Dit is wat we weten van de nieuwe Playstation 5

CREDITS: LetsGoDigital

Volgens die hards speel je games op een pc die daar speciaal voor is samengesteld. Voor gamers die liever op de bank spelen is de keuze vrij eenvoudig, een Xbox of Playstation.

De PS4 Pro bestaat al een tijdje, maar het is tijd voor nieuwe snufjes in gameland. Er zit een nieuwe Playstation 5 aan te komen. Maar hoe deze er uit gaan zien en wat je ermee kunt is nog een beetje gissen. Tóch is er al behoorlijk wat bekend over de nieuwe spelcomputer van Sony.

Dit is wat we weten van de nieuwe Playstation 5

Naast te verwachte verbeterde specificaties, zoals een snellere processor, betere beeldkwaliteit, etc., is er nog weinig duidelijk. De ontwikkeling van de Playstation 5 is dan ook in volle gang als we de geruchten moeten geloven, want gameontwikkelaars als Ubisoft zeggen volop bezig te zijn met nieuwe games.

Om ze allemaal op tijd af te krijgen voor de release zal waarschijnlijk niet lukken, maar het is zeker dat een aantal dikke titels de lancering van de PS5 zullen vergezellen.

Playstation 5, Dit is wat we weten van de nieuwe Playstation 5
Foto: LetsGoDigital

Releasedatum

Wanneer je voor de MediaMarkt moet gaan liggen voor de nieuwe console heeft Sony nog niet bekend gemaakt. Wel wordt er stevig gespeculeerd over de releasedatum. Uit geruchten blijkt dat de PS5 in eerste instantie zou lanceren op 19 november 2019, maar om direct voldoende games te kunnen spelen, is deze uitgesteld naar de lente van volgend jaar.
De grote concurrent van de Playstation, de Xbox van Microsoft, is aangekondigd voor het najaar van 2020. Sony zal daarom op moeten schieten. Een concrete datum blijft nog altijd uit.

Oude games herleven op de PS5

De Playstation zal backwards compatible zijn. Dit betekent in boerenkool Nederlands dat je ook de ‘oude’ games van de PS4 kunt spelen op de nieuwe spelcomputer. Door een nieuwe techniek op de PS5 worden deze spellen dan ook speelbaar in 4K en mogelijk in de toekomst zelfs in 8K!

Virtual reality

VR kan natuurlijk niet ontbreken op de nieuwe spelcomputer. Sony heeft hier met de PS VR een begin mee gemaakt. De nieuwe generatie console zal deze techniek dan ook beter ondersteunen en nog soepeler gaan draaien.

Playstation 5, Dit is wat we weten van de nieuwe Playstation 5
Foto: LetsGoDigital

Streaming

Netflix en Spotify streamen dagelijks miljoenen afleveringen en nummers. Ook de PS5 gaat dit kunnen. Met steeds sneller wordend internet, wint het streamen van games ook steeds meer terrein. Verwacht wordt dat de spelcomputer zal voortborduren op de streaming technieken die er nu al zijn en dat er een streamingservice komt voor games. Naast Netflix en Spotify kun je je dan ook abonneren op de dikste spellen.

Design

De 3D-ontwerpen die je hier ziet zijn door LetsGoDigital gemaakt op basis van gelekte productietekeningen. Ze geven zelf al aan niet 100% zeker te weten of dit werkelijk productietekeningen waren van de nieuwe PS5 en wisten ook al te zeggen dat dit vaker voorgekomen is, en uiteindelijke designs flink afwijken van de productietekeningen. Wat ons betreft: gelukkig maar.

Prijs van de Playstation 5

Dan het prijskaartje. De PS4 en PS4 Pro waren beiden te koop voor €399 vanaf de lancering. Volgens experts zal de Playstation 5 een hoge adviesprijs krijgen dan zijn twee voorgangers door de sterkere hardware. Wel zullen ze niet weer de fout maken om de prijs zo hoog als de PS3 te gooien. Deze werd namelijk aangeboden voor €499, wat leidde tot veel kritiek en slechte verkoopcijfers van de nieuwe console.

Dit is wat we tot nu toe weten, waarschijnlijk zullen in 2020 een definitieve datum krijgen.

Playstation 5, Dit is wat we weten van de nieuwe Playstation 5
Foto: LetsGoDigital