Handboogschieten | Manify Interests #50

Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt. Deze keer in Manify Interests: Handboogschieten.

Vorige keer: Marineren

Hoewel handboogschieten misschien niet de eerste sport is waar je aan denkt bij het kiezen van een nieuwe hobby, het is er zeker eentje met veel voordelen, zowel fysiek als mentaal. Het gevoel dat je krijgt wanneer je het perfecte schot lost, midden in de roos, is onbetaalbaar. Naast dat je jouw gehele bovenlichaam traint, helpt de sport je ook om te focussen, geduld te hebben en zelfvertrouwen te kweken.

Jij bent namelijk de coole guy die een konijn kan afschieten, mocht er een zombie apocalyps uitbreken. Want ook jij weet dat dat een kwestie van tijd is;-)

Geschiedenis van handboogschieten

Archeologen verboden dat zo’n 15.000 jaar geleden de eerste pijl uit een boog wegvloog, maar de échte harde bewijzen zijn tussen de 10.000 en 11.000 jaar oud. De pijl en boog werd destijds gebruikt voor het jagen op dieren en later als wapen.

De oude Grieken, Romeinen en de Chinezen waren een van de eerste die enorm veel schutters in hun leger hadden. Zij zag hoe effectief pijlen waren in grote veldslagen en het gebruik van boogschutters leidde vaak tot een overwinning.

In de Middeleeuwen steeg de waarde van boogschieten op het slagveld gestaag. De Mongolen, die korte recurve-bogen van composietmaterialen (hoorn en hout) gebruikten, perfectioneerden het boogschieten vanaf de rug van het paard en gebruiken dit om de Aziatische steppes en Oost-Europa te domineren. Ze vuurden terwijl ze het doelwit naderden, draaiden zich om in het zadel en vuurden nog een keer terwijl ze wegreden. De Engelsen hadden het boogschieten te voet geperfectioneerd met het gebruik van een longbow.

De introductie van vuurwapens zorgde ervoor dat de boog op het slagveld steeds minder nut kreeg. Een geweer kon zo door een schild heen gaan en vergde weinig training. Vroege vuurwapens waren echter nog lange tijd in feite minder effectief dan een getrainde Engelse longbowschutter.

, Handboogschieten | Manify Interests #50

Hoe te beginnen?

Veel mensen kunnen niet wachten om een boog op te pakken en wat pijlen weg te schieten, maar hebben geen idee waar ze moeten beginnen. No worries, daar is deze interests voor. Na het lezen van dit artikel schiet jij nog beter boog dan Legolas uit The Lord of the Rings.

4 type bogen

Als beginner moet je als eerste weten dat er over het algemeen vier type handbogen te onderscheiden zijn: de recurve boog, de compound boog, de barebow en de longbow.

De recurve boog is het type dat wordt gebruikt op de Olympische spelen en beschikt over een vizer waarmee de schutter de pijl op het doel kan richten. Het vizier is relatief simpel en kan verstelt worden om op verschillende afstanden op het midden van het doel te blijven richten.

Verder beschikt deze boog over één of meerdere stabilisatoren. Deze zorgen ervoor dat trillingen in de boog, op het moment dat de pijl wordt gelost, worden gedempt en opgevangen. De boog levert de energie die noodzakelijk is voor de voortstuwing van de pijl. Deze energie wordt door het uittrekken opgeslagen in de boog.

Bij compound boog wordt van het takel principe gebruik gemaakt, waardoor het mogelijk is om met een kleine inspanning een groter vermogen aan opgeslagen energie te verkrijgen. Hierdoor weet deze boog de pijl een veel hogere snelheid mee te geven en hebben weersomstandigheden zoals wind en/of regen minder invloed.

De barebow is in principe hetzelfde als de recurve boog, maar dan zonder de hulpmiddelen als stabilisatoren en vizier. De schutter mikt dus door met de punt van de pijl op het doel te richten. In tegenstelling tot het verschuiven van je vizier, regelt de barebow schutter de hoogte door het verplaatsen van de hand onder de pijl. Hoe dichter de hand bij de pijl, hoe hoger de pijl zal landen.

Als laatste heb je de longbow en is ene discipline die van oudsher al werd gebruikt om te Agen en oorlog te voeren. Voor alle longbows geldt dat er met houten pijlen met natuurveren moet worden geschoten.

Welke boog past bij jou?

