Afstrepen: 10 bucketlist-voetbalstadions

Velen krijgen er geen genoeg van. VOETBAL. Heerlijk toch: biertje erbij en een vermakelijk potje op je beeldscherm. Zo kom jij de tijd wel door. Uiteraard gaat er niks boven een wedstrijd in een uitverkocht voetbalstadion met duizenden fans die de longen uit het lijf schreeuwen.

Elk voetbalstadion heeft zijn eigen kracht en charme. De daadwerkelijke wedstrijd op de grasmat en passie van de fans geven een stadion toch die ene boost. Vandaar heeft iedereen wel een mening over welk voetbalstadion nou het best of het mooist is. Deze 10 stadions zorgen ervoor dat jij de allerbeste voetbalstadions op een rijtje hebt.

Voetbalstadions als kunst

Houd je meer van de charme van een kleiner stadion? Of kies je liever voor een gigantisch stadion waar je mond van openvalt? Om de allermooiste voetbalstadions op aarde te bezoeken hoef je niet eens van de sport zelf te houden. Alleen al de schoonheid en grootte van vele stadions laten je bevriezen om je ogen uit te kijken.

10. Wembley Stadium – Londen

Mind your step! We zijn aangekomen in de Engeland, hét land waar voetbal is geboren. Gelukkig maar, waar zouden we zijn zonder?

In hartje Londen bevindt zich het nationale voetbalstadion Wembley. Dit indrukwekkende pareltje is gelukkig niet te missen. Zijn massa en typerende boog verraden al gauw dat we te maken hebben met een one-of-a-kind. Extra vet: via Wembley Way marcheren duizenden supporters door de straten naar het stadion. De locatie en 90.000 schreeuwende Engelsen maakt van Wembley een must visit.  

Voetbalstadion
Foto: Unsplash

9. Stade de France – Parijs

Als een man aan Parijs denkt, denkt natuurlijk niet aan de ‘city of love‘. Laat staan romantische liefdes aanzoeken bij de Eiffeltoren.

Parijs is de stad van de wereldkampioenen voetbal en de miljoenen van Paris Saint Germain. Het Stade de France is meer dan een voetbalstadion. Van buiten ademt het stadion een en al Franse schoonheid en klasse. Echter heeft het stadion ook een andere kant, een symbolisch randje. De aanslagen in Parijs en bij het Stade de France hebben het Franse volk bij elkaar gebracht om kracht uit te stralen. De handen in een slaan doen ze dan ook groots in het Stade de France om de trots op het eigen land te tonen. Een prachtig stadion in een heerlijke stad met een verhaal om kippenvel van te krijgen.

8. Maracana – Rio de Janeiro

Joga Bonito. Samba op de grasmat dus. Het gezegde gaat dat de Engelsen het voetbal hebben uitgevonden en de Brazilianen het hebben geperfectioneerd. Geen woord aan gelogen als je vijf keer wereldkampioen bent en grootheden zoals Ronaldinho en Pelé hebt voortgebracht.

Naast Copacabana beach heeft Rio de Janeiro ook een hotspot voor de man en voetballiefhebber. Maracana is de voetbalhemel dat onder andere decor is geweest voor het WK 2014. De zomerse temperaturen en uitzonderlijke design zijn al reden genoeg. Wanneer het stadion werkelijk wordt betreden wil je nooit meer naar huis. De Braziliaanse samba op de overvolle ronde tribunes zorgen voor een unieke voetbalbeleving.

Voetbalstadion
Foto: BigStock

7. Olympiastadion – Berlijn

Onze oosterburen. Dichtbij maar ook ook zo ver weg. Het goeds van bier en bratwurst verdwijnen al gauw als voetbal ter sprake komt. Een oneindige rivaliteit en een haat-liefdeverhouding.

Naast het waard zijn van een city trip, kan Berlijn ook de harten van de voetballiefhebber veroveren. Het Olympiastadion is een voetbalstadion dat nog vrij onderbelicht wordt. Eén van de redenen hiervan is het feit dat het in Duitsland kleinere Hertha BSC zijn wedstrijden af MAG leggen in deze parel. Met bijna 75.000 toeschouwers zou je haast denken dat er veel meer man aan boord kan. Een charmante atletiekbaan en het monument op de kop van het stadion zorgen voor pracht en praal. Nog bijzonderder is de historie. Ondanks het sterke regime in Duitsland was dit dé plek voor sportevenementen en dus een ontsnapping aan de werkelijkheid. Een speciaal randje dus.

Voetbalstadion
Foto: Unsplash

6. Camp Nou – Barcelona

Barcelona is de stad van tapas, Gaudi, de Ramblas én FC Barcelona natuurlijk.

Voor vele is Camp Nou het bekendste en mooiste voetbalstadion op aarde. Mede dankzij de wereldwonderen die Lionel Messi en onze eigen Johan Cruijff hier tentoon hebben gesteld. Vandaar is het voetbalstadion voorzien van een magistrale tour langs de vele trofeeën en rijke historie van de club.

