De enige echte man bun guide

Ik snap dat het woord ‘man bun‘ niet in jouw woordenboek voorbijkomt. Het zijn dingen die de afgelopen jaren onwijs populair zijn geworden. Ik kan het je ook gewoon niet kwalijk nemen. Maar als je de mannenknot op een juiste manier toepast, kan je hier gewoon goed mee wegkomen.

De man bun

Wat is een ‘man bun‘ eigenlijk?

Voor mannen met wat langer haar is een mannenknot een stijl met een paardenstaart of bosjes haar, ergens bij elkaar gestopt op de kruin. Wanneer het hoog op het hoofd wordt geplaats wordt dit in vrouwelijke termen de ‘topknot‘ genoemd. Soms komen ze ook in samenwerking met een undercut, waarbij de onderkant is afgeschoren en sommige mannen met het kleine plukje haar dat ze op hun hoofd hebben, er een knotje van maken. Er zijn dan ook verschillende stijlen van mannenknotten, sommige meer acceptabel dan de ander waarbij het vaak samen gaat met een baard.

Een beetje geschiedenis

Als je denkt dat de ‘man bun’ een paar jaar geleden is uitgevonden door een of andere hipster-webdesigner genaamd Jonathan uit Toronto, heb je het mis. Deze knot bestaat al minstens 2000 jaar. Vaar maar naar het Oosten van de wereld, en de mannelijke knotten waren ook populair bij de Samurai- krijgers in Japan. Deze veel herhalende knot, lokaal genoemd een ‘chonmage’, hield de helm op zijn plaats, terwijl de rest van het hoofd geschoren was. Ook de sumo-worstelaars namen deze stijl over en wilden met deze hairdo laten zien dat ze net zo machtig waren als de Samurai vechters.

Maar kijk ook naar de Romeinen: wanneer er een knot werd gedragen, werd dit beschouwd als een stijl voor de barbaren. Zij werden dan ook gemeden door de beleefde samenleving.

man bun, De enige echte man bun guide

Wanneer kan je een man bun aan?

De man bun gaat goed samen met een ovaal, rechthoekig, vierkant of driehoek gezichtsvorm. Wanneer je een sterke botstructuur in je gezicht hebt, is het slim om de man bun te vermijden. Het kan er namelijk voor zorgen dat je gezicht er langer uit gaat zien.

Daarnaast is het ook belangrijk dat er naar het haartype gekeken wordt. Heel dik haar kan moeilijk zijn om te besturen, waardoor de illusie ontstaat van een groter en ronder hoofd. Aan de andere kant zorgt heel dun haar er weer voor dat de terugtrekkende haarlijn zichtbaarder wordt als het haar naar achter wordt getrokken. Een mooie middenweg tussen heel dik- en dun haar is dus perfect.

Zo krijg je een man bun!

Je hebt de gezichtsvorm, het juiste haar en de ballen om een knot te nemen. Maar nu komt het moeilijkste: het eigenlijke kapsel! Het is dus belangrijk om wat langer haar te laten groeien. Doe dit, ook al klinkt het heel tegenstrijdig, door het goed te trimmen. Gezonde lokken groeien namelijk sneller. Om de punten van je haar te hydrateren, is het belangrijk om conditioner aan het uiteinde van je punten te doen. Niet op je hoofdhuid omdat dat ervoor kan zorgen dat je haar zwakker en vetter lijkt.

Daarna is het enige wat je nog moet doen al het haar in een knot te verzamelen. Draai het haar rond de basis van de paardenstaart en maak het vast met een elastiek. Totdat dit comfortabel aanvoelt, kun je het haar ook eerst in een paardenstaart binden voordat je de knot draait.

De gemakkelijkste manier om de mannenknot te pakken is het vormen van een paardenstaart waarna je de laatste trek van het elastiek niet helemaal om je paardenstaart doet. De gouden regel is wel: houdt het wat slordiger. Op die manier lijkt het of je net uit bed komt, terwijl je net een styling hebt gehad van twee uur.

Full man bun

https://www.instagram.com/p/Bg1WexTiLe5/?taken-by=manbunlifestyle

Semi- man bun

https://www.instagram.com/p/BdDLB6SHrvd/?taken-by=manbunlifestyle

Low man bun

https://www.instagram.com/p/BeSrmSonbD8/?taken-by=manbunlifestyle

Under cut bun

https://www.instagram.com/p/Bdw4zhjHK09/?taken-by=manbunlifestyle