Zo hebben de Fransen het modebeeld voor altijd vormgegeven

CREDITS: Bigstock

Door het dragen van de juiste kleding straal je zelfverzekerdheid uit. Vandaag de dag draagt iedereen kleding die bij zijn persoonlijkheid past. Op deze manier toon je deels jouw identiteit aan de buitenwereld. Als nuchtere Nederlander denk je er waarschijnlijk niet over na, maar zo is het toch écht.

Kleding is niet direct mode. Het gaat niet alleen om T-shirts, sweaters, jeans of pantalons. We dragen al duizenden jaren kleding, maar we doen dit niet alleen om er goed uit te zien. Kleding is als een soort tweede huid die we elke dag weer opnieuw aantrekken. Wanneer er sprake is van mode dan hebben we het over een bepaalde stijl qua kleding die grote groepen mooi vinden.

Waarom de Fransen het modebeeld voor altijd hebben vormgegeven

Hoe begon de mode dan?

Vroeger was er geen welvaart, althans voor de gewone burger. Alleen de echte elites, de aller-allerrijksten, konden zich bezighouden met mode. Zo werd er in 1643, toen Lodewijk XIV koning van Frankrijk was, voornamelijk hetzelfde gedragen. Wat het hof droeg werd gezien als mode en zo droegen de elites dit ook. Toen Lodewijk begon met het dragen van een pruik met lang golvend haar was het een kwestie van tijd voordat iedereen zo’n pruik had.

Iedereen droeg wat het hof droeg. Het Franse Hof was eigenlijk de enige influencer die er op dat moment was. De mode bestond uit kleding van de duurste stoffen voor mannen en vrouwen. Onbetaalbaar voor een gewone werker dus.

Mode
Screenshot: Un peuple et son roi | archipel 35 productions

Tijdens de Franse Revolutie in 1789 kwam daar verandering in. De normale werkers begonnen met het dragen van een lange broek met een overhemd. Zij deden dit als statement. Zo wilden ze aangeven dat ze vóór de revolutie waren.

Als reactie durfden de elites deze kleding niet meer te dragen en namen ze de mode van de Engelse adel over; het Dandyisme. Een Dandy is een man die veel aandacht besteed aan zijn uiterlijk en voorkomen. Dit deden deze mannen als een vorm van verzet tegen de Franse revoluties. So was fashion born slowly.

Mode
Screenshot: Un peuple et son roi | archipel 35 productions

Mode werd langzaam toegankelijker voor de gewone burger

Voor een lange tijd bepaalden de elites wat de mode was. Zij waren tenslotte de enigen die hier tijd voor hadden. Ze moesten wat met hun vrije tijd in de grootste paleizen. Als er een bal van de elites was, moest je er natuurlijk goed uitzien. In 1850 bepaalden de machtigste mensen niet langer de trends. De modeontwerpers gaven aan wat trendy was.

De modeontwerper Charles Frederick Worth nam naaisters in dienst en begon met kleding maken voor de elites én de normale burger. Toen in 1851 de naaimachine werd uitgevonden kon er eindelijk kleding op grote schaal gemaakt worden. Dit wordt ook wel confectie genoemd, door deze nieuwe industrie kon er betaalbare kleding gemaakt worden.

Natuurlijk werd er nog steeds kleding gemaakt voor de elites. De mode voor de allerrijksten kwam vaak vanuit de haute couture. Denk hier gelijk aan alle dure merken zoals Dior, Louis Vuitton, Hermes en Yves Saint Laurent. Zij focussen zich nog steeds de rijken. Dit gaat van sneakers tot tassen, en van handdoeken tot hoeden.

Al deze soorten kleding zijn allemaal te danken aan de Fransen. Onze dank is groot, want anders zagen we er allemaal hetzelfde uit. Dat wil niemand toch?

Fashion week
Foto: Bigstock