Duurzaam Japans design: The Shell house

In Kitasaku, Nagano, Japan staat dit schelpachtige optrekje. De woning is ontworpen door Artechnic Architects, een team van de beste Japanse architecturale deskundigen, mechanische ingenieurs en constructeurs. Het resultaat is een experimentele, duurzame woning midden in de Japanse natuur.

Shell House

De grote schelp staat midden in het Japanse bos. Een omgeving rijk aan grotten, rotsen en natuurlijk bomen. Het huis is duidelijk geen onderdeel van de natuur, maar toch is het in volledige harmonie met zijn omgeving. In 2008 is het woonhuis opgeleverd. Door het verloop van de jaren heeft het bos de woning nog meer in zich opgenomen.

Wat opvalt is dat de woning binnenshuis bestaat uit één grote ruimte. Je zult in deze woning dus geen deuren of doorgangen vinden. Ruimten zijn van elkaar afgescheiden met behulp de rondingen in het design of de moderne meubels. Binnen vind je voornamelijk houttinten, gecombineerd met abstracte vormen en moderne meubels. Daarnaast is er door de grote hoeveelheid ramen enorm goede lichtinval in de gehele woning. De tuin om het huis is zo ontworpen dat hij in elke seizoen anders is en toch goed binnen de bosrijke omgeving past. Design is leuk, maar een woning moet natuurlijk ook praktisch zijn. Zo heeft het huis over het gehele woonoppervlak vloerverwarming. Deze verwarming zorgt voor een constante temperatuur in de complete ruimte. De vorm van het ontwerp zorgt er daarnaast voor dat de warmte beter wordt vastgehouden. Het design heeft dus ook zijn duurzame voordelen. Wanneer er niemand thuis is daalt de temperatuur in de woning. Zo wordt het energieverbruik ook drastisch verminderd. Daarnaast heeft The Shell House ook nog een systeem om de ruimte vrij te houden van vocht. Dit wordt automatisch afgevoerd via het plafond van de woning.

Volgens de bewoners van ‘The Shell House’ is het een heerlijke plek om te wonen. Ze voelen zich echt één met de natuur. Verder vinden de bewoners het hartstikke leuk dat er zo veel aandacht is voor hun woning. Ze vinden het dan ook ontzettend leuk om het verhaal achter het huis door te vertellen. Dat snappen wij natuurlijk helemaal, het is niet alleen een prachtig design maar ook nog eens opvallend functioneel en duurzaam.