Zo maak je het perfecte vuurtje voor je mooie zomeravond

Lifestyle

Als het op barbecueën of een vuurtje maken aankomt, komt de alfa man in ons naar boven. Logisch, want elke guy wil laten zien dat hij het beste is in deze oermannelijke zaken. Elke zomer is het weer een psychologische strijd tussen de aanwezige mannen, over wie dit op gaat pakken. En dit natuurlijk allemaal zonder een woord te zeggen en elkaar alle ruimte te geven, we leven niet meer in de pre-historie. Maar als je het dan doet, doe het dan ook goed.

Want laten we eerlijk zijn; als je écht wilt barbecuen dan laat je gasbarbecues, firestarters en wasbenzine achterwegen. Natuurlijk moet er wel iets van gemak zijn, dus als je aanmaakblokjes wilt gebruiken – be my guest. Maar niet als je een écht fikkie wilt stoken. Na de BBQ met vrienden aan de wijn in de tuin zitten bij een sfeervol vuurtje? Dan maak je ‘m aan als een man.

Laten we beginnen bij het begin: het aanmaken van de barbecue.

Zo maak je een barbecue aan

Eigenlijk is het heel simpel, als je het kernwoord maar in de gaten houdt. En dat is ‘geduld’. Vooral als je met briketten werkt. En natuurlijk werk je met briketten, daar heb je veruit het langste plezier van! Je kunt dit indien gewenst combineren met wat houtskool om de briketten sneller aan te krijgen én als je de smaak hiervan terug wilt vinden in het vlees. Wat je ook gebruikt, je legt er een klein hoopje van in je BBQ met wat aanmaakblokjes (de bruine, niet de witte). Mocht je barbecue onder of ten hoogte van de kooltjes een ventilatiegat hebben, zet deze dan open. En nu trek je een biertje open en ga je verder met je leven.

Een barbecue aansteken

Af en toe check je of de kooltjes lekker aan het burnen zijn en zo niet dan blaas je een beetje om het vuur aan te wakkeren. Zodra de kooltjes zo goed als wit zijn verdeel je ze over het rooster en gooi je er een nieuwe lading bij. Geef het nu nog 5 minuutjes en gooi dan het vlees er op. Begin trouwens niet met speklapjes, het vet hiervan zal voor vuur zorgen waardoor je ze niet goed kan bakken.

Note: bij barbecues met een deksel raden we aan om maar de helft van de barbecue te voorzien van kooltjes en de andere helft te gebruiken om te roken/garen. Bij barbecues zonder deksel is het ook aan te raden twee secties te creëeren, een gloedhete en een met een lagere temperatuur.

Zo stook je het perfecte vuurtje

Het vlees is op, maar de gezelligheid nog niet? Steek een vuurtje aan om de sfeer te behouden en trek een extra fles wijn open als die sfeer er nooit is geweest. Gegarandeerd succes!

Als je een vuurtje gaat stoken na het barbecueën kan je mooi gebruik maken van de hitte van de overgebleven kooltjes. Sprokkel droog (dus ook van binnen) hout bij elkaar en zet de dunnere takken en latjes in een soort wigwam vorm boven de kooltjes. Hou wel ruimte over om er wat papier en/of droge bladeren tussendoor te steken.

Het perfecte vuurtje

Zodra je stapel de ‘typische’ vorm heeft van een wigwam, kun je het papier en de bladeren in het midden gaan leggen. De hete kooltjes doen de rest. Zodra de boel goed fikt kun je dikkere takken en stammetjes gaan toevoegen op dezelfde manier. Easy as that!

From scratch

Wanneer je in de buitenlucht bent en geen warme kooltjes voor hand hebt, moet je als man zijnde ook bekwaam zijn om een vuurtje te stoken. Niemand verwacht van je om met een rollend takje, met wat stro vuur te krijgen (al is dat wel heel cool), maar met een aansteker of wat lucifers moet jij je ding kunnen doen.

Begin met een zanderige ondergrond en niet in de buurt van bomen of snel ontvlambare dingen, zoals bijvoorbeeld je tent. Graaf een ondiep kuiltje en omring dit met stenen. Geen kiezels; stenen. Verzamel droge bladeren of oude bonnetjes uit je portemonnee, alles wat makkelijk ontvlambaar is. Bouw hierboven de bekende wigwam van kleine takjes en zet de je creatie in de hens. Blaas wat om het vuur gaande te houden. Zodra het goed brand kun je overgaan op het grotere materieel.

Is het je bedoeling om veel met het vuur bezig te zijn of er veel hout doorheen te fikken, blijf dan bij de wigwam-constructie. Als je blokken er op legt, plaats dan de dikke gedeeltes van de takken of stammen bovenaan, aangezien het daar het heetste is. Je kan er ook voor kiezen om een ‘schoorsteen’ te bouwen. Leg steeds twee blokken parallel neer en creëer verdiepingen door de volgende twee steeds een kwartslag te draaien (zoals je vroeger uit verveling tijdens geschiedenis met je potloden deed). Dit vuurtje zal langer intact blijven en hoef je minder vaak naar om te kijken.

That’s it! Nu nog even oefenen op sterke verhalen die er rond het kampvuur verteld moeten worden!

Het perfecte vuurtje2

 

Total
32
Share