Vanbuiten spreekt het stadion geen wonderen. Logisch als je weet dat het stadion en veld onder de grond gevestigd zijn en het plaats biedt aan maar liefst 100.000 zogeheten Culers. Daarnaast is het stadion de thuisbasis van één van ’s werelds beste voetbalteams allertijden. Vandaar is het stadion dé plek voor de voetballiefhebber maar ook de gemiddelde toerist. Zeker wanneer het stadion ook nog eens met miljoen wordt gerenoveerd.

Voetbalstadion
Foto: Unsplash

5. Estadio Azteca – Mexico City

Aanbeland op nummer vijf en tevens voor vele de onbekendste van de lijst. Sfeer, mentaliteit op het veld en het voetbalstadion zelf zorgen voor een unieke beleving.

Thuis een wedstrijdje checken is tof, en veel mensen proberen er thuis ook alles uit te halen. Bijvoorbeeld door op de wedstrijd in te zetten via een online casino in Nederland. Maar goed, dat haalt nooit de beleving van een real life game. Bijvoorbeeld de sfeer van Estadio Azteca. Gek hoe dit stadion nog onbekend kan zijn ondanks dat het een gigantisch stadion is waar ruim 100.000 fans plaats kunnen nemen. Het stadion is één van de grootste ter wereld en heeft de sfeer ook nog mee. De Mexicanen worden elke wedstrijd gek en schreeuwen de bal nog net niet het doel in. Dit gepaard met de hak en zaag mentaliteit op het veld zorgt altijd voor sensatie en beleving. Wordt jij een van de eerste die dit stadion gaat ontdekken? Waard is het in ieder geval zeker.

Voetbalstadion
Foto: Unsplash

4. – San Siro – Milaan

Krachtig, ruig en iconisch. Niet de meest typische benaming voor Milaan. Wel de perfecte omschrijving voor het legendarische San Siro.

Dit ruige voetbalstadion is de thuisbasis van twee Italiaanse wereldploegen uit de voetbalgeschiedenis. AC Milaan en Inter Milaan spelen beide hun wedstrijden in dit gigantische betonnen voetbalstadion. Het typische karakter en de sterren die hier de kunsten hebben vertoond zijn uniek. Het is dan ook haast onchristelijk dat er een nieuw stadion gebouwd gaat worden. Gelukkig hebben wij nu nog de kans om het bezoeken. Een waardig afscheid van dit stukje voetbal is op zijn plaats en kan je nooit meer ontnomen worden.

Voetbalstadion
Foto: Unsplash

3. Green Point City Stadium – Kaapstad

Wanneer je aan Zuid-Afrika denkt, denk je niet gauw aan voetbal. Behalve als je een Nederlander bent natuurlijk.

In Zuid-Afrika heeft onze eigen Oranje leeuw op een haar na geschiedenis geschreven. In 2010 was dit namelijk de locatie van het WK waar we in de finale helaas zijn gesneuveld. Naast onze nationale trots zijn de Zuid-Afrikanen ook zo trots. Het is de namelijk dé locatie geworden voor sport in Afrika. Niet gek als je het stadion bekijkt. Het stadion in de zon aan het blauwe water spreekt al voor zich natuurlijk. Het gigantische en moderne voetbalstadion staat garant voor het nieuwe leven en energie dat Afrika nodig heeft. Nogmaals een onderbelichte parel waar je een bezoek aan moet hebben gepleegd. Zeker als kaaskop zijnde met dit stukje geschiedenis.

Voetbalstadion
Foto: Bigstock

2. Santiago Bernabéu – Madrid

Madrid is meer dan een hoofdstad. Het is namelijk ook de thuisbasis van de koninklijke van Real Madrid.

In Santiago Bernabéu is haast al het zilverwerk dat verdiend kan worden binnen de sport al eens binnen geweest. De rijke historie van de club is niet alleen een bezoek waard. Met een capaciteit van ruim 80.000 bezoekers doet het flink onder aan de rivaal Camp Nou maar qua schoonheid niet. De blauwe kleur en schaal van het stadion zijn bewonderend. Hopen dat het ondanks de verbouwing zijn karakter niet verliest.

Voetbalstadion
Foto: Unsplash

1. Westfalenstadion – Dortmund

Dortmund is de stad waar de voetbalgekte op de tribune heerst. Hier hebben ze namelijk net als in Berlijn ook een iconische muur: die Gelbe Wand.

In dit grootste stadion van Duitsland speelt Borussia Dortmund zijn wedstrijden met een mannetje extra. Daar zorgen de in geel gekleede supporters wedstrijd na wedstrijd voor. Zijn gele karakter en grootte zorgen voor een unieke ervaring. Zeker ook vanwege zijn steile tribunes.

Wil je voor de ultieme sportervaring gaan? Bezoek dan naast een tour in het voetbalstadion zelf ook eens een wedstrijd. Alleen dan heb je het pas écht gezien.

Voetbalstadion
Foto: Unsplash
Source:
The Travel, Unsplash, Bigstock
LEES OOK
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…
Het dualistische verhaal van Les Deux
Dualistisch. Niet per se een woord waardoor happy feelings worden opgetrokken. Máár in een wereld van tegenstellingen vindt het Deense merk Les Deux de sweet spot. Ze…