Grain
5 ml suikersiroop
Zwarte peper
3 koffieboontjes
IJs

Bereiding
Voeg alle ingrediënten in een shaker met ijs. Hard shaken en strainen in een ijskoud Martini-glas. Garneer met koffieboontjes en evt. wat zwarte peper.

espresso martini, Drie variaties op een Espresso Martini

Irish Espresso Martini

Wil je liever een zoetere variant van deze koffiecocktail? Dan is deze wat voor jou! Vervang de wodka door een lekkere Ierse whiskey. De rest van het recept blijft hetzelfde. Sláinte!

Ingrediënten
50ml Espresso
25 ml Tia Maria
25 ml Ierse whiskey
5 ml suikersiroop
3 koffieboontjes
IJs

Bereiding
Voeg alle ingrediënten in een shaker met ijs. Hard shaken en strainen in een ijskoud Martini-glas. Garneer met koffieboontjes.

[powerkit_alert]Tia Maria

Tia Maria is een zoete likeur met een sterk koffie karakter en een complexe aromatische structuur. Er zijn drie significante elementen:

  • Tia Maria Coffee: biedt de onderscheidende, geroosterd, volle, rijke smaak.
  • Madagascar Vanille: biedt een gewezen maar gevoelig, geurige smaak.
  • Jamaican Rum: het ingrediënt dat Body, diepte en structuur geeft.

Tia Maria dateert uit het midden van de 17e eeuw, toen een mooie jonge Spaanse aristocraat vluchtte voor de onrustige koloniale oorlog die het eiland Jamaica werd aangedaan. Haar meid redde één familieschat, een kleine juwelendoos met zwarte parel oorbellen en een oud manuscript met het recept voor een mysterieuze likeur. Het recept is vernoemd naar de moedige vrouw. Tia Maria werd geboren.

Ter eren van de Tia Month (elk jaar in april) serveren verschillende barren de bovenstaande signature coffee cocktails met Tia Maria. Check www.tiamonth.com om de deelnemende Amsterdamse barren te checken, waar écht professionals aan het werk kan zien om je de lekkerste Espresso Martini voor te schotelen.[/powerkit_alert]

[powerkit_alert]Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Tia Maria.[/powerkit_alert]