Slanker, maar Harley-Davidson pur sang: de X350 en X500

Er is heel goed nieuws voor de mensen die altijd al een Harley willen rijden, maar het nog nét niet helemaal aandurven met the real deal.

Harley-Davidson heeft namelijk de ‘leerlingvriendelijke’ X-categorie uitgebracht. En ook jij kan daarop rijden.

X350 en X500 Roadster zijn nieuwe Harley-Davidson-krachtpatsers

De X-categorie wordt aangevoerd door de nieuwe Harley-Davidson X350 en X500: twee gebruiksvriendelijkere motorfietsen die, ondanks hun slankere en kleinere vorm, wel alle Harley-Davidson kenmerken waarborgen. Het zijn dus geen Fat Boys, wat trouwens ook onder de motorkap te zien is, maar het staat voorop dat het twee krachtpatsers blijven. Een Harley-Davidson blijft een Harley-Davidson hé.

Harley-Davidson, Slanker, maar Harley-Davidson pur sang: de X350 en X500
Foto: Harley-Davidson

Typische kenmerken van Harley-Davidson

Als we kijken naar het frame, zien we meteen dat het is aangepast naar de traditionele Harley-setup. Het oogt als een klassieke flat track-motor gecombineerd met een agressieve roadster-uitstraling. Houden we van. Bovendien is er veel aandacht besteed aan de ergonomie, wat je terugziet in de rechte zithouding van de X-categorie. Daarnaast geeft Harley-Davidson aan dat de vering is afgestemd op comfort, met een verstelbare functie zodat ook de lange gasten met gemak hun benen onder het stuur kwijt kunnen.

Harley-Davidson, Slanker, maar Harley-Davidson pur sang: de X350 en X500
Foto: Harley-Davidson

X-categorie heeft verassende motoren

Even terug naar wat er onder die motorkap zit, want als we kijken naar de X-categorie, worden we toch positief verrast. Onder de X350 ligt bijvoorbeeld een 353cc DOHC vierkleps paralleltwin die is gekoppeld aan de zesversnellingsbak, terwijl de X500 weer een 500cc DOHC paralleltwin heeft liggen. Redelijk wat power dus. De X500 en de X350 komen daarbij met Maxxis Supermaxx ST banden.

Beide modellen zijn China bij Qianjiang gemaakt, dus wel net even anders dan normaal. Hoewel de eerste plannen waren om ze écht alleen in China te lanceren, lijkt het erop dat er ook aangepaste modellen in de VS komen. Helaas is het nog niet zeker of ze in de EU verschijnen. Maar goed, als je de foto’s checkt, dan ben je ook wel even zoet:

Vond je dit artikel interessant? Check hier al onze artikelen over de nieuwste motoren, auto’s en boten.

LEES OOK