Van Hout tot HiFi in de fabriek van Focal

Bij veel zal Focal niet meteen een belletje doen rinkelen. Maar bij diegene waar wel wat rinkelt, zal ook direct het water in de mond lopen. Of uit de oren. Focal is namelijk een gerenommeerd merk binnen de HiFi-wereld dat haar sporen al een tijdje verdient. 40 jaar om precies te zijn. Toen we werden uitgenodigd om in de Franse keuken van Focal te komen kijken, klonk dat natuurlijk als muziek in de oren. On y va!

Focal fabriek, Van Hout tot HiFi in de fabriek van Focal

 

Uit het juiste hout gesneden

Onder de rook van Lyon ligt het pittoreske Bourbon-Lancy. Het Franse plaatsje is het meest bekend van haar vitale bronnen. En dat blijkt de perfecte grond om de basis te leggen voor goede speakers. Hier worden namelijk de speakerkasten gemaakt voor de Focal speakers. De speakerkasten worden met de grootste zorg en precisie, volledig met de hand gemaakt. Deze zorg en precisie zijn belangrijk. De stijfheid van de kast zorgt namelijk voor zo min mogelijk resonantie van de uiteindelijke speaker. En minder resonantie zorgt op zijn beurt weer voor een betere geluidskwaliteit.

Om deze reden gebruikt Focal niet het bekendere MDF, maar HDF dat speciaal voor de Franse producent gemaakt wordt door een lokale houtbewerker van lokale bomen.

Dit proces is ontzettend arbeidsintensief. Hout wordt op het juiste formaat gemaakt, geschuurd, geassembleerd, gelijmd, schoongemaakt en gecontrolleerd. De basis van de speaker wordt hier gevormd door vele handen.

Focal Kanta

Wij volgen de fabricage van speakers uit de  Focal Kanta serie. En deze serie gaat nog een stap verder om resonantie tegen te gaan. Het voorpaneel van de Focal Kanta is gemaakt van een nieuw ontwikkeld materiaal: High Density Polymeer (HDP). Dit materiaal is 70% dichter van structuur dan MDF, 15% stijver en zorgt voor 25% meer demping. Tijdens het designproces dat 3 jaar in beslag heeft genomen, heeft de Focal Kanta een lichte buiging naar voren toe gekregen, wat de luisterervaring sterk ten goede komt.

Kleur bekennen

Nu de basis van de speaker staat, is het tijd om een beetje persoonlijkheid aan de speaker te geven. De kast wordt afgewerkt in (13 lagen!) hoogglans zwart of walnootfineer afgewerkt. Het voorpaneel is te verkrijgen in veel verschillende glans en matte kleuren waardoor het een ware toevoeging is aan je interieur.

Na de lak en fineer worden de speakerkasten gecontrolleerd op oneffenheden. Bij de minste of geringste twijfel gaat de kast terug het proces in om ervoor te zorgen dat het eindresultaat altijd hetzelfde is: 100%.

Na uitvoerige controle gaat de kast op transport richting Saint-Étienne, waar het volgende gedeelte van het productieproces plaatsvindt.

Van Hout naar HiFi

De van hout tot speakerkast bewerkte basis komt aan in Saint-Etienne, waar het R&D gedeelte van Focal zich ophoudt. Maar ook waar de conussen, tweeters en alle andere elektrische elementen worden gefabriceerd en geassembleerd.

Ook hier gebeurt er veel met de hand, zoals het maken van de Flax Cones. Deze conussen van geweven vlas gecombineerd met een hars worden hier in een mal gedrukt en uitgesneden om vervolgens als conus geplaatst te worden op een magneet. Dit vormt de basis van de midrange en bass drivers in de Focal Kanta serie.

Tweeter

Naast de midrange en bass drivers is er natuurlijk nog een tweeter. Zoals je in ons vorige artikel over de Focal Kanta kon lezen, is de deze van een wel heel speciaal materiaal: beryllium. Dit is zeldzamer dan goud en heeft de perfecte eigenschappen voor een tweeter. Het was niet toegestaan om bij dit gedeelte van het productieproces foto’s te maken wegens bedrijfsgevoelige informatie. Maar stel je een hightech ruimte voor waar iemand in een astronautenpak bezig is met een grote machine iets heel kleins te maken.

Focal kanta Beryillium Tweeter

Met alle drivers in plaats is het tijd voor de aansturing er van. Welke frequentie gaat naar welke driver? Dat wordt bepaald met een crossover, vanzelfsprekend van de hoogste kwaliteit en speciaal gemaakt voro Focal. Een printplaat met een bijna kunstzinnige formatie van koperdraden, spoeltjes, weerstanden en transformatoren wordt zorgvuldig in de speaker geplaatst.

Voordat de speakers klaar zijn om jouw (huis)kamer te upgraden, verdienen de speakers nog een laatste inspectie. Zijn er oneffenheden in de lak? Terug! Voldoet het geluid niet aan de verwachtingen? Terug! Vervolgens verdienen ze nog een laatste poetsbeurt en zijn ze klaar om ergens op de wereld iemand ongelofelijk blij te maken met een HiFi ervaring waar je U tegen zegt.

Enthousiast geworden van al dit vakmanschap? Je vindt meer informatie over de Focal Kanta in ons specifieke artikel. Of je gaat naar www.focalkanta.nl om een afspraak te maken bij een specialist bij jou in de buurt!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Focal en Smart Audio