(R)evolutie: de esthetisch ‘verantwoorde’ Fairphone 5

CREDITS: Fairphone

Eerlijk is eerlijk: als je een nieuwe telefoon nodig hebt, is het niet altijd even fair hoeveel keus je hebt. En ben je waarschijnlijk ook nog eens bevooroordeeld tot de max, want je bent een Apple-boy of niet.

Wat ook niet fair is: de eerlijkheid en transparantie rondom je digitale vriend die in je handpalm ligt. Ja, waarschijnlijk is er verteld dat-ie voor een x-aantal procent uit gerecycled materiaal bestaat, maar that’s it. Totdat Fairphone om de groene hoek kwam.

Fairphone 5: duurzaam, esthetisch en future proof

Dat moment was januari 2013, Amsterdam. Fairphone kondigde de duurzaamste telefoon van allemaal aan. Qua materialen, maar vooral omdat je telefoon zelf kon repereren. Bijna alle onderdelen waren super easy te bestellen en te monteren met een schroevendraaier. Waar je voorheen vaak een nieuw model kocht of de telefoon voor veel geld moest laten maken, fixte je het nu zelf. Wat naast nieuwe productie reduceerde, ook jou in de portemonnee scheelde. En, omdat het durabele oog ook wat wil, kwam de telefoon op de markt met een transparante cover. Legendarisch.

Nu zijn we alweer toe aan de vijfde generatie. Eentje die nog steeds loepzuiver is qua eerlijkheid (what’s in the name), maar ook serieus esthetisch, hightech en vooral: future proof.

Fairphone 5, <strong>(R)evolutie:</strong> de esthetisch &#8216;verantwoorde&#8217; Fairphone 5
Foto: Fairphone

Daad bij woord voegen

Esthetisch is de Fairphone 5 door zijn slanke, maar stevige design. Modern industrieel, zoals ze dat zo mooi noemen. Om dat te bewerkstelligen hebben ze samengewerkt met het Zweedse designbureau Above. Tja, als ze ergens weten hoe je iets duurzaam, maar stijlvol ontwerpt, dan is het wel daar in Scandinavie. Above werkte designtechnisch eerder samen met merken als Sonos, IKEA en Bowers & Wilkens, en dat is te zien.

De vijfde van het Fairphone-stel is dunner en lichter dan de voorgaande modellen, maar heeft nog steeds modulaire opbouw. Aan het zelf-repereer-concept is dus nog steeds geen concessies gedaan. Gelukkig. Ook nu biedt het smartphonemerk weer tien reserveonderdelen aan die je met slechts een schroevendraaiertje kunt vervangen. En dat geldt niet alleen voor de ‘makkelijke’ onderdelen, maar je kunt ook zelf de camera’s en SIM- en SD-poorten vervangen. Hoewel twee linkerhanden vaak in ons woordenboek voorkomt, kunnen we stellen: het vervangen is écht goed te doen. Daad bij woord voegen, dus.

Fairphone 5, <strong>(R)evolutie:</strong> de esthetisch &#8216;verantwoorde&#8217; Fairphone 5
Foto: Fairphone

Future proof

Wat eerder door veel automotivemerken als USP werd gebruikt in de marketingcampagnes, is nu voor Fairphone een belangrijk punt op de agenda. We hebben het over garantie en softwareondersteuning. Als de Fairphone 5 over de (digitale) toonbank wordt geschoven en in je handen valt, krijg je direct vijf jaar garantie. Drie jaar meer dan waarop andere merken meestal blijven steken. Dat geeft toch een lekker gevoel.

Qua software krijg je Android 13 voorgeschoteld. Maar belangrijker: Fairphone garandeert minstens vijf upgrades na de twintigste versie van het besturingssysteem. Zo blijven de soepele heupjes beweeglijk en komt ook jouw veiligheid niet in het gedrang tot minstens 2031. Dat betekent dus acht jaar aan softwareondersteuning.

Fairphone 5, <strong>(R)evolutie:</strong> de esthetisch &#8216;verantwoorde&#8217; Fairphone 5
Foto: Fairphone

Specs

Over naar de krachtcijfers. In de Fairphone 5 ligt de Qualcomm® QCM6490: geen top van de top, maar zéker geen lanterfant. Hij doet het zware werk goed en laat je vloeiende bewegingen zien op het OLED-scherm van duurzaam Corning Gorilla Glass. De beeldkwaliteit is kraakhelder en levendig, ook in het zonlicht. Op je beeldscherm zie je de detailfoto’s die je met jouw premium driedubbel camerasysteem (50 megapixel) hebt gemaakt. Dat doe je in de bekende modi (supernacht, portret en pro) en door de instant sluiter en snelle autofocus mis je geen moment.

De batterij is sneller leeg dan aangeven wordt. Fairphone claimt dat de 4200 mAh de hele dag meegaat, maar dat hebben wij niet meegemaakt. Natuurlijk, we gebruiken onze telefoons veel en er is een Eco Charge-modus, alleen de batterij gooit naar onze mening geen hele hoge ogen. Al kun je ‘m wel in enkele seconden vervangen (pluspunten) en laad je ‘m supersnel op. Zo ben je in 20 minuten alweer op 50%. Maar bovenal: ook de batterij is eerlijk.

Je duurzame vriend wordt geleverd met 8GB RAM en 256GB interne opslag die je kunt uitbreiden tot 2TB. And last but not least: de Fairphone komt in de kleuren matzwart, hemelsblauw en een transparante cover, voor €699.