De hotspots voor een weekendje Gouda

Gouda kaasstad? Gouda bierstad! Wanneer je vertelt dat je een weekendje Gouda bezoekt, wordt al snel verwezen naar kaas. Ja die heb je daar zeker, in overvloed. en lekkere ook. Maar wist je dat deze stad met 500 brouwerijen in de Middeleeuwen dé bierstad van Nederland was? Nog steeds vind je hier verschillende brouwerijen en een rijke verzameling aan bieren.

Wat opvalt aan Gouda zijn de vriendelijke en open mensen. Misschien zijn wij te gewend geraakt aan de Randstedelijke arrogantie en individualiteit, maar hier; in de horeca, maar ook op straat, zijn de mensen hartelijk en behulpzaam en in voor een gezellig gesprek. Ze vertellen graag over hun stad.

Citytrip Gouda

Gouda kent een overzichtelijk stadshart dat rijkelijk bedeeld is met cultureel erfgoed. Gecombineerd met design, veel groen en leuke winkels is het een ideale bestemming voor een korte citytrip in eigen land. Idyllische wandelpaadjes langs het water nemen je mee door het groen, op steenworp afstand van de stad. Verrassende plekjes en straatjes wisselen zich af met open ruimtes en natuur. Je kunt in Gouda prima wandelen zonder route zonder bang te zijn dat je niets tegenkomt. Wil je wel een route plannen dan moet je de volgende hotspots zeker meenemen!

De LichtFabriek

Voorheen stonden hier 4 generators die de stad van licht voorzagen. Nu zit er misschien wel dé hotspot van Gouda. Alsof je een oud treinstation binnen wandelt, wordt je door de lichtgevende trap veelbelovend naar boven geleidt. Het industriële design, het vele licht en planten maken de inrichting on point. Net zoals de menukaart met heerlijke Italiaanse gerechten trouwens. Of je nu voor het prachtige design komt of voor het heerlijke eten, het zal je niet teleurstellen!

BarBier

Na de lunch is het tijd voor een borrel, je bent een weekend weg namelijk! Bij BarBier wordt je niet geknipt zoals bij Jack Styles (ook een aanrader overigens) , maar kun je genieten van een rijkgevulde borrelplank in een prachtige zaak of op het terras. Ook hier is het interieur meer dan on point en is de bediening écht bezig om het je naar de zin te maken.

Gouda, De hotspots voor een weekendje Gouda

Sint-Janskerk

Na deze borrel is het tijd voor wat anders. De Sint-Janskerk is met 123 meter de langste kerk in Nederland. Dat is niet het enige wat deze kerk zo bijzonder maakt. De gebrandschilderde glazen (de Goudse Glazen, sommige zelfs uit 1350) maken dit een must-see wanneer je in Gouda bent. De ramen, tot wel 22 meter hoog, zijn wereldberoemd door hun grootte en detaillering (Niet alleen de ramen zijn indrukwekkend, het koor met koperen vloer en het orgel zijn minstens zon indrukkend.

De Goudse Eend

Tijd voor wat andere glazen De Goudse Eend is een onopvallend kroegje op de hoek. Niet verwachtend dat daar nog een gezellige, zonnige binnenplaats aan vast zit, loop je naar binnen.  Veel lokale en vaste klanten genieten hier van de meer dan 150 verschillende biersoorten. Eigenaar en ex-bierbrouwer Jeroen (hier heeft hij nu geen tijd meer voor) vertelt uitgebreid over de (bier)geschiedenis van Gouda. Een verrassende kaas- en bierproeverij gecombineerd met de uitgebreide kennis van Jeroen maakt De Goudse Eend een hotspot voor elke bierliefhebber. En dan vergeet ik James de Barhond nog, een vrolijke. jonge beagle, die de ervaring helemaal compleet maakt.

De Goudse Eend Gouda

Brasserie Copper

In het zonnetje op de markt bij Brasserie Copper is het genieten geblazen. Met een fantastische Gin Tonic word je vriendelijk geholpen door de 24-jarige (!) eigenaresse van deze prachtige tent. Bruschetta, Tonijn tartaar en Burrata a la caprese passeren de revu voor een prijs-kwaliteitverhouding die je niet verwacht op de markt van een toeristische stad, met uitzicht op één van de highlights van Gouda: het stadhuis.

Stadhuis Gouda

Slijterij Den Gouwen Aar

In een karakteristiek pandje vind je de even karakteristieke slijterij Den Gouwen Aar. De enthousiaste verschijning Annelies vertelt ons vol passie over  de lokale biertjes, waar ze overigens een flink aanbod in hebben. Naast ene immens grote wand vol bier is er een bijzondere whisk(e)y collectie te vinden. Een winkel van en voor liefhebbers en absoluut een bezoekje waard!
Den Gouwen Aar Gouda

Airbnb Goud

Deze Airbnb doet zijn naam eer aan. Op een top locatie aan de gracht, midden in het centrum, bevindt zich een prachtig pand. Hierin 3 ruime verblijven en een gezamenlijke benedenverdieping waar je gebruik kunt maken van de keuken en zitruimte. Allen met een prachtig design en gehost door de gastvrije Joost en Anita. Airbnb Goud is een een heerlijke uitvalsbasis om de stad te verkennen!

Foto’s: Airbnb