Je schermtijd verminderen fix je zo

CREDITS: Bigstock

De constante spervuur van appjes, e-mails en dm’s zorgt ervoor dat het steeds lastiger is om een tijdje zonder mobiel door het leven te gaan.

Het is eigenlijk een understatement om te zeggen dat we compleet de controle kwijt zijn geraakt over onze mobiele telefoons.

Het heft weer in eigen handen met deze schermtijdtips

We kunnen niet meer zonder onze digitale vriend. Veel apps zijn onmisbaar geworden door de slimmigheden van menig app ontwikkelaarZelfs een koffietje in een café of een simpele wandeling door het park gaat gepaard met een paar blikken op je gloeiende scherm. De schermtijden lopen dus gewoon de spuigaten uit. Ook wij zijn daar schuldig aan. Om jullie – en ook onszelf – een handje te helpen met de digitale detox, hebben wij dé tips geformuleerd om je schermtijd te verminderen. Het is tijd om het heft weer in eigen handen te nemen.

schermtijd, <strong>Je schermtijd verminderen</strong> fix je zo
Foto: Bruce Mars \ Unsplash

Stel je eigen grenzen

De eerste stap is ook meteen de meest voor de hand liggende stap: het stellen van duidelijke grenzen. We snappen dat het lastig is om je appjes of mailtjes maar op een bepaald deel van de dag te openen, maar je kan wel bepalen welk tijdstip je even door je sociale media scrollt. Daarbij kan je ook meteen bepalen hoe lang je er dan uiterlijk op wilt zitten. Let hierbij op dat je minstens een uur voor het slapengaan stopt met de socials, zodat je nog een redelijke nachtrust pakt. Door je grenzen te stellen, voorkom je dat je continu hersenloos door shorts of reels zit te scrollen.

Mobielvrije zones

Oké, oké, het klinkt misschien een beetje als een beperking die je oplegt voor je kinderen, maar het werkt wel: het specificeren van ‘mobielvrije zones’. De keuken of je slaapkamer is bijvoorbeeld een ideale plek om juist geen mobiel te gebruiken. Tijdens het eten is het namelijk juist van belang om even tijd voor elkaar te nemen en in de slaapkamer ben je ook beter af zonder mobiel. Of je moet single zijn, dan snappen we het ergens nog wel amigo. In dat geval moet je eerst even deze tips doornemen voordat je de slaapkamer als mobielvrije zone kan instellen.

schermtijd, <strong>Je schermtijd verminderen</strong> fix je zo
Foto: Bigstock

Hobby’s zonder schermtijd

Het fijne aan de technologie van tegenwoordig, is dat er heel veel mogelijkheden zijn. De dj’s van tegenwoordig kunnen via hun mobieltje nog een hit maken, terwijl iedereen met een beetje creatief inzicht via de laptop de mooiste dingen kan creëren. Allemaal leuk en aardig, maar er zijn ook nog altijd genoeg hobby’s die geen schermtijd eisen. Voor ons part ga je lekker pottenbakken, foto’s of muziek maken. Zo lang het er maar voor zorgt dat je even bezig bent zonder je mobiel.

Kies voor ‘ouderwetse’ alternatieven

Vroegâh leesten mensen soms nog wel eens uit een boek. Ja, dat is bijna niet meer voor te stellen hè. Op onze nachtkastjes liggen tegenwoordig e-readers of we luisteren een audioboek via onze mobiel. Zonde, want lezen uit een boek stimuleert niet alleen de geest, maar zorgt ook voor een onderbreking van je schermtijd. En dat blauwe licht voor het slapengaan? Tja, dat is natuurlijk weer funest voor je slaap.

schermtijd, <strong>Je schermtijd verminderen</strong> fix je zo
Foto: Mad Men | AMC Press Room

Mindful met de technologie omgaan

We snappen dat het makkelijker gezegd dan gedaan is om bepaalde tijdsloten te creëren voor het gebruik van je sociale media of whatsapp. Als je op zoek bent naar een iets minder radicale methodiek, kun je ook eerst kiezen voor het aanpassen van je notificatie-instellingen. Geef daarbij prioriteit aan meldingen die essentieel zijn. Dus bijvoorbeeld meldingen van je vriendin, baas of beste vriend. Het vermindert het aantal meldingen op je telefoon, waardoor je minder snel geneigd bent om dat ding weer in je handen te pakken. Om dit nog uit te breiden, kan je ook eens de bezem door je volgend-lijst halen. Ontvolg de accounts die geen waarde toevoegen, zodat je ook minder lang door je insta heen scrollt

Sociaal zonder schermtijd

Waarschijnlijk heb je wel eens gewerkt met de ‘wie-het-eerst-zijn-mobiel-pakt-betaalt-de-rekening’-methode. Zijn wij persoonlijk heel erg fan van, omdat het niet alleen gebruikt hoeft te worden wanneer er een rekening te wachten staat. Het kan ook gewoon tijdens een spelletjesavond thuis of een kopje koffie bij een café. Verzin er dan alleen iets anders bij in plaats van het betalen van een rekening.

schermtijd, <strong>Je schermtijd verminderen</strong> fix je zo
Foto: The Social Network | Sony Pictures Releasing
Source:
Bigstock
LEES OOK