De meest gemaakte fout bij het inschenken van champagne

Champagne is een van de meest beroemde alcoholische dranken ter wereld. We drinken een glas champagne, als er iets te vieren valt zoals oud en nieuw, een verjaardag of het slagen van iets. Daarna stappen we over naar een mooi glas wijn. Dit zorgt ervoor dat champagne een deftig maar feestelijk imago heeft opgezet. Maar toch zijn er een aantal dingen niet altijd helemaal goed gaan…

Basisfout bij het inschenken van champagne

Het moge duidelijk zijn dat de meesten van ons geen champagne op zeer regelmatige basis drinken. Maar altijd een flesje koud hebben staan is echt niet erg. Wanneer er wat vrienden langskomen of wanneer je gaat barbecueën, mag zo’n fles echt wel opengetrokken worden. Champagne alleen drinken bij feestelijke gelegenheden is niet de enige fout. Wanneer je wat champagne wilt inschenken, worden de flûtes uit de kast gehaald. Maar deze flûtes zijn eigenlijk alleen leuk voor het oog, maar doen niks aan de gehele smaakbeleving. Neem liever een ander glas, zoals de coupe!

Jamesse grand champagneglas, De meest gemaakte fout bij het inschenken van champagne
Foto: The Great Gatsby

Jamesse grand champagneglas

Wanneer je op zoek bent naar champagne glazen, vind je veelal dezelfde glazen: hoog op de poot, smal en langwerpig, ook wel de flûte genoemd. In de jaren ’30 werd de ‘coupe’ vooral veel gebruikt. Dit glaswerk heeft een lage poot, nog lagere kelk en bovendien is het glas erg breed.

Het glas dat we nu het beste kunnen gebruiken is het zogehete ‘Jamesse grand champagneglas’ wat is ontworpen door de Franse firma Lehmann. Het is een tulp-vormig glas dat, evenals de flûte, hoog op het pootje staat maar waarvan de kelk veel lager is en niet parallel loopt.

 

Het Jamesse grand champagneglas is meer geschikt om champagne uit te drinken dan de gebruikelijke flûtes, omdat de aroma’s vele malen beter tot zijn recht komen. De bubbels die je omhoog ziet komen wanneer de champagne is ingeschonken, zijn eigenlijk kleine aromabommen die knappen als ze het oppervlakte raken.

Daarnaast heeft ons reukvermogen een samenhang met wat we proeven. Wat we ruiken, bepaalt mede de smaak. Wanneer we een slok nemen uit een smalle flûte, valt onze neus over het glas. Wanneer we dus een Jamesse grand champagneglas inzetten, worden de aromabommetjes juist richting ons reukorgaan gezet.

Wanneer je geen zin hebt om zo’n Jamesse grand glas in huis te halen, kan je ook gewoon een wijnglas pakken. Dit is een veel beter alternatief, als je puur afgaat op de smaakbeleving.

En schenk ten slotte de champagne ook altijd schuin in, net zoals je dat bij een biertje doet als je ‘m tapt. Doe het rustig en vooral in een glas dat je schuin houdt. Dit is ook veel beter voor de aroma’s.

Jamesse grand champagneglas, De meest gemaakte fout bij het inschenken van champagne