Dat is helemaal aan jou. Als jij je aangetrokken voelt tot compound bogen, gebruikt deze dan. Als je recurve bogen er nice uit vindt zien, begin met een recurve boog. Het ligt helemaal wat je graag wilt doen.

Als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent om op doelwitten te schieten, dan raden we je aan om een recurve bow te gebruiken. Deze zijn namelijk ontworpen voor lange afstanden en accuratie. Voor mensen die liever gaan jagen is een compound boog beter, omdat deze korter lichter zijn en dus makkelijker te gebruiken in bijvoorbeeld bossen.

Ben je weg van de geschiedenis van de handboog en wil je voelen hoe er vroeger in veldslagen werd geschoten? Dan is de longbow wellicht iets voor jou.

handboogschieten
Credits: Vince Fleming

Benodigdheden

Handboogschieten is een toffe sport, maar je hebt er best wel wat gear voor nodig. Wij zetten alle benodigdheden naast de boog zelf voor je op een rijtje.

Arm guards: dit is een stuk beschermend materiaal en zorgt ervoor dat je binnenarm niet geraakt kan worden door de boogstreng bij het schieten. Geraakt worden door de boogstreng klinkt misschien niet zo spannend, totdat het je daadwerkelijk overkomt en je een week lang met een driedimensionale blauwe plek loopt en elke aanraking pijn doet. Niet nice.

Finger tab: de finger tab beschermt je vinger die de boogstreng spant. Dit is een soort handschoen die je in de handpalm plaatst met in het midden een sleuf waar de pijl doorheen gaat.

Bow sight: dit is het vizier dat helpt met mikken. Deze zijn over het algemeen makkelijk te verstellen om doelen op verschillende afstanden te raken.

Quiver: de pijlkoker is een device dat is ontworpen om de pijlen van de boogschutter te huizen en zijn er in verschillende soorten. Zo heb je de ‘side quiver’ die om je middel zit, de ‘back quiver’ die op je rug zit of een ‘ground quiver’ die naast de schutter op de grond wordt gezet.

Pijlen: pijlen kunnen van aluminium, hout, carbon of een combinatie van zijn. Aluminium pijlen zijn de meest gebruikte omdat deze all-round zijn en op elke boog goed gebruikt kan worden. Houten pijlen worden vooral gebruikt bij de traditionele longbow, maar zijn wel erg delicaat gaan op andere bogen snel stuk. Carbon pijlen zijn licht en dus ideaal om te jagen met ene compound bow.

Gebruik nooit een pijl die te kort is en dus makkelijk van de boog af kan vallen. Zo loop je het risisico om je boog te beschadigen óf een pijl dor je vinger te rijgen. No joke, je zul niet de eerste zijn die dit overkomt.

, Handboogschieten | Manify Interests #50

Regels

Handboogschieten wordt door jong en oud over de hele wereld beoefend en met de juiste etiquette en veiligheidsmaatregelen is het een leuke, maar ook een hele veilige sport. Neem bij het handboogschieten de volgende regels altijd in acht:

Schiet altijd in de juiste houding: handboogschieten is een sport die gebaseerd is op herhaling. Wanneer je niet in de juiste houding schiet, kun je in de loop van tijd vervelende blessures oplopen.

Draag de juiste kleding: in andere woorden, draag GEEN kleding die jouw schot in de weg kunnen zitten. Losse kleding en sieraden zijn dikke vette nopes, net als open schoenen, maar dat heeft niks met handboogschieten te maken;-).

Daarnaast dien je de hierboven genoemde beschermende kleding te allen tijden te dragen tijdens het handboogschieten.

Beschadigd materiaal is gevaarlijk materiaal

Schiet  bijvoorbeeld nooit met pijlen die beschadigd zijn en zorg voordat je begint met handboogschieten dat je boog in tip-top shape is.

Geen losse flodders: bij handboogschieten betekent dit je boogstreng naar achter halen en loslaten zonder dat er een pijl op ligt. Dit kan de boog beschadigen en onderdelen in de rondte laten vliegen. Dat maakt het niet alleen voor jou gevaarlijk, maar ook voor omstanders.

Richt alleen op het doelwit: richt altijd alleen op het doel wat je wilt raken en richt je boog nooit naar iets wat je niet wilt raken. En niet met je mond, net als onderstaande kerel…

, Handboogschieten | Manify Interests #50
Credits: Audi Nissen